https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukrajina-zacala-poprve-dostavat-zemni-plyn-ze-zapadni-evropy-pres-madarsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajina začala poprvé dostávat zemní plyn ze západní Evropy přes Maďarsko

1.2.2022 14:58 | KYJEV (ČTK)
Zemi se tak otevřela nová trasa dodávek v době, kdy hrozba války s Ruskem ohrožuje energetickou bezpečnost Ukrajiny, uvedla agentura Reuters.
Zemi se tak otevřela nová trasa dodávek v době, kdy hrozba války s Ruskem ohrožuje energetickou bezpečnost Ukrajiny, uvedla agentura Reuters.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajina začala poprvé přijímat zemní plyn ze západní Evropy přes Maďarsko. Uvedl to provozovatel ukrajinské přepravní soustavy GTSOU. Zemi se tak otevřela nová trasa dodávek v době, kdy hrozba války s Ruskem ohrožuje energetickou bezpečnost Ukrajiny, uvedla agentura Reuters.
 

Ukrajina dovozem uspokojuje více než 30 procent spotřeby plynu. Loni ze zahraničí získala 15,9 miliardy metrů krychlových, z toho 4,2 miliardy z Maďarska. Dodávky z Maďarska se ale zastavily, když Budapešť a ruský plynárenský gigant Gazprom v září podepsaly novou dlouhodobou dohodu o dodávkách, která obchází Ukrajinu.

GTSOU v prosinci oznámil, že Ukrajina bude moci místo toho dovážet osm milionů metrů krychlových plynu denně ze západní Evropy přes Maďarsko. Tato trasa už podle provozovatele začala fungovat na základě dohody o propojení plynovodů, což zvýší garantovanou dovozní kapacitu Ukrajiny téměř o 30 procent.

"Maďarská trasa se stala po Slovensku druhou garantovanou trasou dodávek plynu na Ukrajinu," uvedl šéf GTSOU Serhij Makogon.

Ukrajina má dohodu o dodávkách až 27 milionů metrů krychlových denně ze Slovenska. Dovoz touto trasou ale Kyjev kvůli vysokým nákladům zastavil.

Makogon uvedl, že nová trasa přes Maďarsko nabízí Ukrajině také možnost dovážet zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v Chorvatsku.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týden uvedl, že na dnešním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem bude usilovat o zvýšení dodávek plynu z Ruska. S Putinem chce rovněž jednat o bezpečnosti v Evropě a o tom, že Maďarsko má zájem na mírovém řešení ukrajinského konfliktu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

1.2.2022 16:11
A ty vrty a těžební sondy z kterých metan pochází jsou kde.V Kongu,Barmě,Horní Voltě,Vatikánu asi tak.Článek na urovní forum 24
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.2.2022 17:17
A ten je původně z Ruska.
Odpovědět
pa

pavel

1.2.2022 18:03

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.2.2022 19:53
Když ten plyn mají Ukrajinci z Maďarska, za jaké ho mají ceny?
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.2.2022 20:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zdravím.Ono,aby madarsku z tohoto kšeftu nepísklo v nose.Taky se muže stát,že za plyn neobdrží žadnou kvalitní světovou měnu jako je ukrajinská hřivna
Odpovědět
va

vaber

2.2.2022 09:01
uvidíme kdy Ukrajina začne krást plyn a přestane platit, jak to dělala Rusku,
ale co by Evropa neudělala pro nového bratra
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist