https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-barcelone-vysadili-prvni-vertikalni-les-ma-i-didaktickou-funkci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Barceloně vysadili první vertikální les, má i didaktickou funkci

15.4.2023 00:59 | BARCELONA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Barceloně slavnostně odhalili první vertikální les, který je podle jeho autorů jediný svého druhu na světě. Stromy různých druhů jsou zavěšeny na zdi 12 metrů vysoké a 50 metrů dlouhé a tvoří jedinečnou podívanou. Přírodně-architektonický projekt má i didaktickou funkci, návštěvníci mohou vidět, jak stromy "rostou" i pod zemí, informovala španělská média.
 

Projekt takzvaného vertikálního lesa je společným dílem barcelonské radnice a nadace La Caixa, která si jím připomíná 20. výročí kulturního centra Caixaforum Barcelona.

Speciální les je na zdi veletržního paláce na kopci Montjuic a na ploše asi 535 metrů čtverečních je zatím zavěšeno jen devět stromů, každý o váze pěti tun. Vyseta jsou tam ovšem semena dalších strom; celkem má vyrůst na 19 000 exemplářů sta různých druhů, mezi nimi olivovník, granátové jablko, cypřiš, líska, vrba či topol černý a bílý.

Na projektu se podílelo přes sto odborníků, včetně zahradníků, zemědělských inženýrů a architektů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FB

František Balco

15.4.2023 12:59
Na výsost ekologický počin! A levný! Nenáročný na materiál i energii! Doufám, že ta blbost již začíná kulminovat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist