https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-turistum-povoli-vstup-na-ostrov-varanu-museji-ale-zaplatit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady turistům povolí vstup na ostrov varanů, musejí ale zaplatit

4.10.2019 00:35 (ČTK)
Indonéské úřady rozhodly, že od příštího roku turistům nezakážou vstup na ostrov Komodo, známý také jako domov varanů komodských. Místo toho zavedou členství, které bude turisty stát až 1000 dolarů (23.500 Kč). / Ilustrační foto
Indonéské úřady rozhodly, že od příštího roku turistům nezakážou vstup na ostrov Komodo, známý také jako domov varanů komodských. Místo toho zavedou členství, které bude turisty stát až 1000 dolarů (23.500 Kč). / Ilustrační foto
Indonéské úřady rozhodly, že od příštího roku turistům nezakážou vstup na ostrov Komodo, známý také jako domov varanů komodských. Místo toho zavedou členství, které bude turisty stát až 1000 dolarů (23.500 Kč). Ohroženým ještěrům tak úřady chtějí dát příležitost k tomu, aby se více množili, uvedl server BBC.
 

Úřady původně zvažovaly, že ostrov od ledna 2020 na rok zcela uzavřou - rozhodnutí zveřejnily v červenci. Přes 100.000 turistů ročně totiž podle místní vlády rušilo varany při páření a líhnutí.

Turisté v současnosti při návštěvě ostrova zaplatí jednorázově deset dolarů (asi 235 Kč). Nový systém s mnohonásobně vyšším poplatkem jim zaručí přístup po celý rok.

"Lidé se budou muset stát členy a zaplatit 1000 dolarů, což jim zaručí vstup na jeden rok. Podle mě je to levné," vyjádřil se k rozhodnutí místní guvernér Viktor Bungtilu Laiskodat.

Komodo, který je součástí národního parku pojmenovaného po tomto ostrově, loni navštívilo 176.000 turistů. O deset let dříve, tedy v roce 2008, jich bylo asi 44.000. Patří k němu ještě dva velké ostrovy Padar a Rinca a řada menších ostrůvků. Původně plánovaná uzavírka se týkala jen ostrova Komodo, ostatní části parku by byly pro návštěvníky dál přístupné. Úřady počítaly i s přemístěním 2000 místních obyvatel, kteří nakonec budou moci zůstat.

Server The Guardian uvádí, že podle odhadů žije ve volné přírodě asi 5700 varanů komodských. Tito nejmohutnější pozemští plazi dosahují délky až 2,5 metru a hmotnosti až 90 kilogramů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist