https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bozicich-u-znojma-chysta-majitel-rekultivaci-piskovny-zavazka-potrva-20-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Božicích u Znojma chystá majitel rekultivaci pískovny, zavážka potrvá 20 let

5.1.2023 10:36 | Božice (Znojemsko) (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Patrick Hoesly / Flickr.com
Firma Českomoravský štěrk chystá rekultivaci pískovny v Božicích u Znojma. Zatím však nemá kladné stanovisko EIA, tedy posouzení vlivu záměru na životní prostředí. Dokumentaci sice nechala firma zpracovat už na jaře před dvěma lety, ale u záměru je podle zákona třeba vypořádávat připomínky okolních obcí, orgánů státní správy a občanů. Aktuálně podnik předložil dokumentaci znovu s vypořádáním připomínek a musí čekat, zda to bude pro úřady dostatečné. Rekultivace téměř 22 hektarů má trvat 20 let, skončí tedy v páté dekádě tohoto století, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.
 

Těžební prostor byl stanovený v roce 1975 a doplněný v roce 1987. Maximální roční těžba je 190 000 tun písku, ale v posledních letech se těží s ohledem na poptávku průměrně 80 000 tun. Roční zavážka inertními stavebními odpady má činit maximálně 300 000 tun, z toho 50 000 tun se má navážet po silnici a zbytek po železnici. V Božicích je totiž vlečka, díky níž by auta nejezdila přes obydlené území. Pískovna leží zhruba kilometr od nádraží u trati. Počítá se také s tím, že minimálně část vozidel by přivážela suť a zároveň odvážela vytěžený písek.

Navážka má mít mocnost od čtyř do 19 metrů, každý den se bude zhutňovat a po zaplnění těžebního prostoru se na ni naveze podorniční vrstva a nakonec ornice, aby bylo možné pozemek znovu zemědělsky využívat.

Jen pár set metrů od božické pískovny se nachází menší pískovna na katastru Křídlůvek. Zde byl zatím rekultivační záměr zastaven. S rekultivací se počítá také v pískovně v nedalekých Hodonicích.

Firma Českomoravský štěrk naopak usiluje taktéž na Znojemsku o znovuotevření kamenolomu v Hostěradicích, který fungoval na přelomu 80. a 90. let minulého století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

5.1.2023 20:14
No vytěžená pískovna je vzácná věc. A nejlepší rekultivace pískovny je bez rekultivace. Firma ale chce vydělávat i na ukládání odpadů, že jo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist