https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-se-staly-nejvetsim-dodavatelem-sojovych-bobu-do-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA se staly největším dodavatelem sojových bobů do EU

21.9.2018 00:12 (ČTK)
Spojené státy nahradily Brazílii jako hlavního dodavatele sojových bobů do Evropské unie. / Ilustrační foto
Spojené státy nahradily Brazílii jako hlavního dodavatele sojových bobů do Evropské unie. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 1737576 / Pixabay
Spojené státy nahradily Brazílii jako hlavního dodavatele sojových bobů do Evropské unie. Výrazné zvýšení evropského dovozu americké sóji bylo jedním z bodů červencové dohody, jejímž cílem bylo odvrátit obchodní válku. Vyplývá to ze statistik EU, z nichž čerpala agentura Reuters.
 

Za 12 týdnů do poloviny září se sojové boby z USA podílely na dovozu 52 procenty, přičemž meziročně se jejich import zvýšil o 133 procent na 1,47 milionu tun. Sóju Evropa potřebuje v množství vyšším, než dokáže vyprodukovat, především v zemědělské výrobě, zejména k výkrmu kuřat, prasat i skotu. Ročně doveze na 35 milionů tun této komodity.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v červenci slíbil Bílému domu, že Evropané budou v USA kupovat více sóji v rámci kroků k odvrácení hrozících cel na dodávky automobilů z EU do USA. Juncker rozhodl, že vývoj dovozu sóji z USA se bude sledovat každé dva měsíce.

Změny dovozních trendů jsou ale do značné míry výsledkem cenových pohybů na světovém trhu, podotýká agentura Reuters. Čína v červnu v rámci odvetných opatření vůči USA prakticky zastavila dovoz jejich sóji a evropským zemědělcům tím poskytla stimul, aby na nákup levnější americké sóji přešli.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

21.9.2018 17:52
A do posledního bobu se jedná o GMO. Realita dostihla Evropu postiženou antiGMO hysterií.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist