https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unikatni-satelitni-snimky-ukazuji-jak-mesta-ukusuji-krajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unikátní satelitní snímky ukazují, jak města ukusují krajinu

31.3.2012 01:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Před čtyřiceti lety bylo americké město Las Vegas o poznání menší, než je dnes. Před čtyřiceti lety vyslala NASA na oběžnou dráhu Země satelit Landsat 1. Jak to spolu souvisí? Satelity Landsat byly do vesmíru vyslány, aby podrobně zmapovaly zemský povrch a pomohly tak lidem lépe pochopit, co se na Zemi děje. Z pořízených snímků lze například sledovat rychlost, s jakou se města rozrůstají do okolní krajiny.
 

Rozrůstání měst je fenomén, který má i svůj odborný termín – urban sprawl. V češtině se používá poetický termín sídelní kaše. Odborníci však varují, že nekontrolovaný a neřízený růst měst přináší řadu významných problémů, které pak zpětně postihují jejich původce. Na nově zastavěné ploše se zpravidla razantně zhorší koloběh vody, dešťová voda se nemá kde vsáknout, což vede k častějšímu vzniku povodní.

Rozlehlé městské aglomerace také zvyšují nároky na dopravní obslužnost. Při rychlém rozrůstání měst zpravidla není pamatováno na veřejnou dopravu a lidé z předměstí pro své cesty využívají osobní automobily. To vede k horší kvalitě ovzduší a dopravním zácpám. V neposlední řadě má sídelní kaše zásadní vliv na vzhled krajiny.

Jak v praxi takové rozrůstání vypadá, je patrné právě na snímcích satelitů Landsat na příkladu města Las Vegas, které během několika desítek let expanduje do přilehlé pouště.

Na snímcích jsou pozměněny barvy. Velké červené plochy nejsou střechy, ale parky a golfová hřiště.

Na jiném satelitním snímku lze sledovat, jak stará vinice během deseti let ustoupí rozrůstajícímu se městu Santiago de Chile.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist