https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unijni-vnitrni-trh-s-elektrinou-nefunguje-mysli-si-francouzsky-ministr-financi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unijní vnitřní trh s elektřinou nefunguje, myslí si francouzský ministr financí

1.10.2021 00:38 | PAŘÍŽ (ČTK)
Elektrické vedení
Elektrické vedení
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Unijní vnitřní trh s elektřinou vznikl na základě pravidel, která už zastarala, myslí si francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Přál by si jednotný trh s elektřinou revidovat, uvedl v rozsáhlém rozhovoru s televizním kanálem Public Sénat. K věci se vyjádřil v kontextu energetické krize, kterou v Evropě vyvolaly rostoucí ceny energií a hrozba nedostatku zemního plynu.
 

"Jednotný evropský trh s elektřinou není funkční, je to anomálie," řekl Le Maire. "Musíme důkladně přezkoumat, jak tento jednotný trh funguje," dodal.

Po dlouhé zimě se v Evropské unii vyprázdnily zásobníky zemního plynu. Jejich doplňování během léta nebylo snadné. Rusko, jeden z hlavních dodavatelů, omezil dodávky suroviny do Evropy.

Le Maire připomněl, že Francie elektřinu získává převážně z jaderných a vodních elektráren a její výroba je relativně levná. Unijní trh ale její cenu stanovuje podle ceny zemního plynu.

"Co se týče výroby elektřiny, jsme nezávislí, ale zvýšení ceny zemního plynu nás zásadně poškodilo," řekl Le Maire. Trh "funguje podle zastaralých pravidel", která vytvářejí dodatečné náklady pro domácnosti.

Le Maire se revizi vnitřního trhu s elektřinou chystá v Bruselu předložit hned toto pondělí na schůzce unijních ministrů energetiky. Francouzská vláda si před volbami v příštím roce uvědomuje, jak politicky výbušné byly ceny energií v minulosti, napsala agentura Bloomberg.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KZ

Karotka Z

1.10.2021 14:32
Nežere, Rusko nic neomezilo. Rusko plní závazky, odmítá ale zvýšení dodávek stejně jako Norsko
Odpovědět
ms

2.10.2021 01:39 Reaguje na Karotka Z
Země EU v očekávání jednak zase teplejší zimy tolik plynu nechtěly objednávat, ale topná sezóna se protáhla do konce května a obchodníci čekali s doplněním zásobníků na lepší letní cenu. Ta se ovšem nekonala. Naopak. No a Rusko chtělo potrestat proevropskou Ukrajinu a přes ní nemíní plyn dále transferovat. No a protože po dostavbě Nord Stream II (118 mld3) musí vše schválit ještě německé regulační orgány, což může trvat měsíce a v případě většího vlivu zelených (plyn nechtějí) léta, tak pozdržením dodávek a jejich přesměrováním na Čínu si s EU zahrál Putin pěkného pokra. A nebude tím, kdo prohraje. Navíc dostaně za surovinu pořádně zaplaceno a posléze bude určovat, komu z více či méně nakloněných zemí plyn dodá. Nemylme se, na burze s obchoduje malý podíl dodávek, většina jsou dvoustranně nasmlouvané - viz nyní Maďarsko. Výsledek: meziročně je spotová cena plynu nyní vyšší o neuvěřitelných 2115 %.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist