https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usporne-zarivky-tridi-jiz-40-procent-domacnosti-uvadi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úsporné zářivky třídí již 40 procent domácností, uvádí studie

6.10.2009 17:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za poslední tři roky v našich domácnostech výrazně vzrostla obliba úsporných zářivek. Zatímco v roce 2006 je používalo 38 % domácností, v letošním roce je to již 60 %. V současnosti stále 39 % nefunkčních zářivek z domácností skončí v komunálním v odpadu. Ukazují to výsledky studie společnosti Markent, která proběhla v dubnu ve 1 211 domácnostech. Ke zlepšení současného stavu by měl výrazně přispět i nový typ sběrné nádoby, který dnes veřejnosti představila společnost Ekolamp.
 

Sběrná nádoba na úsporné kompaktní zářivky a výbojky.
Sběrná nádoba na úsporné kompaktní zářivky a výbojky bude umístěna na úřadech nebo v supermarketech.
Foto: Ekolamp

„Zatímco běžnou žárovku vyhodí do popelnice téměř dvě třetiny tázaných, u kompaktních zářivek skončí tamtéž 39 %, u lineárních zářivek a světelných zdrojů LED jde přibližně vždy o 30 %,“ uvedl Jiří Remr ze společnosti Markent. „Obyčejné žárovky v sobě ale neobsahují škodlivé látky, a proto je jejich vyhození do komunálního odpadu zcela v pořádku,“ dodala Petra Šulcová-Coufalová z Ekolampu.

Lidé už se naučili, že zářivky do popelnice nepatří

V popelnici sice končí ještě stále velké množství zářivek, podle studie ale došlo v průběhu let ke značně pozitivním změnám. „V roce 2006 končilo v komunálním odpadu 72 % úsporných zářivek. Současné zlepšení je jasným důkazem, že se osvětová činnost u veřejnosti vyplatila,“ pronesl s úsměvem Alexandr Hanousek, jednatel společnosti Ekolamp.

Z průzkumu Markentu dále vyplývá, že běžnou či halogenovou žárovku doma užívá 9 z 10 tázaných domácností. Alespoň jednu kompaktní úspornou zářivku či výbojku má doma 60 % respondentů. A informace na obalu světelného zařízení ohledně jeho správné likvidace by uvítalo téměř 90 % tázaných.

Sběrná nádoba pro zářivky na úřadech, poštách nebo vlastním pracovišti

Tři čtvrtiny respondentů prohlásily, že pro ně není akceptovatelné jít s nefunkční zářivkou do sběrného dvora. Důvody jsou vzdálenost a nevhodná otevírací doba. „Na základě takovýchto výsledků jsme vyvinuli nový typ menší sběrné nádoby, která se velmi dobře hodí do interiérů místních úřadů, obchodů s elektrospotřebiči a supermarketů,“ vysvětlil Alexandr Hanousek.

Při průzkumu v domácnostech byla pokládána i otázka, která místa by tázaní využívali pro umístění sběrné nádoby na zářivky, respektive jaké místo pro ně představuje nejmenší obtížnost pro zanesení odpadu. „Téměř 9 z 10 domácností dalo přednost místu u kontejnerů na tříděný odpad, dvě třetiny souhlasili s prodejnami elektro a super či hypermarkety. Nadpoloviční většina pak nevidí problém v umístění na České poště, svých pracovištích nebo úřadech,“ řekl Jiří Remer z Markentu. Proč se nové sběrné nádoby nebudou přidávat k současným kontejnerům na tříděný odpad, vysvětlila tisková mluvčí Ekolampu Zuzana Křenková: „V souvislosti s nebezpečných složením zářivek a jejich křehkosti je třeba určité opatrnosti. Zářivky musí zůstat v celku, a obávám se, že by tomu tak na místech bez úplného dozoru nebylo.“

Objednáte si sběrnou nádobu i Vy?

„Během září jsme umístili sběrnou nádobu na 85 míst, máme dalších 225 požadavků,“ upřesnil Hanousek s tím, že umístění nádoby záleží jen na tom, kdo si ji, jakožto smluvní partner Ekolampu objedná. „Může to být kdokoli - škola, školka, firma, úřady a podobně. Služba je bezplatná a dokonce za ni obdržíte motivační finanční bonus v řádu několika tisíců korun,“ vysvětlila Petra Šulcová-Coufalová.

Více se zájemci dozví na stránkách Ekolampu.

Nádoba je určena pro úsporné kompaktní zářivky, lineární zářivky do délky 40 cm, světelné zdroje s LED diodami a výbojky, přičemž je důležité předměty nevhazovat, ale opatrně vkládat. Objem nádoby je přibližně 35 litrů.

„Zářivky nad 40 cm má možnost smluvní partner umisťovat do kartonových krabic, které mu jsou taktéž nabídnuty. V případě, že o ně nebude mít zájem, odnesete takovýto odpad klasicky zase do prodejny elektro nebo do sběrného dvora,“ dodala Křenková.

Ekolamp plánuje umístit do konce roku dalších tři sta nových kontejnerů. Již nyní obchodní organizace, úřady a školy zájem o dvě třetiny z nich. V příštích letech se očekává, že vznikne několik tisíc nových sběrných míst.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist