https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arealu-chemicky-v-litvinove-se-na-komine-vylihla-mladata-sokola
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V areálu chemičky v Litvínově se na komíně vylíhla mláďata sokola Video

5.5.2020 00:30 | LITVÍNOV (ČTK)
Populaci sokola stěhovavého se podařilo zachránit v Česku před vyhubením.
Populaci sokola stěhovavého se podařilo zachránit v Česku před vyhubením.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | unipetrol.cz
V areálu chemičky Unipetrol v Litvínově na Mostecku se na komíně vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola. Sledovat první týdny jejich života mohou zájemci v přímém přenosu. Včera o tom informoval mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.
 

Samička snesla na jaře nejprve jedno vejce a později další tři. Před několika dny se vylíhla trojice mláďat, kterou zanedlouho čeká kroužkování, jež v budoucnu pomáhá objasnit původ ptáků na českém území. Při návštěvě hnízda se odhalí i pohlaví nových obyvatel. "Prvních 14 dní po vylíhnutí obstarává potravu partner a partnerka jim ji trhá. Mláďata se zdržují ve hnízdě ještě více jak měsíc, než vylétnou," uvedl ústecký ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Na stometrový komín litvínovské teplárny se Beran vydá ve spolupráci s místními hasiči v květnu. Sokolí rodina pak společně opouští hnízdo obvykle v červenci.

Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Populace sokolů se tak od té doby zvýšila o 28 dravců. V České republice se vyskytuje zhruba sto párů.

Populaci sokola stěhovavého se podařilo zachránit v Česku před vyhubením. V přirozeném prostředí sokol hnízdí na severu Čech ve skalách Národního parku České Švýcarsko, v Českém středohoří a také na různých komínech v průmyslových areálech. Sokola vítají hlavně ve městech, protože se díky němu přirozenou cestou snižují počty málo oblíbených holubů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist