https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-centru-ostravy-letos-vzniknou-lucni-travniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V centru Ostravy letos vzniknou luční trávníky

4.5.2019 00:20 | OSTRAVA (ČTK)
V centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz letos vzniknou luční trávníky. / Ilustrační foto
V centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz letos vzniknou luční trávníky. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz letos vzniknou luční trávníky. Sekat se budou jen dvakrát ročně. Městská část chce tímto opatřením podpořit biodiverzitu rostlin a živočichů, řekla v úterý mluvčí radnice Ludmila Kadrnková.
 

V přírodě podle odborníků výrazně ubývá hmyzu a následkem toho mizí i hmyzožraví ptáci a další zvířata. Na problematiku ochrany biodiverzity, tedy udržení biologické rozmanitosti žijících organismů, opakovaně upozorňuje například i ostravská zoo. Právě místa s přirozenou skladbou zeleně mohou hmyzu poskytnou dostatek potravy a úkrytů.

"Z našeho okolí pomalu mizí různé druhy rostlin a hmyzu, kterými jsme v minulosti byli normálně obklopeni. Přispívá k tomu také městský způsob udržování zelených ploch, který představuje šestkrát do roka velmi nakrátko posekaný trávník," uvedla Kadrnková.

Sekání trávníku vysušuje plochy a četná údržba ničí přirozený domov živočichů i rostlin. "Významně to snižuje biodiverzitu a zůstává nám pak ve městě jen několik málo odolných druhů, které takové zacházení snesou. Letos proto chceme vytvořit na zkoušku menší oblasti, jakési louky, kde trávu sesečeme nakrátko jen dvakrát do roka a budeme sledovat, které druhy rostlin, brouků a motýlů se k nám postupně vracejí," uvedl místostarosta Rostislav Řeha (Piráti).

Vhodné plochy obvod vybral spolu s technickými službami, které mají údržbu zeleně na starosti. Luční louky vzniknou hlavně v parcích. Budou označeny informačními cedulemi a bude jasně patrný přechod mezi částí louky a zbylou zelení.

"Naše louky budou normálně průchozí, jen tam prostě bude vyšší porost. Vnímáme i případné obavy alergiků, aby jim vyšší porost s mnoha květinami třeba nepřitížil. Ve skutečnosti však alergiky mnohem více trápí nakrátko sekaný trávník, který je častým zdrojem roztočů a hub," doplnil Řeha.

Luční trávníky budou například v Komenského sadech, v parku Milady Horákové, u nádraží Ostrava-střed nebo hotelu Park INN v Hornopolní ulici. Vyhrazeno je 13 míst, na konci roku chce obvod experiment vyhodnotit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AT

Alergik Travovy

10.5.2019 15:25
zaujimalo by ma odkial pan Reha cerpa (dez)informaciu ze vraj alergikov viac trapi kratky travnik
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist