https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-se-otevira-nejvetsi-sberne-stredisko-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně se otevírá největší sběrné středisko odpadu

24.5.2021 00:29 | BRNO (ČTK)
V Brně je nyní 37 sběrných středisek odpadu.
V Brně je nyní 37 sběrných středisek odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V brněnských Žabovřeskách se dnes otevře nové sběrné středisko odpadu, které je s manipulační plochou 1600 metrů čtverečních, 19 kontejnery a ReUse a ReNab centrem největším v Brně. Náklady na středisko v Sochorově ulici přesahují osm milionů korun, 85 procent pokryla dotace. Ročně by mělo vytřídit téměř 1000 tun nepotřebného odpadu, uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Sběrné středisko nahrazuje předchozí v téže ulici, které bylo už od počátku koncipováno jako provizorní. Stavební práce začaly loni v srpnu. Pracovníci místo zbavili náletových dřevin, rekultivovali jej a zpevnili. Odpadová společnost SAKO nechala v bezprostředním okolí vysadit 34 stromů, zejména javory, duby, lípy a jilmy. Oplocení sběrného střediska obrostou popínavé rostliny.

Do nového střediska mohou obyvatelé odevzdat odpad bezplatně. Připraveno je 19 míst pro sběr odpadu, z toho devět velkoobjemových kontejnerů. Jsou tam kontejnery na sklo včetně tabulového, kontejnery na PET, kartony a hliníkové nápojové obaly, na papír, kov a objemný odpad, na bioodpad ze zahrádek i nebezpečný odpad. Středisko slouží také pro zpětný odběr elektrozařízení, pneumatik a použitého kuchyňského oleje. Jako sedmé v Brně zde bude centrum ReUse a ReNab, do nichž je možné přinést funkční zařízení a vybavení domácností, které ještě může někomu posloužit.

V Brně je nyní 37 sběrných středisek odpadu. Těsně před dokončením je další v Židenicích v Lazaretní ulici, které bude výměrou zhruba o třetinu menší než středisko v Sochorově ulici, otevře se v červnu.

V meziročním srovnání vzrostlo množství odpadu vytříděného ve sběrných střediscích o 9,5 procenta. "Celkově do sběrných středisek Brňané loni přinesli 21 646 tun odpadu, z toho nejvíce, 13 987 tun, objemného odpadu, bioodpadu odevzdali 3504 tun a kovů 1195 tun. Jedlých olejů a tuků se shromáždilo 20 tun, což je šestkrát více než před pěti lety, počet vybraných kovů se za tutéž dobu zdvojnásobil, objem bioodpadu vzrostl o třetinu, stejně jako množství plastu, skla a polystyrenu. Množství vybraného papíru v pětiletém srovnání se zvýšilo jen o necelá tři procenta, z 581 tun na 603 tun, což je dáno zvyšujícím se počtem kontejnerových hnízd v ulicích města," doplnil mluvčí SAKO Brno Michal Kačírek

Nadto lidé do sběrných středisek v Brně loni odevzdali 22.659 televizorů a počítačových monitorů, 146 tun spotřební elektroniky a 642 tun ledniček a kuchyňských spotřebičů, což je meziročně průměrně zhruba o sedm procent méně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Daniela Š

24.5.2021 13:44
.... A v celém Brně není jedna jediná popelnice na kovy a kovový odpad! Vše do spalovny! Styď se Brno! A inspiruj se u jiných obcí. S každou konzervou od hrášku či protlaku se vydejte do spalovny a nebo si udělejte sběrné středisko doma v kuchyni. Sbíraných hliníkových plechovek určitě není tolik jako konzerv z domácnosti třeba od sardinek nebo fazolí.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.5.2021 08:49 Reaguje na Daniela Š
Rozhořčená pisatelko, sdělil Vám někdo, že se dá lehce odseparovat kov ze směsného odpadu ve spalovně?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

26.5.2021 09:43 Reaguje na Vladimír Hošek
Kovy se samozřejmě třídí z dobrých důvodů, hlavně kvůli výtěžnosti hliníku. Třídí se i v Brně. Jen chybí dost kontejnerů v ulicích. Na druhou stranu je Brno skutečně napřed v ReUse a ReNab.
Odpovědět

Daniela Š

24.5.2021 13:45
Oprava: s každou konzervou se vydejte do sběrného dvora
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist