https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-zoo-vstupuje-do-navstevnicke-sezony-s-radou-novinek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká zoo vstupuje do návštěvnické sezony s řadou novinek

1.5.2023 00:20 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Zoologická zahrada v Ústí nad Labem vchází do nové návštěvnické sezony s řadou novinek. V dolní části areálu se otevřela expozice kočkodanů Brazzových. Vznikla adaptací ubikace po orangutanech bornejských, jejich chov skončil loni. V horní části prošel renovací bývalý sloninec, který teď obývá tapír čabrakový s prasaty visajanskými. Brzy k nim přibydou ještě kaloni pobřežní. ČTK to řekly ředitelka zoo Ilona Pšenková a vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.
 

Pětičlenná skupina kočkodanů doposud obývala pavilon opic. "Zvířata mají k dispozici mnohem více prostoru a také si jej náležitě užívají. Jedná se o přechodnou fázi do doby, než bude dokončen projekt Asijské mangrovy," uvedla Padalíková. Pavilon opic bude časem nahrazen za novou expozici. Nové prostory nabídnou také vnitřní ubikace.

Další novinkou jsou tři zrekonstruovaná terária ve spodním patře Exotária. "První z nich ztvárňuje biotop pralesa v jihovýchodní Asii a obývají jej agamy Weberovy, agamy kočinčinské, želvy zubaté a želvy podlouhlé. Další dvě terária představují vlhký les ostrova Madagaskar, kde prezentujeme hroznýše psohlavé, felsumy madagaskarské a parosničky rajské," popsala zooložka. Všechna terária doplnily rostliny z oblastí, kde jednotlivé druhy žijí. "Představujeme tak unikátní koncept biotopových nádrží včetně nových technologií," upozornila Padalíková s tím, že terária byla doplněna o speciální osvětlení pro růst rostlin, kapénkovou závlahu a systém mlžení.

Bývalý pavilon slonů se nyní nazývá Asijský prales. V expoziční části jsou nové rostliny, upravila se podlaha a v příkopu vznikl bazén pro tapíra. Opravila se i tropická říčka. "Celý pavilon působí přírodním dojmem, kdy počítáme s postupným významným zapojením a růstem zbotanizovaných částí pavilonu," doplnila ředitelka. Samec tapíra čabrakového se do nového domova přesunul ze spodní části areálu. Tímto projektem se zoo podle ředitelky zařadila mezi instituce disponující ideálními podmínkami pro chov tapírů. "V brzké době bychom tak měli obdržet samici a pokusit se o odchov tohoto vzácného druhu," řekla Pšenková. Na projektu zoo pracovala déle než půl roku a všechny úpravy provedli zaměstnanci svépomocí. Financování bylo zajištěno z provozních prostředků zoo.

Další novinky ještě přibudou, zanedlouho budou například zprovozněny toalety v horní části zoo. Pracuje se na rekonstrukci vyhlídky Samburu, kde vznikne sezonní občerstvení s posezením. Další občerstvovací místo vzniká v prostoru pod horní pokladnou. "V loňském roce jsme byli nuceni kvůli havarijnímu stavu zavřít restauraci Koliba. Do doby rekonstrukce, jejíž projekt připravujeme, vyřeší tyto dva lokální stánky společně s cukrárnou Kukang Coffee absenci občerstvení v horní části zoo," podotkla Pšenková.

Ve výběhu, kde ještě loni pobývala slonice Delhi, brzy přibudou koně Převalského. Během letošního roku bude ještě zahájena výstavba expozice pro gibony. Financování těchto akcí je zajištěno z Fondu pro záchranu zoo, kam město přispívá 20 milionů korun ročně, dále dotacemi a část pokryje i rozpočet instituce.

Pšenková ještě prozradila, že stávající pavilon tapírů v brzké době obohatí hrošík liberijský. Výběh žiraf a vodušek jelenovitých bude obohacen o nový druh antilopy - buvolce běločelé, které již má zoo v zázemí. "Stejně tak výběh indických antilop nilgau pestrých doplníme o jelínky vepří. Naším cílem je více zatraktivnit výběhy pro zvířata, smíšené expozice jsou podporovaným trendem zoologických zahrad," dodala ředitelka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

1.5.2023 10:53
Od té doby, co se Pšenková dostala do vedení to jde se ZOO v Ústí správným směrem. Bolestivá rozhodnutí, která udělat musela, tak udělala. Nyní začíná obnova a rozvoj, který má hlavu a patu. Potenciál je tam veliký, takže držím palce.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist