https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-beskydech-zije-okolo-deseti-dospelych-rysu-plus-mladata-a-stejny-pocet-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Beskydech žije okolo deseti dospělých rysů plus mláďata a stejný počet vlků

16.2.2024 01:23 | OSTRAVICE (ČTK)
Rys na snímku z beskydské fotopasti.
Rys na snímku z beskydské fotopasti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Kutal / www.selmy.cz
V Beskydech žije okolo deseti dospělých rysů plus mláďata a zhruba stejný počet vlků. Občas se tam vyskytuje i medvěd, který dočasně přijde ze Slovenska. Velké šelmy bude v pátek a v sobotu v horách počítat okolo stovky dobrovolníků z takzvaných vlčích a rysích hlídek. Není ale sníh, a tak spíše než počet šelem jen zjistí, kde se zvířata pohybují, řekli zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) a Hnutí Duha Šelmy.
 

"Každý jedinec, každá změna znamená docela výrazný pokles v populaci. Největší úmrtnost zvířat je přes zimu," řekl ředitel Regionálního pracoviště Moravskoslezského AOPK František Jaskula. V Beskydech se podle něj pohybují čtyři vlčí smečky. "Vzhledem k velikosti teritorií těch zvířat nemůžeme říct, že jsou to beskydští vlci. Jsou to vlci, kteří přecházejí na slovenskou stranu," řekl Jaskula.

Mapování velkých šelem se letos koná počtyřicáté a je podle Jaskuly velmi důležitou studnicí informací pro to, jak se chovat v praxi. Šelmy například často zahynou při překračování rušných silnic na takzvaných migračních koridorech.

"Zvířata mají trasy, které využívají raději než jiné, protože je tam navádí tvar terénu, jsou tam lesní porosty anebo jsou tady poslední oblasti, kudy mohou procházet mezi horskými celky. A my ta území potřebujeme zmapovat a dostat třeba do územních plánů, aby nedošlo k jejich zastavění, aby tam nevyrostly ploty, aby při stavbě komunikací se tam neudělalo nějaké opatření, které tu průchodnost krajiny omezí nebo úplně zničí," řekl Jaskula.

Ochranáři zjistili, že problémová místa jsou přímo v Beskydech i ve volné krajině, kde se Beskydy napojují na slovenská pohoří. Jedno z takových míst je i u přehrady Šance. "Průchod z Lysé hory na Smrk je v podstatě blokovaný vodní plochou a silně využívanou, frekventovanou komunikací," řekl Jaskula. Právě na silnici I/56 tam v minulosti auto srazilo rysa.

Michal Bojda z Hnutí Duha Šelmy řekl, že sčítání šelem se uskuteční nejenom na území CHKO Beskydy, ale i v CHKO Bílé Karpaty a CHKO Kysuce na slovenské straně pohoří. Jenom na moravské straně CHKO Beskydy je naplánováno zhruba 60 tras.

"Výhoda této akce je, že během krátké doby projdeme celé území o rozloze zhruba 2000 kilometrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že sníh v podstatě v celých Beskydech není, tak nebude možné zjistit moc početnost šelem, ale na základě nalezení pobytových znaků, jako je třeba trus od vlků, od rysů, nebo případně stopy v blátě, můžeme zjistit, kde se šelmy pohybují. Početnost nám spíše prozradí dlouhodobý monitoring na základě fotopastí, které využíváme během celého roku," řekl Bojda.

Fotopastí jsou v Beskydech desítky. Jedna z nich například loni zachytila rysici Evu se třemi mláďaty, aktuálně ale Eva pečuje už jen o dvě. Třetím mládětem byla samička, kterou v prosinci našli lidé na zahradě v Dobré a později uhynula v záchranné stanici v Bartošovicích.

Jiří Labuda z Hnutí Duha Šelmy řekl, že letos skončí dvouletý projekt Aktivně po stopách velkých šelem, jehož cílem bylo vyvracení pověr a fám týkajících se šelem. "Vyšla v rámci toho projektu publikace Velké šelmy - Pověry, obavy a fakta, ve které se snažíme vyvracet spoustu těch polopravd," řekl Labuda. Zájemci si publikaci mohou zdarma stáhnout z internetových stránek www.selmy.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.2.2024 04:35
Velkým šelmám se v Beskydech daří, množí se a doplňují tak vzniklé ztráty. Větší početnost asi nelze očekávat, současný stav se jeví jako optimální. Pro identifikaci jsou lepší fotopasti, nedojde tak dvojímu započítání téhož kusu (díky skvrnám u rysů), dozvíme se více o zvycích, věku apod. A je nutné dbát na dobrou průchodnost krajiny, dnešní plotománie zvířatům velmi komplikuje život.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.2.2024 06:50 Reaguje na Karel Zvářal
Šelmy mají mít sledovací obojky. To je základ bezproblémového soužití. Náklady nejsou nebetyčné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.2.2024 08:45 Reaguje na Karel Zvářal
Vám by se nelíbilo, kdyby byla reublika zadrátovaná jako koncentrační tábor? :)))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.2.2024 08:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Majitel Zelené domácnosti změnil obor, bo pochopil, že kdo plotí, ten má. Skoro denně chodím přes nejbližší ves, a teď na jednom místě, kde nic nebylo (proluka), vyrůstá vysoká kamenná zeď. Já se v těchto případech ptám, zda se chystají na Turka, nebo co to má znamenat, no ale co mi tak zeďoši můžou asi tak dopovědět, že. Holt, lidé nevědí, co s penězi...
Odpovědět
PE

Petr Elias

16.2.2024 09:42
Nemyslím si, že je zrovna vhodné informovat o početnosti rysů.

Nějaký myslivec by si mohl opět usmyslet, že nad krbem má dost místa na trofej...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.2.2024 10:43
Chybí statistika, kolik rysů a vlků, napadlo ovce, skot, na pastvách !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist