https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukrajina-zvysi-svuj-vyvoz-elektriny-do-evropske-unie-na-250-mw-ze-100-mw
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajina zvýší svůj vývoz elektřiny do Evropské unie na 250 MW ze 100 MW

30.7.2022 00:41 | KYJEV (ČTK)
Ukrajina zvýší svůj vývoz elektřiny do Evropské unie na 250 megawattů (MW) denně z dosavadních 100 MW. Šéf provozovatele ukrajinské rozvodné sítě tento týden oznámil, že získal povolení k rozšíření vývozu od Evropského sdružení provozovatelů přenosových soustav elektřiny (ENTSO-E). Informovala o tom agentura Reuters.
 

"Pokračujeme ve vydělávání (peněz) pro stát a posilujeme energetickou bezpečnost EU," napsal na facebooku generální ředitel provozovatele státní sítě Ukrenergo Volodymyr Kudryckyj. Dodal, že rozhodnutí vstoupí v platnost od 30. července.

Ukrajina začala vyvážet elektrickou energii do EU na začátku července. Ukrajinský premiér Šmyhal tehdy v prohlášení uvedl, že potenciál vývozu elektřiny z Ukrajiny směrem do EU je až 2,5 gigawattů.

Evropská unie a Ukrajina propojily své elektrické sítě 16. března v reakci na ruskou invazi. To Ukrajině umožňuje přijímat energii z Evropy v případě nouze, pokud by vojenské útoky způsobily výpadky. Nouzové propojení, původně plánované na rok 2023, nezahrnovalo komerční obchodování s elektřinou.

Ukrajinský energetický sektor se potýká s nedostatkem hotovosti, protože spotřeba elektřiny v zemi po ruské invazi klesla a někteří spotřebitelé neplatí účty. Evropská unie se snaží vypořádat se sníženými dodávkami plynu z Ruska. Moskva napadla Ukrajinu 24. února.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.7.2022 06:43
250 MW ? Opravdu takové srandovní množství?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2022 08:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je asi spíš jen test, jestli to celé funguje. Připojit Ukrajinu do evropské sítě by bylo dobré, mají hodně el. z jádra.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.7.2022 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Celkový potenciál 2,5GW. No to je ani ne Temelín. Pro Polsko nebo Česko nic moc, pro EU porád sranda.
Odpovědět
Mi

Michal

30.7.2022 14:52 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já myslím, že v situaci v jaké se momentálně Evropa nachází bych nepohrdnul ani těmi 250 MW.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.7.2022 07:38 Reaguje na Michal
A mohli by posílat i ploché baterky a svíčky. Taky to není v naší situaci k zahození.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.7.2022 19:50
Tohle je pouze zastupný marginální problém.Kořen zla v EU tvoří Německo a jeho energetická politika.Snad by se tento stav dál zlepšit tím,že by vznikla znovu NDR pod dohledem vemoci Číny a Ruska.Dá se předpokládát,že by tam v pruběhu času dochazelo k masové migraci Helmutu a Hildegard z ostatních časti Německa díky mnohem vyšší žívotní urovní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist