https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-mohou-zahajit-proceduru-vypovezeni-parizske-klimaticke-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA mohou zahájit proceduru vypovězení pařížské klimatické dohody

4.11.2019 00:33 | WASHINGTON (ČTK)
Spojené státy mohou počínaje dnešním dnem zahájit proceduru odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015, v níž se téměř dvě stovky států zavázaly ke snižování emise skleníkových plynů. / Ilustrační foto
Spojené státy mohou počínaje dnešním dnem zahájit proceduru odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015, v níž se téměř dvě stovky států zavázaly ke snižování emise skleníkových plynů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Spojené státy mohou počínaje dnešním dnem zahájit proceduru odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015, v níž se téměř dvě stovky států zavázaly ke snižování emise skleníkových plynů. Smlouvu, která vstoupila v platnost 4. listopadu 2016, mohou signatáři vypovědět nejdřív po třech letech. Proces odstoupení pak trvá zhruba rok, a oficiální by se tak americká výpověď stala zřejmě až po prezidentských volbách v listopadu 2020.
 

Právě harmonogram regulující vypovězení smlouvy dává naději jejím zastáncům, upozornila dnes agentura AP. Pokud nynější prezident Donald Trump příští rok mandát neobhájí, bude mít jeho nástupce 30 dnů na to, aby výpověď odvolal. Statistiky označují USA za druhého největšího znečišťovatele ovzduší po Číně.

Pařížská dohoda si za hlavní cíl klade udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně, což by snížilo riziko a dopady klimatických změn. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého.

Spojené státy se v dohodě zavázaly snížit emise oxidu uhlíku do roku 2025 o 26 až 28 procent ve srovnání s úrovní v roce 2005. Evropská unie chce snížit emise do roku 2030 o 40 procent z úrovně roku 1990, což je ve srovnání s USA větší závazek.

Trump oznámil záměr vypovědět pařížskou dohodu už po své inauguraci v roce 2017, protože smlouva je podle něj jednostranná a poškozuje americkou ekonomiku. Dohoda by stála Američany biliony dolarů, zrušila pracovní místa a brzdila ropný, plynárenský, uhelný a zpracovatelský průmysl, tvrdí Bílý dům.

Podle ekologů rozhodnutí americké vlády poškodí životní prostředí, ale zároveň i americkou prestiž. "Nejde jen o hospodářské ztráty, trestem bude ztráta dobré pověsti a diskreditace amerického vedení," řekl AP ekonom Massachusettského technologického institutu (MIT) Jake Jacoby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.11.2019 17:52
None climate, Amerika first!
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.11.2019 13:56
Asi dělají dobře.
Odpovědět
KK

Karel Karel

10.11.2019 12:32
Trump dobře ví, že tu šaškárnu s CO2 a s následným oteplováním rozjel jistý
amík, který později přiznal, že si spoustu věcí vymyslel, přesto za svoje dílko
dostal Nobelovku...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist