https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-zoo-musela-utratit-nejstarsi-nosorozci-samici-zambu.selhani-organismu-zpusobila-kolika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká zoo musela utratit nejstarší nosorožčí samici Zambu. Selhání organismu způsobila kolika

25.7.2019 00:50 (ČTK)
Ústecká zoo musela utratit samici nosorožce tuponosého, která byla nejstarším jedincem svého druhu v České republice.
Ústecká zoo musela utratit samici nosorožce tuponosého, která byla nejstarším jedincem svého druhu v České republice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoousti.cz
Ústecká zoo musela utratit samici nosorožce tuponosého, která byla nejstarším jedincem svého druhu v České republice. Měla zdravotní problémy úměrné svému věku. Kolika byla příčinou akutního selhání organismu osmačtyřicetileté samice nosorožce tuponosého v ústecké zoo. V Evropě byla Zamba čtvrtá nejstarší. K její eutanazii zoo přistoupila v pondělí. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí zoo Věra Vrabcová.
 
Uhynulá nosorožčí samice Zamba.
Uhynulá nosorožčí samice Zamba.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoousti.cz

Zdravotní stav zvířete se zhoršoval od minulého týdne. "Vzhledem k bolestem a dalšímu nepříznivému zdravotnímu stavu bylo následně přistoupeno k eutanazii. Při pitvě se prokázaly změny neslučitelné se životem. Následně byly odebrány vzorky a nyní čekáme na laboratorní výsledky," uvedl veterinární lékař Václav Poživil.

Uhynulá nosorožčí samice Zamba.
Uhynulá nosorožčí samice Zamba.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoousti.cz

Samice Zamba byla posledním velkým nosorožcem, kterého ústecká zoo chovala. Zároveň byla nejstarší žijící na území Česka a Slovenska. Pocházela z přírodní rezervace Umfolozi, odchycena byla asi jako dvouletá v roce 1972. Poté přicestovala s ostatními nosorožci do zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem a v roce 1980 se přestěhovala s další samicí Sašou a samcem Danem do ústecké zoo. Po úhynu Dana a Saši v roce 2008 tam žila sama. "S výjimkou několika měsíců v roce 2014, kdy zoo hostila samce Pabla ze Zoo Veszprém kvůli rekonstrukci jeho expozice," uvedla Vrabcová.

Další budoucnost chovu nosorožců v Ústí budou podle ředitele zahrady Romana Končela řešit jak s městem, tak koordinátorem chovu těchto zvířat. "Jedním z opatření, které by bylo nutné provést, je úprava povrchu výběhu, který byl často předmětem kritiky. Na tuto úpravu máme již od zřizovatele přislíbeny finanční prostředky, které bychom měli v nejbližší době obdržet," uvedl Končel. Asfaltový povrch podle něj musí nahradit přirozeným materiálem. "Úpravy se budou týkat i bezpečnosti příkopu a dalšího zařízení výběhu," dodal.

Nosorožec tuponosý jižní, jinak také nosorožec bílý či nosorožec širokohubý (Ceratotherium simum), je africký zástupce z čeledi nosorožcovitých. Tento druh nosorožce je hned po slonovi druhým největším suchozemským savcem. Na délku má 3,7 až čtyři metry a vážit může až 2,3 tuny. Pro nosorožce tuponosého je rozlišovacím znakem typická široká tlama s rovným horním pyskem. Má dva rohy, dolní roh může být dlouhý až metr, zatímco horní roh je spíše zakrnělý. Vyhledává rovinatou travnatou krajinu s dostatkem vody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

25.7.2019 14:08
Tak holka - za všechny lidi se ti omlouvám za vše, co jsme ti udělali, za život v zajetí, který ti nikdy nemohl vynahradit život v přírodě, se všemi radostmi i strastmi, co bys tam zažila.
Dlouhodobý chov na "nevhodné podlaze", wtf... no, pro příští inkarnaci ti přeju mnohem lepší život a ještě jednou prosím za odpuštění.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist