https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-reky-padu-neohrozuje-jen-nedostatek-srazek-ale-take-postup-morskych-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí řeky Pádu neohrožuje jen nedostatek srážek, ale také postup mořských vod

12.7.2022 12:04 | FERRARA (ČTK)
Oblast ústí řeky Pádu čelí v posledních týdnech nejen nízké úrovni srážek a malému průtoku řeky, ale také rychlému postupu mořské vody. Informovala o tom o víkendu britská stanice BBC. Takzvaný slaný klín ohrožuje nejen zemědělství, ale také zásobování pitnou vodou. Stav řeky je stále velmi vážný, ačkoliv v oblasti mírně pršelo, uvedla agentura ANSA.
 

Postup slaného klínu se zrychlil v posledním měsíci. Podle nejnovějších údajů povodí Pádu dosáhl až 30 kilometrů od moře. "Obvykle přitom slaná voda vstupuje do ústí řeky jen několik málo kilometrů," řekl stanici BBC odborník na tento fenomén Paolo Ciavola z univerzity ve Ferrarě.

Aby se postup zastavil, musí podle odborníků průtok řeky dosáhnout nejméně 450 metrů krychlových za sekundu. V poslední době je však průtok Pádu zhruba poloviční a řece moc nepomohly ani poslední deště v oblasti. "Řeka (proti moři) nyní prohrává," uvedl Ciavola. Pádu chybí hlavní zdroj vody - sníh v Alpách. Letošní zima totiž byla výrazně suchá a v mnohých alpských oblastech spadla jen třetina obvyklých srážek.

Podle prohlášení správy povodí Pádu je situace i nadále "velmi vážná" a nezlepšily ji ani nedávné deště. V příštích dnech se navíc na severu Itálie očekává další vlna veder. Průtok Pádu není stále dost silný, aby odvrátil hrozbu rozsáhlých škod na životním prostředí, napsala agentura ANSA.

Postup mořské vody způsobuje problémy v této významné zemědělské oblasti. "Slaná voda zabíjí rostliny, které nemohou snést tak silné koncentrace (soli)," řekl stanici BBC zemědělec Giampaolo Bassi, který hospodaří v tomto regionu na jihu od Benátek. Na konci června veřejné konsorcium, které zásobuje místní zemědělce závlahou, rovněž oznámilo, že muselo výrazně omezit dodávky kvůli postupujícímu solnému klínu.

Fenomén se dotýká i podzemních vod, uvedl italský statistických úřad ve svém hodnocení letošního sucha. "S postupem mořských vod se sladká voda odebíraná ze studní i říčních toků stává nepoužitelná pro závlahu a vznikají silné problémy pro zásobování pitnou vodou," uvedl statistický úřad v dokumentu zveřejněném v pátek. Podle něj by mohly mít problémy s dostatkem pitné vody i středně velká města jako Ferrara, kde žije na 130 000 lidí.

"Naší obavou je rostoucí přítomnost soli ve vnitrozemí, což způsobuje, že se zemědělská půda stává neplodná," řekl Bassi. Podle odborníků budou muset zemědělci změnit skladbu pěstovaných rostlin a snížit podít těch, jako jsou rýže či kukuřice, které si vyžadují velké množství závlahy. "Je to otázka nejen krátkodobé, ale také dlouhodobé adaptační strategie," uvedl profesor Ciavola z univerzity ve Ferraře. Podle meteorologů totiž letošní nedostatek srážek není nahodilým výkyvem, ale výsledkem dlouhodobých změn klimatu.

Dalším významným faktorem je podle italského statistického úřadu zastaralost vodovodní sítě. V okresních městech se k odběratelům nedostane 36 procent vody, která je puštěna do sítě. Může za to zastaralá síť, malá údržba a v menší míře i odběry na černo.

Minulý týden italská vláda vyhlásila kvůli suchu stav nouze v pěti regionech na severu Itálie a kabinet premiéra Maria Draghiho pracuje na dalších krizových opatřeních a mimořádných investicích. Řada měst pak musela přistoupit k regulacím při využívání vody, například k zákazu zalévání či napouštění bazénů. Čím dál častěji se tak přitom děje na severu, kde byl nedostatek vody ještě nedávno neznámým pojmem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist