https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/utulky-praz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Útulky pražské městské policie vrátí majitelům 90 procent zvířat

2.7.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
Útulky městské policie hlavního města přijaly za první pololetí letošního roku přes 1200 zvířat, téměř o 100 méně než za stejné období loni. / Ilustrační foto
Útulky městské policie hlavního města přijaly za první pololetí letošního roku přes 1200 zvířat, téměř o 100 méně než za stejné období loni. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Útulky městské policie hlavního města přijaly za první pololetí letošního roku přes 1200 zvířat, téměř o 100 méně než za stejné období loni. Služba odchytila nejvíce psů. V poslední době v útulku zaznamenali častější příjem papoušků. V červnu se museli postarat také o mládě emu hnědého. Jeho majitelé se ale brzy našli. Do původních domovů se vrací 90 procent zvířat, sdělil zástupce vedoucího trojského a měcholupského útulku Bronislav Mazáč.
 

V posledních dnech městský útulek pro opuštěná zvířata a odchyt v Dolních Měcholupech přijal ze šesti nových zvířat čtyři papoušky. Lidé by tak neměli zapomínat před odchodem z bytu dobře zajistit okna a dveře, aby svého opeřence nemuseli později hledat, uvedl Mazáč. Obecně ale letní měsíce neznamenají pro tyto útulky vyšší příjem zvířat.

V prvním pololetí letošního roku trojský a měcholupský útulek přijal přes 700 psů, 400 koček a více než 100 jiných druhů zvířat.

V současné době je v útulcích podle Mazáče kolem 90 chovaných psů a 140 koček.

V útulku v Troji je 170 míst pro psy, v Dolních Měcholupech najde útočiště až 200 koček. Záchytná stanice disponuje zhruba 30 místy, ale záleží na velikosti zvířat. Do prostor se musejí vejít třeba klece nebo terária, upřesnil Mazáč. Hospodářská zvířata jako prasata, ovce nebo drůbež jsou umisťována do zoo koutku v Troji.

Venčení psů není v útulku veřejnosti umožněno. Lidé ale mohou pro zvířata přinést piškoty nebo jiné pamlsky, granule a také deky, uvedl Mazáč. Přispět mohou i finančně. V minulosti byl díky peněžním darům zakoupen třeba rentgen pro malá zvířata, operační lampa nebo vyhřívaná voliéra.

První útulek pro psy pod hlavičkou Městské policie hlavního města Prahy vznikl v Troji v roce 1993. V roce 2007 se jeho součástí stal zoo koutek.

Měcholupský útulek coby městský zahájil činnost v roce 2004.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist