https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-angole-vytezili-ruzovy-diamant-o-hmotnosti-170-karatu-nejvetsi-za-300-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Angole vytěžili růžový diamant o hmotnosti 170 karátů, největší za 300 let

7.8.2022 00:44 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V Angole našli růžový diamant o hmotnosti 170 karátů. Jde o největší drahokam tohoto druhu, jaký se vytěžil za posledních 300 let, uvedla agentura AP. Kámen dostal název Lulo Rose, a to podle dolu, kde byl vytěžen, oznámila australská společnost Lucapa Diamond Company, která důl vlastní. V dole Lulo už se v minulosti vytěžily diamanty mimořádné kvality.
 

Růžový drahokam je pátý největší, jaký se v dole našel. Podle společnosti Lucapa z něj pochází 27 diamantů o hmotnosti nejméně 100 karátů.

Kámen Lulo Rose bude prodávat angolská obchodní společnost Sodiam, která se zabývá obchodováním s diamanty. Angolské doly se řadí k deseti největším producentům diamantů.

Nalezený růžový diamant je sice velký, ale našly se už čiré diamanty o mnohem vyšší hmotnosti. Největším z nich je bezbarvý diamant Cullinan pocházející z Jihoafrické republiky. Vytěžen byl v roce 1905 a vážil 3106 karátů. Britský král Eduard VII., který ho získal, ho nechal rozdělit na několik kusů a vybrousit. Největší část - Cullinan I - vážila 530,4 karátu a byla vsazena do panovnického žezla. Druhá část - Cullinan II - je v britské královské koruně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist