https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unijni-ministri-zivotniho-prostredi-resi-jak-snizit-mnozstvi-odpadu-z-obalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unijní ministři schválili nařízení, které snižuje množství odpadů z obalů Aktualizováno

18.12.2023 18:16 | BRUSEL (ČTK)
V roce 2021 vyprodukoval každý Evropan 188,7 kg obalového odpadu, přičemž se očekává, že bez dalších opatření se toto číslo v roce 2030 zvýší na 209 kg.  Český občan vyprodukuje v průměru podle Hladíka 138 až 140 kilogramů obalové složky za rok.
V roce 2021 vyprodukoval každý Evropan 188,7 kg obalového odpadu, přičemž se očekává, že bez dalších opatření se toto číslo v roce 2030 zvýší na 209 kg. Český občan vyprodukuje v průměru podle Hladíka 138 až 140 kilogramů obalové složky za rok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři životního prostředí zemí Evropské unie dnes v Bruselu schválili nové nařízení, jehož cílem je snížit množství odpadů z obalů. Informovalo o tom španělské předsednictví. Státy by měly například zajistit, že 90 procent materiálů obsažených v obalech bude do roku 2029 končit v kontejnerech na tříděný odpad. Česká republika poslední návrh španělského předsednictví podpořila. Nyní se bude jednat v takzvaných trialozích, tedy zástupci španělského předsednictví, následně belgického předsednictví, Evropského parlamentu a Evropské komise.
 

V roce 2021 vyprodukoval každý Evropan 188,7 kilogramu obalového odpadu, přičemž se očekává, že bez dalších opatření se toto číslo v roce 2030 zvýší na 209 kilogramů. I proto si EU vytyčila jako jeden ze svých cílů snížení množství obalového odpadu.

"Podobné navýšení nemůžeme dopustit. Dnešní obecný přístup je silným signálem, že je EU odhodlána snižovat a předcházet odpadům z obalů," uvedla místopředsedkyně španělské vlády Teresa Riberaová. "Toto nařízení je zásadní na naší cestě k cirkulární ekonomice a ke klimaticky neutrální Evropě," dodala.

Podle ministra životního prostřední Petra Hladíka, který ČR na zasedání zastupoval, byla vyjednávání o novém nařízení v posledních týdnech velmi těžká. Výslednou verzi, kterou představilo španělské předsednictví, ale Česká republika podporuje. "Za nás tam zůstávaly jen dvě až tři věci, které jsou spíše nelogické," uvedl ministr. Jako příklad zmínil právě snižování obalového odpadu. "Je tam nastavení snižování obalové složky, což plně chci a je to dobře. Jenom Česká republika má dnes na obyvatele asi o třetinu menší obalovou složku, než má průměr EU, a cíle jsou nastaveny procentuálně," dodal Hladík. Pro ČR to tedy znamená ještě dále redukovat i z jejích nízkých čísel. Ministr připomněl, že jde jen o obecný přístup, který vzešel z Rady EU, takže výsledná verze normy se ještě po trialogu může změnit.

Každý český občan vyprodukuje podle Hladíka 138 až 140 kilogramů obalové složky za rok. Vzhledem k tomu, že průměr EU je o zhruba 50 kilogramů vyšší, dávalo by českým úřadům větší smysl stanovit cíle na obyvatele, tedy per capita. "Ti, co produkují více obalů, Itálie, Španělsko a další, by museli zlepšit své systémy, kdežto ti, co jsou na tom dobře, jako severské státy nebo ČR, by měli být za svůj nynější přístup spíše pochváleni," myslí si český ministr životního prostředí.

Snížení množství obalů souvisí i se systémem vratných záloh na plastové lahve od nápojů a plechovky. Ten už v mnoha zemích funguje, nyní se o něm jedná i v Česku. Je možné, že bude spuštěn již v roce 2025. Cílem EU je, aby členské státy do roku 2029 dosáhly 90 procent zpětného odběru právě PET lahví a plechovek. Vratný systém tomu může napomoci.

"Aktuálně Česká republika připravila zákon o zálohování PET lahví a plechovek. Tento zákon je v meziresortním připomínkovém řízení, které skončí v lednu, následně s tím půjdeme na vládu," řekl českým novinářům v Bruselu Hladík. "Domníváme se, že pokud zálohuje Německo, Slovensko a od roku 2025 bude i Rakousko, tak nám nedává smysl, aby se také v Česku nezálohovalo," dodal.

Zálohování představuje podle Hladíka efektivní způsob, jak dosáhnout cílů, které si EU vytyčila. "Nově byly nastavené cíle také pro třídění plechovek," zmínil český ministr. Dodal, že v této oblasti bude muset Česko dosáhnout určitého pokroku, protože zatím je na tom "velmi nedobře".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

19.12.2023 09:54
„Státy by měly například zajistit, že 90 procent materiálů obsažených v obalech bude do roku 2029 končit v kontejnerech na tříděný odpad“…
Aha, koupím si tedy 10 rohlíků, vložím je v prodejně do mikrotenového sáčku a podle tohoto nařízení, pak 9 rohlíků odložím i se sáčkem do kontejneru na tříděný odpad. Podivné nařízení EU...
Byrokraté EU ještě asi nepochopili, že jakékoliv třídění a ukládání věcí do kontejnerů na tříděný odpad, bez zajištění dalšího využití vytříděného materiálu, je zbytečné. Proto, místo nařizování státům a jejich občanům třídit svůj komunální odpad, je potřebné v EU zajistit recyklaci toho sesbíraného vytříděného materiálu. Zdůrazňuji, na území EU, nikoliv vývoz vytříděného odpadu do rozvojových zemí a pro statistiku nakládání odpadem, tento export vykazovat jako „recyklaci“.
Ani uložení občany vytříděného odpadu na skládku, pro nedostatek zpracovatelských kapacit a nezájmu zpracovatelů o tento materiál, v lepším případě spálením ve spalovně, nedává nařizovanému třídění komunálního odpadu smysl...
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.12.2023 10:35
A druhá připomínka k článku:
Pan Hladík se účelově mýlí: fakt, že každý občan ČR vyprodukuje ročně o 50 kg obalových materiálů méně než je průměr EU, je spíše k pláči, nikoliv na pochvalu! To je jen důsledek nižší životní úrovně občanů ČR, proti průměru v EU. Naši lidé si zkrátka nemohou dovolit nakupovat tolik zboží, jako lidé v EU, aby pak po nákupu, mohli vyhodit srovnatelné množství obalů!
Navíc, některé obaly, po spotřebování obsahu, jsou nejen v domácnostech, využívány dále k jinému účelu, nebo pro potřebu uložení jiného než původního materiálu (předmětu), a vyhazují se proto mnohem později, až když doslouží…
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.12.2023 08:47 Reaguje na Tonda Selektoda
nefňukejte, auta se nebalí a potraviny dovážíme. My ten odpad víc dovážíme než vyvážíme. Naše nekonkurenceschopná ekonomika na to dojíždí.
Koupěschopnost může být nižší ale to neznamená, že lidi nekupují různými krámy. Česko je významě sociálním státem než kde jinde. Zlepšit svojí ekonomickou situaci může každý tím, že nebude žít singl. To je jasné, že ty náklady jsou k výdělku podstatně vyšší.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

23.12.2023 14:44
Je to tragédie číst jak je řízena EU. Jeden sociální inženýr vedle druhého chce regulovat, omezovat bez ohledu nato co to způsobí.

Činnost komunistické Státní plánovací komise byla podobnou zrůdností.

Závěry 14. Sjezdu komunistické strany splníme ať to stojí co to stojí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist