https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brazilii-vysetruji-ministra-zivotniho-prostredi-kvuli-vyvozu-dreva-z-amazonie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brazílii vyšetřují ministra životního prostředí kvůli vývozu dřeva z Amazonie

20.5.2021 14:58 | BRASÍLIA (ČTK)
Operaci Akuanduba, nazvanou podle postavy z mytologie domorodých indiánů, spustil sesazený šéf policie ve státě Amazonas. Ten podal stížnost k nejvyššímu soudu kvůli podezření, že ministerstvo životního prostředí se snažilo bránit vyšetřování podezřelých vývozů dřeva z Brazílie.
Operaci Akuanduba, nazvanou podle postavy z mytologie domorodých indiánů, spustil sesazený šéf policie ve státě Amazonas. Ten podal stížnost k nejvyššímu soudu kvůli podezření, že ministerstvo životního prostředí se snažilo bránit vyšetřování podezřelých vývozů dřeva z Brazílie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles je vyšetřován kvůli nelegálnímu vývozu dřeva z Amazonie do Spojených států a Evropy, informovala televize France24. Soudce nejvyššího soudu v této kauze také ve středu nařídil okamžité suspendování desítky úředníků Sallesova ministerstva a státního institutu pro životní prostředí Ibama, kteří jsou podezřelí též z korupce. Několik nevládních organizací požaduje demisi ministra Sallese, který patří k nejbližším spolupracovníkům prezidenta Jaira Bolsonara. Oba totiž viní z toho, že svými kroky přispívají k odlesňování amazonského pralesa.
 

Salles, který je ministrem životního prostředí od nástupu Bolsonara k moci v lednu 2019, obvinění ze zapojení do nelegálního obchodu se dřevem odmítá. Soudce nejvyššího soudu Alexandre de Moraes nicméně povolil policii provést kontrolu Sallesových bankovních účtů a na 160 policistů ve středu provedlo prohlídky nemovitostí lidí vyšetřovaných v této kauze v několika brazilských státech.

Operaci Akuanduba, nazvanou podle postavy z mytologie domorodých indiánů, spustil sesazený šéf policie ve státě Amazonas. Ten podal stížnost k nejvyššímu soudu kvůli podezření, že ministerstvo životního prostředí se snažilo bránit vyšetřování podezřelých vývozů dřeva z Brazílie. Salles tvrdí, že jeho ministerstvo ani institut Ibama, spadající pod toto ministerstvo, se na žádném ilegálním vývozu dřeva z Brazílie nepodílely.

Brazilské ekologické organizace viní Sallese i Bolsonara, že podporují těžbu dřeva v Amazonii a upřednostňují ekonomické zájmy před ochranou tohoto deštného pralesa označovaného za "plíce Země". Amazonský deštný prales leží ze 60 procent na území Brazílie a hraje významnou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.5.2021 15:42
Tyjo! Pro začátek dobrý!
Odpovědět
Sl

Slovan

20.5.2021 19:59
Bolsonaro a jeho banda za to ale přeci nemohou (jak zde někteří píšou)...
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 14:26 Reaguje na Slovan
Bolsonaro si vymyslel tu hru na záměnu uhlí pod kotli elektráren za "biomasu"? To je snad nápad z brusele, ne?
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2021 08:03 Reaguje na Viktor Šedivý
A kvůli tomu snad brazilská část Amazonie mizí takovým tempem? Začněte to pravidelně sledovat, pak možná pochopíte. Nebo to možná nepochopíte ani v momentě, kdy se změní vláda a odlesňování začne "záhadně" klesat...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 13:37
Evropa zchudne na štěpce, zelené pokrytectví unie....tady huj a v kotli fuj
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2021 08:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To určitě...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist