https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhynula-gorila-koko-ovladala-znakovou-rec-a-ochocila-si-kote
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhynula gorila Koko, ovládala znakovou řeč a ochočila si kotě

22.6.2018 00:45 | SAN FRANCISCO (ČTK)
Koko se narodila v zoologické zahradě v San Francisku v roce 1971. Když jí byl rok, začala s ní pracovat zvířecí psycholožka Francine Pattersonová. Gorila se díky tomu naučila komunikovat verzí americké znakové řeči, jejíž prostřednictvím dokázala mluvit o svých myšlenkách a pocitech. Uměla asi 1000 znaků a rozuměla 2000 slovům mluvené angličtiny. / Ilustrační foto
Koko se narodila v zoologické zahradě v San Francisku v roce 1971. Když jí byl rok, začala s ní pracovat zvířecí psycholožka Francine Pattersonová. Gorila se díky tomu naučila komunikovat verzí americké znakové řeči, jejíž prostřednictvím dokázala mluvit o svých myšlenkách a pocitech. Uměla asi 1000 znaků a rozuměla 2000 slovům mluvené angličtiny. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tierra Smiley Evans / UC Davis
Ve věku šestačtyřiceti let uhynula v Kalifornii gorila Koko. Proslavila se svou nadprůměrnou inteligencí i empatií; ovládala znakovou řeč, rozuměla 2000 slovům v angličtině a ochočila si kotě, napsal včera zpravodajský server BBC.
 

"Koko, gorila známá pro svou výjimečnou schopnost ovládat znakovou řeč a hlavní představitelka tohoto ohroženého druhu, uhynula ve středu ráno ve spánku ve věku 46 let... Koko se dotkla milionů životů jako představitelka všech goril a ikona mezidruhové komunikace a empatie. Byla milována a bude nám chybět," uvedla v tiskovém prohlášení nadace Gorilla Foundation.

Koko se narodila v zoologické zahradě v San Francisku v roce 1971. Když jí byl rok, začala s ní pracovat zvířecí psycholožka Francine Pattersonová. Gorila se díky tomu naučila komunikovat verzí americké znakové řeči, jejíž prostřednictvím dokázala mluvit o svých myšlenkách a pocitech. Uměla asi 1000 znaků a rozuměla 2000 slovům mluvené angličtiny. Měla inteligenční kvocient (IQ) mezi 75 až 95 body (průměrné IQ lidí je 100 bodů, přičemž většina populace má mezi 85 a 115 body).

Gorila se také proslavila svou láskou ke kočkám - za svůj život si jich ochočila několik, včetně koťátka, které pojmenovala All Ball. Když její bezocasé mourovaté koťátko uteklo a přejelo ho auto v roce 1984, Koko podle Pattersonové vyznakovala "špatné, smutné, špatné" a "mračit se, plakat, mračit se, smutné". Gorila údajně také začala vydávat zvuky podobné lidskému pláči.

Někteří vědci rozsah schopností Koko zpochybnili. O gorile bylo nicméně natočeno několik dokumentárních filmů a byla i na přední straně přírodovědeckého časopisu National Geographic.

Většinu života Koko strávila v Kalifornii. V roce 2001 byla nahraná při setkání s dnes již zesnulým hercem Robinem Williamsem



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist