https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/upravy-okoli-botice-v-praze-10-maji-zacit-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úpravy okolí Botiče v Praze 10 mají začít příští rok

11.5.2020 00:20 | PRAHA (ČTK)
Botič je s délkou 34,5 kilometru jedním z nejdelších pražských potoků. / Ilustrační foto
Botič je s délkou 34,5 kilometru jedním z nejdelších pražských potoků. / Ilustrační foto
Praha 10 připravuje úpravy okolí Botiče, které mají začít příští rok. V první polovině roku by měly začít práce v okolí Makuchovy lávky a Záběhlického jezu, koncem roku pak mají přijít na řadu další prostranství kolem říčky ve Vršovicích a nový lesopark podél toku v Záběhlicích pojmenovaný po Olze Havlové. Řekl to mluvčí radnice Jan Hamrník. Městská část loni schválila studii, která navrhuje úpravy podél celého toku potoka. Radní letos vybrali několik lokalit, které přijdou na řadu jako první.
 

Radnice zatím zadala zpracování projektu pro čtyři oblasti. První je okolí Makuchovy lávky ve Vršovicích, kde by měla vzniknout promenáda a koryto potoka se má více zpřístupnit lidem pomocí vybudování schodišť a úprav zeleně. V plánu je umístění vyhlídkových laviček, občerstvení, altánů nebo míst pro posezení a grilování. Podobné úpravy čekají oblast mezi ulicí U Vršovického nádraží a Petrohradská, kde by podle studie měla vzniknout kromě laviček nebo dětského hřiště také například travnatá pláž na levém břehu.

U Záběhlického jezu má být půjčovna lodiček a pod jezem možnost koupání. Plocha přírodního parku Hostivař-Záběhlice se pak podle plánů radnice má změnit na nový lesopark, nesoucí jméno první manželky prvního českého prezidenta Václava Havla. Měla by zde vzniknout síť cest, která by zpřístupnila zelené plochy a koryto Botiče. I tady radnice počítá s umístěním občerstvení, dětského hřiště, grilovacího místa, místa s ohništěm, fit parku a podobně. Na Hamerském rybníku je v plánu vytvoření vyhlídkových mol.

Dále má radnice v plánu upravit oblast u ulic Petrovická a Pod Stupni ve Vršovicích, mezi ulicemi Za Potokem a Práčská v Záběhlicích a pod Havlíčkovými sady. U stadionu Ďolíček by pak měl podle plánů radnice vzniknout nový park.

Botič je s délkou 34,5 kilometru jedním z nejdelších pražských potoků. Pramení jižně od Prahy a na Výtoni se vlévá do Vltavy. Kolem toku se nacházejí přírodní parky Botič-Milíčov a Hostivař-Záběhlice, jehož součástí je přírodní památka Meandry Botiče. Velká část území spadá pod lokalitu zvanou Trojmezí, kde měla v minulosti vzniknout zástavba, proti které protestovali místní obyvatelé.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 09:00
Takže jinými slovy je připravováno konečné řešení otázky ŽP okolo tohoto toku.... beton, drobný business, odpadky od návštěvníků, hluk, ... všechno na úkor ŽP i například vody (takže i lidí)...

Je vždy jednodušší dát nezodpovědným co chtějí a získat si je pro volby, než udělat něco pozitivního pro ŽP a vysvětlovat lidem, že je to i v jejich zájmu....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 09:05 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Může být krize čehokoliv, ale vždy se v této zemi dá víc na další ničení než na nápravu minulých škod..... hlavně, že si tam lidi budou chodit sednout na vybetonované koryto a bavit se o tom, jak nám mizí přirozené toky, jak ubývá kdejakých druhů živočichů, že ubývá vody... tomu se říká pokrytectví made in czechia.....
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.5.2020 21:17 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Já to tak černě nevidím. Starostkou Prahy 10 je paní Renata Chmelová, která je velmi nakloněna ochraně životního prostředí. Mám pocit, že to byla právě ona, kdo stál v čele boje za zachování Trojmezí, které mělo být zastavěno. Tak snad se podaří zrealizovat citlivě úpravy Botiče, když tam působí tak osvícená starostka.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.5.2020 11:16
Pro Pražáky dobré ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist