https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arealu-dlouho-nevyuzivane-roty-u-hranic-v-ceskem-lese-dokoncuji-novy-resort
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V areálu dlouho nevyužívané roty u hranic v Českém lese dokončují nový resort

31.12.2022 00:59 | BĚLÁ NAD RADBUZOU (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
V areálu dlouho nevyužívané pohraniční roty v Železné u hranic s Německem se v dubnu otevře pro turisty ubytovací Resort Český les se 140 lůžky. Bude největší v Českém lese, který se má stát druhou nejnavštěvovanější oblastí Plzeňského kraje po Šumavě. Areál koupila od města Bělá nad Radbuzou česká rodinná firma FKCG, která v přírodě CHKO vybudovala za 30 let oboru a česko-německý park. Je tu velký potenciál v cestovním ruchu, řekl ČTK výkonný ředitel FKCG Ondřej Karhan.
 

"V tomto standardu i kvalitě služeb v Českém lese nikde nic podobného není, velké rekreační středisko Rybník zavřeli," řekl Libor Picka (STAN), starosta Bělé, pod níž Železná s několika stálými obyvateli patří. Rota byla v roce 1982 postavená na místě hřbitova a kostela, vojáci odešli v roce 1990. Město ji koupilo o 13 let později od státu a poté ji nabízelo neúspěšně soukromým investorům. Resort je projektem pro posílení cestovního ruchu, přitáhne návštěvníky i do dalších míst, řekl starosta. Pomůže podle něj i místním firmám.

Resort, půl kilometru od hraniční linie, bude mít 53 apartmánů s více než 140 lůžky. V hlavní budově roty bude 43 apartmánů, zbytek v protější bývalé německé škole, kterou FKCG jako zdevastovanou koupila od soukromníka a otevře ji v srpnu 2023.

"Rota musela projít kompletní rekonstrukcí, využili jsme jen skelet," řekl Karhan. Tříletou stavbu financují z vlastních zdrojů a úvěru, celkové náklady budou kolem 150 milionů Kč. Podle Karhana navazuje na to, co jeho otec se společníky v Železné vybudovali. Skupovali pozemky a před 20 lety otevřeli vedle roty volně přístupnou 160hektarovou oboru s muflony, daňky a sikami, rybníky a parkem Smíření.

"Už prodáváme pobyty na červen 2023," řekl Karhan. Ceny apartmánů budou začínat na 1700 Kč/noc. Němci by měli tvořit asi 40 procent hostů, v budově je konferenční sál a wellness. Skupina propojí resort s hotelem Ibis v Plzni, který provozuje společně s dalšími ubytovacími projekty po ČR. Hotel bude také sázet na kuchyni v restauraci, vařit bude z lokálních potravin

Zájem o lokalitu, která kvůli železné oponě nikdy nebyla turisticky využívaná, podle ředitelky resortu Karolíny Myslivcové bude. Lidé ocení přírodu a klid, oblast je protkaná cyklo- a pěšími stezkami. Resort shání 20 až 25 lidí. Stavby, které schvalovala Správa CHKO, budou využívat tepelná čerpadla a solární panely.

Český les je stále víc navštěvovaný. "Nechceme tu druhou Šumavu. S Destinací Český les a obcemi se snažíme, aby se lidé rozprostřeli po celé oblasti," řekl Picka, který je krajským radním. Hraničním přechodem Železná/Eslarn prochází Zlatá stezka, Svatojakubská cesta a cyklotrasy 37 a 36, blízko vede dálnice D5.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

31.12.2022 18:04
Já začínám kopat jámu pro welness hotel také bývalých kasárnách pohraničí stráže. Ale u Rakouských hranic.
Odpovědět
va

vaber

2.1.2023 09:55
co se stane z přírody do které začnou proudit davy lidí a všelijaká technika a zásobování?
kus volné neporušené přírody nikde nemůže přežít ,okamžitě se najde spekulant co z toho chce vytřískat prachy,
tak funguje ochrana přírody v praxi
Odpovědět
os

orb slavík

2.1.2023 19:17 Reaguje na vaber
Máte pravdu, bohužel tak to u nás chodí. Vzpomínám, jak nějaký ruský oligarcha zkorumpoval naše úředníky a postavil ruskou vesnici bez povolení i s kostelem v chráněné oblasti, někde v západních Čechách,nějakou úřednici podplatil, ostatní zodpovědní se ho báli.
A tak tam stojí dodnes. Hold, budeme mít další baráky a parkoviště na úkor volné přírody.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

3.1.2023 19:35 Reaguje na vaber
A zrovna Český les, který je turismem zasažen snad nejméně z celý republiky.Chjo
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 20:12
Fakt skvělá zpráva.
Disneyland uprostřed oázy klidu, 140 lůžek.
Pro byznys nějakého jedince.
Snad brzy přibude KFC nebo McDnd.
Když jsem viděl, co udělali podnikavci z Prášil, bylo mi na blití
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist