https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uranova-halda-u-pribrami-se-podle-radnice-zatim-tezit-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uranová halda u Příbrami se podle radnice zatím těžit nebude

10.9.2016 13:44 | PŘÍBRAM (ČTK)
Kamení se z největší uranové haldy u Příbrami podle příbramské radnice zatím těžit nebude. S plány firmy Ekototalbau CZ na využití hlušiny v areálu šachty číslo 15 nesouhlasí státní podnik Diamo, který není ani ochoten od firmy převzít dokumentaci. Radnice už čeká jen na konečnou zprávu Diama, která má řešit přístup k odvalům v bývalém uranovém revíru obecně, řekl ČTK příbramský starosta Jindřich Vařeka (ANO).
 

Proti plánované těžbě kameniva z uranové haldy se bouřily okolní obce, obávaly se zvýšené prašnosti, nadměrné dopravy a znečištění spodních i povrchových vod. Investor výhrady odmítal. Podle něj by se těžba v okolí zásadně neprojevila a snížila by se radonová zátěž.

Ministerstvo životního prostředí k záměru Ekototalbau dosud nevydalo stanovisko EIA. Mluvčí úřadu Petra Roubíčková ČTK sdělila, že stanovisko, které bude výstupem z celého procesu posuzování vlivu na životní prostředí, se ještě připravuje. Podle Vařeky už ale tato věc není vůbec rozhodující.

"Co se týče odvalu šachty číslo 15, tak tam už je ta záležitost je v podstatě passé, protože nejenom, že státní podnik Diamo nepovolí odtěžování této šachty jakémukoliv jinému subjektu, chce to dělat sám, ale ani nebude mít zájem odtěžovat ten odval šachty číslo 15 způsobem, který je navržen v rámci EIA," uvedl Vařeka s odvoláním na poslední jednání s Diamem.

Státní podnik podle něj nebude mít zájem dokumentaci od Ekototalbau CZ odkoupit a bude hledat způsob odtěžení haldy, který bude šetrnější k okolí. Jednatel Ekototalbau CZ Oldřich Zábrodský přitom v minulosti uvedl, že firma by mohla po dokončení procesu EIA dokumentaci postoupit Diamu nebo případnému jinému zájemci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist