https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-zacalo-pravidelne-velke-pocitani-motylu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii začalo pravidelné Velké počítání motýlů

23.7.2018 00:40 | LONDÝN (ČTK)
Vědci upozorňují, že motýli reagují velmi rychle na změny životního prostředí, což z nich dělá skvělý ukazatel biodiverzity. / Ilustrační foto
Vědci upozorňují, že motýli reagují velmi rychle na změny životního prostředí, což z nich dělá skvělý ukazatel biodiverzity. / Ilustrační foto
Foto | Eve / Flickr
V Británii o víkendu začalo Velké počítání motýlů. Událost, které se loni účastnilo více než 60.000 dobrovolníků, potrvá tři týdny a má pomoci odborníkům zjistit stav motýlů žijících ve volné přírodě. Počítání motýlů podporují různé celebrity, včetně britského tvůrce přírodopisných filmů Davida Attenborougha, napsala agentura AP.
 

Průzkum se koná již od roku 2010 a stal se největším projektem monitorujícím motýly na světě. Vědci upozorňují, že motýli reagují velmi rychle na změny životního prostředí, což z nich dělá skvělý ukazatel biodiverzity. Pokles jejich počtu bývá prvním signálem možných dalších ztrát ve volné přírodě. Akce také pomáhá identifikovat ohrožené druhy.

V rámci akce je veřejnost požádána, aby 15 minut na libovolném místě v přírodě sledovala a počítala 17 nejběžnějších motýlů a výsledky sdělila organizaci Butterfly Conservation.

Za posledních 40 let se počet nejčastějších druhů motýlů v Británii snížil o 46 procent. Jejich počet prudce klesl zvláště po intenzivních obdobích sucha, jaká byla například v letech 1976 nebo 1995. Loni sice byl počet účastníků průzkumu rekordní, byl však také zaznamenán nejnižší průměrný počet motýlů spatřených za 15 minut od začátku průzkumů v roce 2010.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist