https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-australskem-state-tasmanie-uhynulo-14-mladych-vorvanu-uvazli-na-plazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V australském státě Tasmánie uhynulo 14 mladých vorvaňů, uvázli na pláži

21.9.2022 01:06 | CANBERRA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Čtrnáct mladých vorvaňů uhynulo v australském státě Tasmánie, když uvázli na místní pláži. Jejich mrtvoly objevili místní obyvatelé na ostrově King Island a v pondělí odpoledne to nahlásili úřadům, informoval web stanice BBC. Důvod neštěstí není znám, na místo byli vysláni biologové a veterinář, aby případ vyšetřili.
 

V Tasmánii nejsou případy uváznutí velryb ničím neobvyklým. Na King Islandu jsou tyto incidenty zvlášť časté.

Úřady rovněž plánují vzdušný průzkum, aby zjistily, zda v oblasti neuvázlo kytovců ještě více. Expertka na divoce žijící zvířata Vanessa Pirottaová uvedla, že uhynulí vorvani byli zřejmě součástí skupiny mladých velrybích samců, která se dostala do problémů. Vorvani mají ve zvyku se potápět do hloubky a zpravidla tráví čas dál od břehu, prohlásila Pirottaová.

"Všechny případy uváznutí kytovců jsou pro nás záhadou. Nevíme, proč přesně k nim dochází," řekla Pirottaová. "Tito vorvani mohli udělat chybu v navigaci, možná následovali nemocného či dezorientovaného vůdce nebo byli něčím vyplašeni a dostali se do mělčích vod," dodala.

V září 2020 zahynulo při největším případu uváznutí kytovců v Austrálii více než 380 kulohlavců. Stalo se tak rovněž v Tasmánii.

Vorvaň je největší z ozubených velryb. Dospělí jedinci mohou dorůstat až 18 metrů a vážit až 45 tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist