https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-budou-muset-zajistovat-cast-verejne-dopravy-nizkoemisnimi-vozidly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady budou muset zajišťovat část veřejné dopravy nízkoemisními vozidly

24.2.2022 01:11 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úřady budou muset zajišťovat část provozu ve veřejné dopravě nízkoemisními vozidly. Vláda opět schválila návrh na stanovení povinných podílů těchto vozů, které budou součástí veřejných zakázek. Nastavení pravidel by mělo pomoci splnit podmínky EU. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Pravidla už loni v létě schválil předchozí kabinet, Sněmovna ho však před koncem svého funkčního období už nestihla projednat.
 

Pravidla, které vycházejí z norem EU, počítají se stanovením minimálních podílů nízkoemisních vozidel a vozidel s nulovými emisemi při zadávání veřejných zakázek na zajištění veřejné dopravy. Část stanovených podílů nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě by být podle návrhu měly úřady naplnit nejprve do konce roku 2025 a další část pak do konce roku 2030. Limity by měly být stanoveny různě podle jednotlivých kategorií vozidel. Podíly se pohybují v řádech desítek procent.

Zavedení limitů je součástí navrhovaného zákona o podpoře nízkoemisních vozidel. Limity by se měly týkat pouze nadlimitních veřejných zakázek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.2.2022 06:36
A kdy začne EU počítat ekonomickou náročnost ?
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.2.2022 19:54
A co se na bruselské nesmysly vykašlat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist