https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukrajinsti-zastupci-na-jizni-morave-hledaji-moznosti-jak-nakladat-s-odpady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajinští zástupci na jižní Moravě hledají možnosti, jak nakládat s odpady

13.11.2023 01:00 (ČTK)
Skupina 16 zájemců v kraji navštívila třeba brněnskou spalovnu nebo Hodonín, který se potýkal s likvidací odpadů po předloňském tornádu.
Skupina 16 zájemců v kraji navštívila třeba brněnskou spalovnu nebo Hodonín, který se potýkal s likvidací odpadů po předloňském tornádu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zástupci ukrajinských samospráv a organizací se na jižní Moravě inspirují možnostmi, jak v souladu s legislativou Evropské unie nakládat s odpady. Skupina 16 zájemců v kraji navštívila třeba brněnskou spalovnu nebo Hodonín, který se potýkal s likvidací odpadů po předloňském tornádu. Odpad je na Ukrajině problémem, chybí i návyky obyvatel, uvedl na webu kraje starosta ukrajinského města Rokytne Hryhorij Tarhonskyj. Ukrajina podala přihlášku do Evropské unie krátce po zahájení ruské invaze loni v únoru. Evropská komise ve středu doporučila se zemí zahájit přístupová jednání.
 

"Zavádí se sice přísná nová legislativa podle norem EU, ale je prakticky nevymahatelná. Chybí nám základní infrastruktura pro předcházení odpadům, třídění, opětovné využití a také návyky občanů nebo motivační nástroje pro recyklaci. Navíc máme masivní problémy s válečnými troskami, nebezpečným odpadem nebo výbušninami," řekl Tarhonskyj. Obdobná situace je v čištění odpadních vod. Nedostatečnou infrastrukturu navíc komplikují časté výpadky dodávek energie.

Spoluautorka ukrajinského zákona o nakládání s odpady Olena Vusyková vnímá jako cenné seznámit se s českými zkušenostmi s přípravou legislativy a její harmonizací s právem EU. "Jsem ráda, že jsme se seznámili i se slovenskou koncepcí hospodaření s odpady a že jsem měla možnost na ministerstvu životního prostředí v Praze konzultovat váš (český) legislativní postup při zavádění zálohovaných nápojových obalů," uvedla.

Inspirační stáže pro udržitelnou obnovu Ukrajiny organizuje Nadace Partnerství za podpory kraje. Program je postaven na návštěvách provozů, firem a institucí. Nadace jej koncipovala tak, aby ukrajinští hosté viděli systém třídění odpadu, sběru, recyklace i energetického využití a mohli si sami udělat názor, co lze nejlépe využít pro ukrajinskou praxi. Jihomoravský kraj program podpořil 300 000 korunami a nyní rozhoduje o další dotaci. "Ukrajinu čeká při obnově nelehký úkol. Fungující a efektivní odpadové hospodářství je zásadní pro města i obce. Rádi předáme naše know-how," doplnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Stáže dosud absolvovalo 46 lidí. Na příští rok připravuje Nadace Partnerství dalších pět týdenních programů zaměřených na témata komunitní energetiky a obnovitelných zdrojů, rekonstrukce budov s nízkou spotřebou energií, adaptace na změnu klimatu, hospodaření s odpady a s vodou a další oblasti, které jsou pro udržitelnou obnovu Ukrajiny aktuální.

Evropská komise ve středu ocenila reformy, které státy usilující o vstup do Evropské unie realizují. Vedle Ukrajiny doporučila zahájit přístupová jednání i s Moldavskem a Bosnou a Hercegovinou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist