https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brazilii-namerili-mesic-pred-zacatkem-leta-nejvyssi-teplotu-v-historii-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brazílii naměřili měsíc před začátkem léta nejvyšší teplotu v historii země

22.11.2023 11:46 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Fotoadicta / Depositphotos
Brazílie, která se měsíc před začátkem léta na jižní polokouli potýká s vytrvalou vlnou veder, o víkendu zaznamenala nejvyšší teplotu vzduchu, jež kdy byla v této největší latinskoamerické zemi naměřena. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s tím, že bezprecedentní ráz počasí podle odborníků souvisí s jevem El Niño a změnou klimatu.
 

Brazilský teplotní rekord padl v neděli ve městě Araçuaí na jihovýchodě země, kde meteorologové naměřili 44,8 stupně Celsia. Podle národního meteorologického ústavu Inmet tak bylo překonáno předchozí maximum 44,7 stupně z roku 2005.

Současná vlna veder trvá v mnoha oblastech země už přes týden a tisíce brazilských měst kvůli ní vyhlásily nejvyšší stupeň varování před extrémními teplotami. Na rekordní úrovně v Brazílii vyskočila také spotřeba elektrické energie s tím, jak se lidé snaží ochladit pomocí klimatizací či větráků a roste spotřeba chladniček.

Vysoké teploty si také vybraly svou daň, když americká zpěvačka Taylor Swiftová na poslední chvíli zrušila jeden z řady koncertů v Rio de Janeiru poté, co se před páteční show na stadionu udělalo jedné z fanynek špatně a po převozu do nemocnice zemřela, napsala BBC.

Analýza meteorologického ústavu Inmet před dvěma týdny ukázala, že průměrná teplota v Brazílii se každý měsíc od července do října držela nejméně jeden stupeň Celsia nad dlouhodobým průměrem.

Extrémní počasí je v důsledku změny klimatu na mnoha místech světa stále častější a intenzivnější. Také vlny veder jsou podle vědců mnohde čím dál delší a silnější a předpokládá se, že tento trend neustane, dokud bude lidstvo vypouštět do atmosféry skleníkové plyny, psala už v září BBC. Kromě toho se Země nyní nachází ve fázi jevu El Niño, během níž obvykle stoupají teploty po celém světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

22.11.2023 14:18
Do produkce LNG se nainvestovaly v posledním desetiletí miliardy, byznys s ním jen kvete a teď se budou všichni divit, že emise CH4 a CO2 narostly. V Německu pozavíraly jaderky a v uhelkách se pálí uhlí ostošest. To je neskutečná komedie.
Odpovědět
va

vaber

23.11.2023 09:11
kolik stupňů ještě, aby lidé a vše okolo začalo padat jak mouchy,
kdy to přijde, že lidé budou lapat podechu , pomalu se přehřívat a ztrácet vědomí,
někdo si myslí že zaleze a vyleze až bude chládek ,ale co bude jíst když rostliny neporostou a uschnou
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.11.2023 13:36 Reaguje na vaber
Pokud jde o produkci potravin, tak se můžete podívat, že směřujeme správným směrem. I při velmi rychlém přibývání obyvatel roste produkce potravin ještě rychleji, což je vidět, jak stoupá dávka proteinů i dávka tuků na osobu a den.
https://www.fao.org/faostat/en/#data/FBS/visualize
Odpovědět
va

vaber

23.11.2023 19:41 Reaguje na Richard Vacek
však taky už je planeta z té svělé produkce úplně zničená
a země, kde je velém vedro, už mají problémy udržet produkci a cena potravin roste
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist