https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustav-zajicum-polnim-prospiva-pestra-krajina-s-mene-intenzivnim-hospodarenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústav: Zajícům polním prospívá pestrá krajina s méně intenzivním hospodařením

18.12.2023 01:10 (ČTK)
Zajíc velmi obtížně nachází v intenzivně obhospodařované krajině v různých částech roku vhodné úkryty nebo zdroje potravy.
Zajíc velmi obtížně nachází v intenzivně obhospodařované krajině v různých částech roku vhodné úkryty nebo zdroje potravy.
Zajíci polní, kterých v české krajině v posledních desetiletích výrazně ubylo, potřebují v intenzivně obhospodařované krajině výrazně větší prostor k životu než v pestré krajině. Pro zvířata je obtížnější mimo jiné shánění potravy. Výzkum vědců Útvaru myslivosti Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivost (VÚLHM) poukázal na to, že v krajině s menšími půdními bloky a krajinnými prvky stačí zajíci zhruba sedmkrát menší prostor.
 

Vědci zkoumali vliv hospodaření na zajíce ve Středočeském kraji ve dvou lokalitách, a to jednak v oblasti s pestrou krajinou a průměrnou výměrou půdních bloků 4,31 hektaru, a také v oblasti s konvenčním způsobem hospodaření s průměrnou výměrou půdních bloků 15,11 hektaru. Sledovali takzvané domovské okrsky, tedy prostor, na kterém zvířata žijí.

Z výzkumu vyplynulo, že výměra domovských okrsků zajíce v intenzivně obhospodařované krajině byla zhruba 130 hektarů, naproti tomu v sousední lokalitě s pestrou krajinou to bylo 18,62 hektaru. "V pestré krajině se nachází relativně vysoký podíl obnovených polních cest a polních okrajů mezi menšími celky půdních bloků včetně dalších míst s nezemědělskou vegetací. Procento extenzivně využívané půdy je doplněno biopásy, které jsou cíleně ponechávány k dispozici volně žijícím živočichům," uvedli vědci.

Ústav zjistil, že zajíc velmi obtížně nachází v intenzivně obhospodařované krajině v různých částech roku vhodné úkryty nebo zdroje potravy. Poukázal také na to, že samice potřebují v době kojení mláďat potravu bohatou na tuky lipidy, čemuž odpovídají zejména obilniny. Raději si ale vybírají přirozenou potravu, jako jsou různé planě rostoucí byliny, traviny nebo polní plevely, pokud jsou v krajině dostupné. Větší nabídka potravy zkracuje dobu na pastvu, což snižuje riziko, že zajíce uloví predátor. Zajíce lze podle ústavu označit za takzvaný bioindikátorový druh živočicha, jehož populace udává kvalitu prostředí zemědělského ekosystému.

Lovecká sezona zajíce polního začala 1. listopadu a potrvá do konce roku. V minulé myslivecké sezoně 2022/2023 jich lovci ulovili podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 33 691. V loňské sezoně chytli zhruba o 4000 zajíců méně než v roce 2013. Podle statistiky ministerstva zemědělství v roce 1988 myslivci ulovili 182 261 zajíců, v roce 1968 to bylo přes milion zvířat. Jako hlavní důvod klesajícího počtu uvádí i myslivci změnu životního prostředí.

Například na Žďársku lovili myslivci v 70. a 80. letech minulého století přes 20 000 zajíců za sezonu, nyní se roční odlov ve 120 honitbách v okrese pohybuje mezi 1200 až 1600 zajíci. "A to ještě nejsme v rámci Vysočiny nejhorší," řekl na začátku sezony ČTK Oldřich Sedlář, který tři desetiletí vedl okresní myslivecký spolek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

18.12.2023 06:21
Zajícum by hlavně prospělo kdyby se vzpamatovali myslivečci a přestali je konečně střílet.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.12.2023 07:14 Reaguje na karel krasensky
Proč zrovna jenom oni, co ?
Odpovědět
vz

vlastimil z.c

18.12.2023 08:00 Reaguje na karel krasensky
Tak ještě jednou, pro ty co to nepochopili.
Zajícům by hlavně hlavně prospěla pestrá krajina.
Odpovědět
va

vaber

18.12.2023 09:00 Reaguje na vlastimil z.c
nedávno bylo na Ekolistu uvedeno,že v roce 1968 se postřílelo u nás 1 milion zajíců, to byl masakr a střílí se stále, dělá to totiž myslivcům radost ,to zabíjení ,protože jiný důvod pro střílení zajíců není,
jaká byla pole v roce 1968 ?,skoro bych řekl ,že se moc nelišila od dnešních ,tedy velikostí,
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2023 11:00 Reaguje na vaber
Hony/velikost polí rozhodně tak velké nebyly, k tomu mnohem více pícnin a řepy, tedy to, co zajíci pomáhá přežít.

Už jsem to psal vícekrát, proti těmto blábolům je účinný argument, ten však z neznámých důvodů není k dispozici - a to letecké záběry z 60.-70. let. V osmdesátkách se už hodně zcelovalo, ale pořád to bylo lepší, než ta hrůza před a po vstupu do unie. Jestli to měla být jen zástěrka, či shoda náhod, ale výsledk je jasný. Plná ústa ekologie, ovšem pohled na krajinu vypovídá o něčem jiném...
Odpovědět
Pe

Petr

18.12.2023 17:57 Reaguje na Karel Zvářal
Tak to vás potěším. Na stránkách Zeměměřického úřadu je k dispozici internetový Archiv, kde je volně k prohlížení i stahování letecké snímkování celé republiky, a to od roku 1938, v mnoha letech, tak jak se opakovaně letecky snímkovalo, až dodnes. Takže to co píšete, tam kdykoliv najdete. Přeji pěknou podívanou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2023 18:41 Reaguje na Petr
Firefox zjistil možné ohrožení bezpečnosti a stránku na serveru www.historicke-mapy.cz nenačetl. Pokud se přesto rozhodnete stránku navštívit, útočníci se mohou pokusit zcizit vaše údaje jako např. hesla, e-mailové adresy nebo údaje o platební kartě.

Proč to není jako součást Mapy.cz, ale člověk se musí složitě doklikávat?
Odpovědět
Pe

Petr

18.12.2023 18:58 Reaguje na Karel Zvářal
Protože Mapy.cz jsou soukromý komerční produkt.

https://ags.cuzk.cz/archiv/
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2023 19:38 Reaguje na Petr
No i tak je to bída, má to být souvislá mapa a ne jen výseky. Ale i tak je vidět v katastru obce desítky honů, a ne 1-3, jak je to dnes.
Odpovědět
Pe

Petr

18.12.2023 19:43 Reaguje na Karel Zvářal
Stačilo říct Děkuju.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2023 19:45 Reaguje na Petr
Kolikrát jste to řekl vy?-))
Odpovědět
va

vaber

19.12.2023 09:19 Reaguje na Karel Zvářal
já tu dobu dobře pamatuji ,nevím jak kde ,ale u nás se pole moc nezměnila a když mezi poli byla mez ,tak byla asi půl,metru široká nebo mez tvořila cesta,
půdu využívali sedláci každou kterou mohli i za první republiky, nějaké plochy ležící ladem nebyly, ano na mezích bývaly ovocné stromy i když byla metr široká ,ale ty všechny uschly,
byla ale mnohem větší diverzita plodin a hlavně nebylo tolik strojů které zlikvidovaly vše
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.12.2023 10:05 Reaguje na vaber
Řekl bych, že je to záměr, nikoliv náhoda, že zmizely i mapy od 2000 po třech letech doplńované. Tam už se to ale tolik nezměnilo, jako na těch z 60.-70.tek, které velmi postrádám v ucelené a dostupné podobě. Snímky by šlo určitě vylepšit, jsou na to technologie. Na něčem takovém ovšem nemůže být politický zájem, že jo..
S velikostí honů se změnil i strojový park, místo optimálních Zetorů jezdí obří Johndeery. Dnes je zplanýrované všechno do mrtě, není kousku volného místa pro přírodu. O predátorech škoda mluvit.
Odpovědět
va

vaber

20.12.2023 08:57 Reaguje na Karel Zvářal
myslím ,že plošné snímkování v 60 letech neexistovalo ,jsou jen nějaké místní letecké snímky,
satelitní fotomapy z dnešní doby je něco zcela jiného
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2023 11:31 Reaguje na vaber
Zajíc se také ve velkém vyvážel za cenné devizy. A lov drobné (zajíc, bažant, koroptev) byl odměnou za tlumení škodné (šelmy, krkavcovití, toulaví psi a kočky), což se promítlo i na stavech ostatních/chráněných druhů agrární krajiny (pěvci, čejky, křepelky, drop aj).

Oni ti zajíci zmizeli i z míst, kde se zatravila dřívější pole, pase se, pěstuje ovoce. Prostě biologická ochrana funguje. Když to nenapíše debil Zvářal, tak nikdo...

https://myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2017/Leden-2017/Zachranime-sycka
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.12.2023 08:23 Reaguje na karel krasensky
Jeden lán s opakovaně stříkanou řepkou nadělá větší paseku mezi zajíci než všichni mylivci v republice.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.12.2023 09:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A co teprve všelijací predátoři a že jich je !
Odpovědět
HH

Honza Honza

18.12.2023 07:30
Pestrá krajina je naprostou nezbytností pro přírodu. Lesy musí být pestré, smíšené. Rozsáhlá pole musí být rozčleněna remízky, úhory, mezemi, někde s trávou, jinde lépe se stromy. Je to nutné pro pestrost přírody, pro diverzifikaci, nejpotřebnější je hmyz tvořící základ potravního řetězce.
V současné době je tento přírodní zákon zvlášť důležitý, nezbytný pro nastupující oteplení, sucho. Bez dodržování tohoto pravidla příroda vyschne, což je konec všeho. Je to boj o ochlazování, zadržování vody a boj proti erozi, což jsou nejzávažnější problémy současné přírody.
Je třeba udělat vše, aby se pestrost krajiny zvyšovala, i na úkor všech osatatních ekolog. programů.
Prodej nekvalitního náletového dřeva na topení dřevem je jedna cesta k zajištění pestrosti a záchraně přírody.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.12.2023 07:45 Reaguje na Honza Honza
Petrost krajiny bude zvýšena farmami VE a lány FVE , pokud jste si nevšiml nového zákona.
OZE do výkonu 1MW mohu "plácnout" prakticky kamkoliv a potřebuji pouze souhlas stavebního úřadu.

Žádná obec, žádný soulad s územním plánem , rázem krajiny atd.

A spolky ? Ty už do toho nemohou mluvit vůbec.


Tam se zajícům povede obzvláště dobře.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.12.2023 10:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, ten zákon, co jde do senátu, je totalitní zvůle, např. v SRN by to takhle neprošlo, protože obyvatelé by se ozvali. Investoři nepotřebují změny územních plánů ani souhlasy obcí. OZE s výkonem nad 1 MW je totiž podle zákona nově zdrojem ve veřejném zájmu a firmám stačí souhlas stavebního úřadu obce s rozšířenou působností, tzn. po jednom zpackaném referendu MŽP a MPO rychle zákonem omezila demokracii. Jde to i proti 114/92. "Když teď přijde firma, koupí pozemek od zemědělce, tak už obce nebudou mít šanci říct, jestli tam solární nebo větrný zdroj chtějí, nebo ne. Bude to na subjektivním rozhodování úředníka,"
To se zajícům a lidem povede obzvláště dobře.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2023 08:42
Zdá se, že někteří mají představu, že zajíc polní bude žít na každém poli, i na megahektarech hlíny či kukuřice, bo i to je pole... Není tomu tak. Byť je skromný, pastvu potřebuje. A lepší než hektarová louka je 2 km udržovaná mez 5 m široká. A to nejen pro zajíce, ale i koroptev, strnada či ťuhýka. Mez znamená omezování (podnikání) jen pro dutohlavy. Má nejen ekologickou fci, ale i protierozní a mikroklimatickou.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.12.2023 09:31 Reaguje na Karel Zvářal
Jo a také finanční - daň.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.12.2023 09:28
Liší docela hodně a k tomu i ta technika na pole hlavně.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.12.2023 09:30 Reaguje na smějící se bestie
Patří pod
vaber.
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.12.2023 11:25
Mezi největší škudce zajíce patří myslivec.Proto by u něj mělo být zrušeno celoroční hajení a stanoveny normované stavy a doba lovu.Taky jako u sparkaté by měl zařazen do tři věkových tříd.Myslivec do třiceti-1 věková třída,do padesati-2 věková třída padesát plus 3-věková třída.Na chovatelských přehlídkach by se vystavovala u slovených kusu mladších kusu dolní čelist u starých kusu umělá zubní protéza případně preparovaná hlava s nasazeným zeleným kloboukem.Za medailový kus odlov by byla považovana trofej se zlatými zuby případně trofej s trvalým porcelanovým zubním mustkem.Dale by se musela stanovit kriteria lovu rozdělení na kusy pruběrné a chovné.Mezi pruběrné řadit myslivc plešaté,obeznía s výškou menší 180 cm. taky provadět sanitarní odstřel u kulhajících jedincu a kusu vykazujících zdravotní potíže a nestandartní chování.Trvalým poctivým odstřelem této škodné se nám podaří udržet a zvýšit stavy zajíce polního.Lovu zdar.
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.12.2023 15:59 Reaguje na karel krasensky
Ale proti myslivcum nic nemám.Byl jsem jak na Štrbském tak na mysliveckém plese.
Odpovědět
MK

Miroslav Kunc

18.12.2023 14:43
To co naši pradědové chápali prostým selským rozumem , dnes za nemalé peníze musí vymýšlet výzkumy,průzkumy apod .
Stačí se podívat na obrovské lány řepky(několikrát ročně stříkané jedy proti všemu živému) , obrovské lány kukuřice(několikrát ročně stříkané jedem proti všemu živému) . Ti šťastnější živočichové , kteří tuto chemickou smršť přežijí , jsou při sklizni rozšmelcováni na padrť obrovskými stroji , před kterými není úniku .
To vše mohutně podporováno dotacemi ,rozdělovanými rudozelenými nedoučenými fanatiky , nalhávajícími ostatním , jak elektřina z bioplynek a řepkový olej v nádržích aut zachrání planetu .
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.12.2023 16:14 Reaguje na Miroslav Kunc
1!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.12.2023 08:39 Reaguje na Miroslav Kunc
Souhlasím, ale trend je nastolen a když někdy něco vede Německo, tak je to vždy až do hořkého konce. Uhnout od nastoleného trendu by bylo
i uhnutím od EU a vytvořením spolku zemí se ZDRAVÝM SELSKÝM ROZUMEM. Na to nemáme odvahu a tak si kalich hořkosti musíme vypít až do dna.
Odpovědět
Vl

Vladimír

19.12.2023 06:40
A ještě by mohli zjistit, že to platí i pro bažanty, koroptve, ptactvo s další havět. Vymyšlite vymyšlené, stačilo sáhnout do vaší vědecké knihovny kluci a holky vědatoršti.
Odpovědět
Vl

Vladimír

19.12.2023 06:40
A ještě by mohli zjistit, že to platí i pro bažanty, koroptve, ptactvo s další havět. Vymyšlite vymyšlené, stačilo sáhnout do vaší vědecké knihovny kluci a holky vědatoršti.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist