https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-se-bude-rozhodovat-mezi-dvema-kandidaty-na-post-reditele-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí se bude rozhodovat mezi dvěma kandidáty na post ředitele zoo

20.4.2021 01:34 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Žirafy v Zoo Ústí nad Labem
Žirafy v Zoo Ústí nad Labem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zastupitelé města Ústí nad Labem si v květnu vyslechnou dva kandidáty na post ředitele zoologické zahrady, a to bývalého ředitele pražské zoo Petra Fejka a vedoucí zooložku ústecké zoo Ilonou Pšenkovou. Do výběrového řízení se přihlásilo pět lidí. Mezi nimi byl i Dušan Usvald, jenž je nyní pověřený vedením zoologické zahrady, skončil třetí. Dva nejlepší uchazeči představí na květnovém zasedání své koncepce řízení a rozvoje instituce, jejímž zřizovatelem je město.
 

"Vzhledem k tomu, že uvedení uchazeči jsou natolik kvalitní a každý představil poněkud odlišnou koncepci řízení a rozvoje zoologické zahrady, doporučila výběrová komise pozvat oba uchazeče, a to na jednání zastupitelstva města Ústí nad Labem, které se bude konat 24. května 2021, aby představili a prezentovali jimi zpracovanou koncepci rozvoje, a aby představili dopracované koncepce tak, aby byly doplněny o finanční analýzu, potřeby finančních prostředků v jednotlivých letech," upřesnila radní Eva Nováková (ANO).

Ústecká zoologická zahrada přišla před více než rokem o plné členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA). EAZA tehdy zoo navštívila a kontrolovala dodržování pravidel a standardů asociace. Úplné vyloučení z EAZA by pro zoo znamenalo konec účasti na některých chovných programech. Na nápravu nedostatků má ústecká zahrada jen několik měsíců. Pokud je neodstraní, přijde o členství, a tím i o možnost chovu řady atraktivních zvířat, například orangutanů, slonů a dalších.

Rada již dříve rozhodla o odvolání Romana Končela z funkce ředitele zoologické zahrady. O konci šéfa zoo rozhodla kontrola hospodaření, která odhalila 128 pochybení. Předchozí kontrola zjistila 111 pochybení, ředitel osm procent z nich napravil, další ale podle kontroly přibyly. Pochybení kontroloři našli mj. u vystavování faktur, podepisování smluv, vykazování pracovních cest i v nakládání s penězi.

Problém vznikl před nedávnem také kvůli Nadačnímu fondu Folivora, jenž měl pro zoologickou zahradu vybírat peníze od dárců, zoo však od roku 2017, kdy byl fond založen, žádné peníze nedostala. Zástupci města dnes novinářům řekli, že bylo ohledně této věci podáno trestní oznámení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

20.4.2021 08:48
Já teda nevím, ale před několika dny jsem jinde četl, že komise jednoznačně doporučila pana Fejka. Tak proč se v článku tvrdí pravý opak?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist