https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-chteji-do-roku-2030-snizit-emise-o-vice-nez-polovinu-oproti-roku-2005
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA chtějí do roku 2030 snížit emise o více než polovinu oproti roku 2005

22.4.2021 13:40 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Spojené státy se zavázaly do roku 2030 snížit své emise skleníkových plynů o 50 až 52 procent oproti úrovni z roku 2005. Podle agentury Reuters to řekl novinářům činitel administrativy prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu ode dneška hostí dvoudenní virtuální summit světových lídrů zaměřený na boj s klimatickými změnami. Smyslem nově stanoveného cíle je podle americké vlády přimět další velké producenty skleníkových plynu ke zvýšení vlastních ambicí.
 

Biden se od ledna, kdy se ujal úřadu, snaží znovu postavit USA do čela celosvětového boje s klimatickými změnami po prezidentství jeho předchůdce Donalda Trumpa, který USA stáhl s pařížské klimatické dohody, která měla zajistit snižování emisí.

Nový cíl je podle Reuters význačným milníkem v Bidenově širší snaze dovést USA k takzvané uhlíkové neutralitě do roku 2050. Prezident přitom počítá s tím, že jeho plán přinese Američanům miliony nových a dobře placených pracovních pozic. Opoziční republikáni naopak tvrdí, že americké hospodářství poškodí.

Na snížení celkové produkce emisí se budou podílet zejména změny energetice, v dopravě a v dalších sektorech napříč celou ekonomikou. Bílý dům však nestanovil konkrétní cíle pro jednotlivá odvětví - ty se chystá uveřejnit později v tomto roce.

Konkrétní způsoby, jimiž chtějí USA svých cílů dosáhnout, přitom budou podle Reuters stěžejní pro důvěryhodnost Spojených států v očích dalších světových zemí, zejména vzhledem k tomu, jak výrazně se může postoj USA lišit v závislosti na tom, kdo zrovna ovládá Bílý dům.

Biden nedávno představil velký plán rozvoje a údržby americké infrastruktury, jehož součástí jsou i některá opatření směřující ke snižování emisí týkající se například dopravy či energetického sektoru. Jeho záměr však ještě musí schválit Kongres.

Světoví lídři usilují o udržení globálního oteplení do 1,5 stupně Celsia oproti úrovni před nástupem průmyslové revoluce. Vědci tvrdí, že by se tak podařilo předejít těm nejhorším dopadům klimatických změn. Podle údajů platformy Global Carbon Project trojici největších producentů CO2 na světě tvořily v roce 2018 Spojené státy spolu s Čínou a Evropskou unií.

Biden se chystá nový americký cíl oficiálně oznámit při dnešním zahájení klimatického summitu, jehož se zúčastní i další lídři ekonomik s největší produkcí skleníkových plynů, jako například čínský prezident Si Ťin-pching. "Až summit v pátek uzavřeme, všem jasně dáme najevo (...), že USA jsou zpátky," řekl činitel americké administrativy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.4.2021 15:07
Po "odstřelu" Donalda Trumpa jsem nic jiného nečekal. A taky jsem se dočkal.
Světoví lídři dobře vědí na čem vydělat.
Odpovědět
ig

22.4.2021 15:23
"Já bych chtěl být milionář, jako můj otec"
"Tvůj otec byl milionář???"
"Ne, ale taky chtěl"
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.4.2021 16:06
Už je vidím jak se vzdávají 8smiválcovejch 6litrovejch motorů v " pikapech " a přestanou lítat letadlama.
Odpovědět
ku

karel uzel

23.4.2021 07:22
Tak to mají co dělat ... viz https://wattsupwiththat.com/2021/04/21/the-latest-co2-fantasy/
Odpovědět

jiří šohaj

23.4.2021 14:48
slibem nezarmoutíš.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist