https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-nasli-zizalu-obecnou-dlouhou-40-cm-rekordmanka-mezi-zizalami-to-ale-neni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii našli žížalu obecnou dlouhou 40 cm. Rekordmanka mezi žížalami to ale není

15.11.2016 14:16 | LONDÝN (ČTK)
Nezvykle dlouhý exemplář žížaly obecné tento týden změřili vědci v Přírodovědném muzeu v Londýně a pojmenovali ho Dave. Ilustrační snímek.
Nezvykle dlouhý exemplář žížaly obecné tento týden změřili vědci v Přírodovědném muzeu v Londýně a pojmenovali ho Dave. Ilustrační snímek.
Nejdelší žížala nalezená v Británii je dlouhá 40 centimetrů. Nezvykle dlouhý exemplář žížaly obecné tento týden změřili vědci v Přírodovědném muzeu v Londýně a pojmenovali ho Dave. Ačkoliv na britském území co se délky týče nemá konkurenci, v celosvětovém srovnání by Dave na předních příčkách neskončil. Některé druhy žížal totiž dorůstají do délky přes dva metry.
 

Určit správně délku žížaly není snadné, jejich měkké tělo se totiž při pohybu smršťuje a zase natahuje. Nejdelší změření jedinci patří k druhu veležížala obrovská (Megascolides australis), jejichž délka může podle Encyklopedie ohrožených druhů přesáhnout i dva metry. Tyto vzácné obří žížaly se vyskytují pouze v pěti lokalitách na území Austrálie, poznamenal zpravodajský server BBC.

Do stejných rozměrů dorůstají také africké veležížaly Microchaetus rappi. Přibližně metrové žížaly rodu Andiorrhinus žijí v Jižní Americe.

Přečtěte si článek Slizká žížala - obdivuhodný živočich, bez kterého bychom se neobešli

Vědci, kteří studovali, jak se žížaly rozmnožují, zjistili, že se vyznačují z lidského pohledu obdivuhodnou sexuální výdrží. Páření běžné žížaly obecné (Lumbricus terrestris) trvá 69 až 200 minut, tedy i více než tři hodiny. Podle studie z roku 1997 se žížalí jedinci navzájem navštěvují ve svých hnízdech. V některých případech se takto potkají i sedmnáctkrát.

Každá žížala má ve svém těle samčí i samičí pohlavní orgány. To v praxi znamená, že britský rekordman Dave, stejně jako jiné žížaly, může být otcem i matkou.

Největší šanci zplodit potomstvo bude mít Dave v případě, že v pořadí sexuálních partnerů bude na prvním nebo třetím místě. To vysvětluje výzkum z roku 2013. Podle něj se žížaly často páří s několika různými jedinci. Sperma, které vyloučí druhý v pořadí, se zpravidla nedostane k oplodnění, protože mu brání sperma z předcházejícího páření. Pokud dojde ke třetímu páření, sperma druhého je vytlačeno.

Další pozoruhodná fakta objevili vědci při studiu sociálního chování žížal. Jsou totiž patrně jedinými příslušníky kmene kroužkovců, kteří tvoří skupiny podobné stádům nebo rojům. Komunikují spolu prostřednictvím dotyků. Sdělují si třeba, jakým směrem se budou pohybovat. Až tedy příště seberete na zahradě žížalu a přemístíte ji na kompost, mějte na paměti, že ji možná odtrháváte od přátel, podotýká BBC.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist