https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-by-mohl-vzniknout-obchod-s-pouzitymi-vecmi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně by mohl vzniknout obchod s použitými věcmi Video

29.5.2019 00:18 | BRNO (ČTK)
Re-shop navazuje na fungující projekty Re-use a Retro-use, které v Brně umožňují dát nový život menším předmětům, jako jsou knihy, nádobí a menší vybavení domácnosti. / Ilustrační foto
Re-shop navazuje na fungující projekty Re-use a Retro-use, které v Brně umožňují dát nový život menším předmětům, jako jsou knihy, nádobí a menší vybavení domácnosti. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Brně by mohl vzniknout obchod, který by vracel do života větší kusy vybavení do domácnosti. Princip Re-shopu byl jedním z projektů, které vymysleli účastníci takzvaného hackathonu 24 hodin pro Brno. Při hackathonu účastníci pracují na zadaném problému den a noc v kuse s cílem přinést co nejkreativnější řešení. Projekt v pondělí na tiskové konferenci představili jeho autoři Marie Kudlíková a Jan Priessnitz.
 

Re-shop navazuje na fungující projekty Re-use a Retro-use, které v Brně umožňují dát nový život menším předmětům, jako jsou knihy, nádobí a menší vybavení domácnosti. "Tyto projekty fungují, je o ně zájem, ale v současnosti se věci skladují na ne příliš reprezentativních místech, která jsou součástí sběrných středisek odpadu," uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), který hackathon uspořádal. Omezený prostor těchto míst navíc neumožňuje nabízet opětovné využití například pro větší kusy nábytku.

Právě to by měl vyřešit Re-shop. "Mělo by jít v podstatě o celé obchodní centrum. Kromě skladovací plochy by v něm byly prostory galerie, obchodu, dílny, kde by bylo možné věci opravit nebo obnovit, ale třeba i kavárna," uvedla Kudlíková.

Na rozdíl od běžných bazarů by zaměstnanci na místě třídili věci a některé přímo na místě opravovali. "Do nákupní zóny bude lákat dobrá cena, spousta retro věcí, které dnes frčí, a celkově hezké a příjemné prostředí. Nejdůležitější však je dobrý pocit. Ať už u lidí, kteří nechtějí nepotřebné věci vyhodit, tak i u těch, kteří nechtějí kupovat nové a rádi si nakoupí v Re-shopu a vdechnou tak věci nový život. Tím se opět podstatně sníží množství produkovaného odpadu," uvedl Jan Priessnitz.

Podobný projekt podle autorů nápadu funguje ve Švédsku pod názvem Retuna už sedm let. V České republice zatím nikde podobné centrum neexistuje.

Porotě, v níž zasedli i zástupci odpadové firmy SAKO, se podle Hladíka projekt zalíbil, dokonce uvažují o konkrétním místě, kde by bylo možné Re-shop vybudovat. Nejdřív ale nápad musí nabýt konkrétnějších obrysů a projít brněnským zastupitelstvem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Veronika Skálová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

29.5.2019 07:46
Jestli by pro ně nebylo rozumnější se spojit se stávajícími bazary a antikvariáty a dělat jen to "oživní" s tím, že by se využila stávající zavedená obchodní síť.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist