https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bosovicke-papousci-zoo-se-narodilo-35-mladat-dalsi-pribudou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V bošovické papouščí zoo se narodilo 35 mláďat, další přibudou

17.7.2016 14:50 | BOŠOVICE (ČTK)
Největším úspěchem je podle Škrhákové pětice mláďat papoušků ara marakána, který patří mezi ohrožené druhy
Největším úspěchem je podle Škrhákové pětice mláďat papoušků ara marakána, který patří mezi ohrožené druhy
Ve specializované papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku se letos narodilo 35 mláďat, celkem je k vidění přes 220 opeřenců 43 druhů. Další mláďata ještě přibudou, řekla ČTK ředitelka zahrady Hana Škrháková.
 

Zoo tvoří 110 prostorných voliér. Letos v zahradě přibylo 14 nových druhů papoušků, rozšířil se chov amazónků, aratingů, amazoňanů a vzácných arů horských. Už v lednu se vylíhli tři papoušci senegalští a o měsíc později mláďata jihoamerických papoušků amazónků bělobřichých. Největším úspěchem je podle Škrhákové pětice mláďat papoušků ara marakána. "Patří do ohrožených druhů. Zajímavostí je, že právě podle tohoto papouška pojmenovali známý stadion v Rio de Janeiro, což málokdo ví," uvedla ředitelka.

Ve voliérách našli vedle sebe místo mimo jiné i jedni z nejmenších druhů papoušků a jedni z největších. Zatímco papoušíčci dosahují velikosti asi osmi centimetrů, ary zelenokřídlé jsou až devadesáticentimetrové. "Dali jsme je vedle sebe pro srovnání. Ale rádi bychom si našetřili na vůbec největšího papouška, kterým je metrový ara hyacintový," sdělila ředitelka.

Zoo je vzdálená asi 25 kilometrů od Brna, lze ji navštívit od 1. března do 17. listopadu. Vznikla jako první papouščí zahrada v ČR v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou založil Vlastimil Škrhák už v 80. letech. Součástí zoo je i Centrum ekologické výchovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

19.7.2016 09:35
já měl zato, že ptáci se líhnou a savci se rodí...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist