https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cernosine-na-tachovsku-vzniklo-prekladiste-domaciho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Černošíně na Tachovsku vzniklo překladiště domácího odpadu

20.8.2021 00:38 | ČERNOŠÍN (ČTK)
Z překladiště se už začal vozit odpad do spalovny v Chotíkově.
Z překladiště se už začal vozit odpad do spalovny v Chotíkově.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U skládky odpadů v Černošíně na Tachovsku vzniklo za více než 22 milionů korun překladiště komunálního odpadu s kapacitou 10 000 tun ročně. Bude se z něj vozit odpad do spalovny v Chotíkově u Plzně, která má kapacitu 105 000 tun ročně a směřuje tam odpad z celého Plzeňského kraje. Vyrábí se z něj elektřina a teplo. Krajský úřad, který má překladiště v plánu odpadového hospodářství, na něj dal deset milionů korun, řekl jednatel černošínské firmy Ekodepon Petr Strankmüller.
 

"Jde o první překladiště podpořené krajem, další bude velmi brzy v Němčičkách na Rokycansku a v Lazcích na Domažlicku. Podpora by měla být podobná," řekla předsedkyně krajského výboru pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS). Kraj se inspiroval v bavorském Schwandorfu, kde mají velmi podobné zařízení, které zahrnuje hlavně zpevněnou odvodněnou betonovou plochu, opěrné zdi, zásobníky na komodity a komunikaci. "Systém překládacích stanic má podle nás hlavu a patu," řekla.

Z překladiště se už začal vozit odpad do spalovny v Chotíkově. "Letos tam dovezeme 5000 tun a v roce 2030, až bude zakázáno skládkování, dvakrát tolik," řekl Strankmüller. Ekodepon, který kromě skládky provozuje také třídicí linku, kompostárnu a environmentální centrum pro školy, patří sdružení 35 obcí z Tachovska. Provozuje ještě skládku v Kladrubech a přes 20 sběrných dvorů.

"Kukačky (popelářské vozy), které vozí kolem sedmi tun, mají až tříčlennou posádku. Odpad sem přivezou a pak se naloží do dvou kontejnerů, kde se více slisuje. Jedna souprava s jedním řidičem pak veze na spalovnu 25 tun," řekl vedoucí provozu Josef Pacola. Navíc se kontejnery vozí odpad mimo špičku spalovny a nemusí tam čekat ve frontě.

"Loni jsme zlikvidovali ekologicky 103.500 tuny odpadu. Spalovna je téměř plná, ale pokud se objeví takovéto překladiště, tak budeme tento odpad upřednostňovat," řekl obchodně-technický ředitel Plzeňské teplárenské, která vlastní spalovnu v Chotíkově, kam se vozí odpad ještě z podobných překladišť v Klatovech a Vysoké u Plzně. Podle Vojty je cena za spalování nižší, než by obce platily za ukládání na skládce.

Podle Trylčové vyprodukuje kraj ročně 240.000 tun komunálního odpadu. "V třídění máme ještě rezervu, ale hlavně máme jako kraj výhodu ve spalovně, což nám ostatní kraje závidí," uvedla. Kraj, který už v roce 2019 podpořil černošínský projekt 280.000 Kč, si nechal zpracovat studii překladišť energeticky využitelného odpadu. Fungují v Klatovech, Horažďovicích a menší v Kralovicích.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jiří Kvítek

21.8.2021 21:32
Přimlouvám se za to, aby byl nesmyslný a pro laiky matoucí výraz "překladiště domácího odpadu" v titulku článku opraven na "překladiště komunálního odpadu".

Takový výraz naše legislativa odpadového hospodářství nezná a nikdy jej nepoužívala. Nevím, kde to autor sebral, ale na tomto serveru by měly být uváděny pokud možno správné a přesné informace na určité odborné úrovni.

Díky za pochopení, pěkný den
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist