https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-zvazuji-ze-kvuli-varanum-uzavrou-ostrov-komodo-pro-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonéské úřady zvažují, že kvůli varanům uzavřou ostrov Komodo pro turisty

5.4.2019 08:17 | PRAHA (ČTK)
Podle odhadů žije ve volné přírodě asi 5700 varanů komodských.
Podle odhadů žije ve volné přírodě asi 5700 varanů komodských.
Indonéské úřady uvažují o tom, že dočasně pro turisty uzavřou ostrov Komodo, kde žijí varani komodští. Chtějí těmto ohroženým ještěrům dát příležitost k tomu, aby se více množili. Na svých internetových stránkách o tom informuje britský The Guardian.
 

Během období, kdy by do oblasti nejezdili turisté, by ochránci přírody vysázeli v národním parku původní rostliny, které slouží jako potrava zvířatům, jež jsou pak kořistí pro varany. Zástupci místních úřadů mají obavy, že počet varanů se snižuje, protože jim ubývá potravy a zmenšuje se pro ně vhodné životní prostředí.

Jak dlouho by Komodo byl turistům nepřístupný, není zatím jasné, mohlo by ale prý jít o rok. O tomto záměru se začalo mluvit i v souvislosti se snahami o potírání nelegálního obchodu s ohroženými živočichy. Minulý měsíc indonéská policie rozbila zločineckou skupinu, jejíž členové byli obviněni z pašování varanů komodských a dalších chráněných zvířat. Policie tehdy uvedla, že gang prostřednictvím facebooku prodal více než 40 kusů varanů, zřejmě k léčebným účelům, každého v přepočtu za 809.000 korun.

Komodo je součástí národního parku pojmenovaného po tomto ostrově. Patří k němu ještě dva velké ostrovy Padar a Rinca a řada menších ostrůvků. Uzavírka by se týkala jen ostrova Komodo, ostatní části parku by byly pro návštěvníky dále přístupné. Indonésie stále řeší, jak zajistit, aby počty turistů mířících do této oblasti byly udržitelné, zvláště poté, co bylo před několika lety modernizováno letiště ve městě Labuan Bajo, na které přilétají lidé mířící na 29 ostrovů, které park tvoří. Dříve mohlo obsloužit 150.000 lidí ročně, nyní je to desetkrát více.

The Guardian uvádí, že podle odhadů žije ve volné přírodě asi 5700 varanů komodských, kteří jsou známí také pod názvem komodský drak. Největší ještěr na světě pro vědce stále skrývá řadu nezodpovězených otázek. Evropané toto zvíře objevili teprve začátkem 20. století. Dospělí samci měří asi 2,6 metru, samice okolo 2,3 metru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist