https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-botanicke-zahrade-u-los-angeles-kvete-vzacnost-a-smrdi-jako-mrtvola
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V botanické zahradě u Los Angeles kvete vzácnost - a smrdí jako mrtvola

30.8.2023 10:52 | SAN MARINO (ČTK)
Také u nás lze zmijovec titánský spatřit, a to v liberecké botanické zahradě. Takto kvetl v roce 2011
Také u nás lze zmijovec titánský spatřit, a to v liberecké botanické zahradě. Takto kvetl v roce 2011
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Rozhodně nevoní jako růžička, ale i tak květ páchnoucí jako rozkládající se mrtvola přilákal do botanické zahrady San Marino v americkém státu Kalifornie návštěvníky toužící být svědky velice pomíjivého jevu. Vidět, jak zmijovec titánský, latinsky Amorphophallus Titanium, jedna z největších květin na Zemi, odhalí své okvětní lístky, je vzácná událost, píše agentura AFP.
 

Tato ohrožená rostlina z Indonésie, která je podle AFP běžněji známá pod názvem Titanův penis, kvete jednou za mnoho let. A když dozraje, vydává silný zápach připomínající jídlo, které má své nejlepší chvilky dávno za sebou.

"Páchne jako hnijící maso," říká kurátor Huntingtonské knihovny Bryce Dunn. Nepříjemný zápach hnijícího masa je nezbytný pro reprodukci rostliny. "Snaží se přilákat mrchožrouty, aby přiletěli a opylili ji, takže čím více šíří tuto vůni, čím více much přitahuje, tím lépe je na tom rostlina," vysvětlil.

Rostlina, která je vysoká jako dospělý člověk, je ve skutečnosti tvořena stovkami drobných květů, samčích a samičích, které kvetou v trochu odlišném čase. A stejně jako v případě slavných japonských třešní či pivoněk je lepší být při tom ve správnou dobu, pokud chce člověk obdivovat tuto tajuplnou podívanou.

"Jakmile se květina otevře, do 48 hodin odkvete. Takže je to velmi, velmi krátkodobý květ, ale je docela velkolepý," řekl Dunn.

V pondělí se v botanické zahradě tlačilo mnoho návštěvníků, aby na vlastní kůži - či na vlastní nos - okusili nepříjemný zápach. "Je to tak vzácná událost. Myslím, že mám štěstí, že to mohu vidět," řekla Diana Dooová.

Některým se dokonce zdálo, že páchnoucí rostlina má až nezaslouženě špatnou pověst. "Neřekl bych, že smrdí jako mrtvola, spíš zapáchá jako popelnice," poznamenal Paul Rulmohr. "Ale to je její věc," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

30.8.2023 13:53
Zase až taková vzácnost to není. Před léty jsme měli tu čest v liberecké botanické zahradě.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.8.2023 18:07
No před 40 lety mi vykvetl obyčejný zmijovec, celkem vysoký asi 1,2m a smrděl fest.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.8.2023 20:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Klasický Amorphophallus rivieri je slabý odvar proti tomu titánovi.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.8.2023 09:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No asi jo, ale žena mi to vyhodila, vzácnost nevzácnost.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.8.2023 12:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ten květ S. rivieri jem viděl na vlastní čiví akorát jednou. Bylo to za totáče v Pardubicích. Tam měli na hlavní třídě květinovou síň a někdo ho tam vystavil. I když by smrad zředěn velkým objemem místnosti, i tak to stálo za to. :)))
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist