https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceskobudejovicke-nadrzi-bagr-se-mnozi-sinice-a-zije-zde-take-invazivni-ryba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V českobudějovické nádrži Bagr se množí sinice a žije zde také invazivní ryba slunečnice

16.8.2023 00:50 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Slunečnice pestrá je ryba původem ze Severní Ameriky šířící se po Evropě, která figuruje na takzvaném černém unijním seznamu a nesmí se vypouštět do volných vod.
Slunečnice pestrá je ryba původem ze Severní Ameriky šířící se po Evropě, která figuruje na takzvaném černém unijním seznamu a nesmí se vypouštět do volných vod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V českobudějovické vodní nádrži Bagr se přemnožují sinice a vyskytuje se v ní také nežádoucí invazivní druh ryby slunečnice pestré. Vychází to z průzkumu vědců, kteří se v těchto dnech na vodní plochu v blízkosti centra Českých Budějovic zaměřili. Výsledky mají poskytnout podklad k tomu, jak nádrž využít.
 

Cílem projektu je zjistit zejména sezonní vývoj zatížení této nádrže, které má rozhodující vliv na takzvané zelenání vody způsobené rozvojem sinic a řas. Stav nádrže ovlivňuje zejména fosfor, který se do vody dostává nejčastěji z odpadních vod a z uměle hnojených polí. "Na základě získaných výsledků překračuje průměrná koncentrace fosforu v nádrži o více než 20 procent nejvyšší přípustnou koncentraci pro vodárenské a rekreačně využívané nádrže. V případě hlavního přítoku je tento limit překročen v průměru o více než 35 procent," řekl Jan Potužák z Povodí Vltavy.

Kromě toho je podle vědců důležité odstranění ryb, které konzumují zooplankton, jehož nedostatek následně vede k přemnožení sinic a řas. Kvalitě vody podle vědců současná skladba ryb neprospívá. "Doposud nejhojněji zjištěným druhem byl okoun říční do velikosti 10 centimetrů. Byl tu potvrzen i výskyt populace invazivní slunečnice pestré, což je ryba původem ze Severní Ameriky šířící se po Evropě, která figuruje na takzvaném černém unijním seznamu a nesmí se vypouštět do volných vod. Ve společenstvu zcela chyběli vrcholoví predátoři, jako je štika nebo candát," řekl Petr Blabolil z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity.

Výsledky vědeckého průzkumu mají městu pomoci stanovit, jak postupovat, aby se kvalita vody v Bagru zvýšila. Rybník vznikl v minulém století poté, kdy se v místě těžil štěrk a plochu pak po skončení prací zalila voda. Bagr s plochou přibližně 2,6 hektaru je v parku Stromovka. "Tato akce je pro mne významná hned v několika rovinách. Samozřejmě jako obyvatelka (Českých) Budějovic vítám všechny kroky, které povedou k vyčištění Bagru a jeho širší využitelnosti. Jako politička si velmi vážím synergie a spolupráce mezi magistrátem, vědeckou obcí a veřejností. A v neposlední řadě jako Pirátka oceňuji rozhodování na základě dat a podložených informací, nikoliv dojmů. Informace, které získáme, budou využity k výběru nejvhodnějších opatření jak po stránce finanční i odborné, tak i z hlediska prospěchu veřejnosti," uvedla náměstkyně českobudějovické primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

16.8.2023 09:44
Jako študáci jsme se na začátku osmdesátek chodili na Bagr koupat a voda byla bez problémů. Bagr je napájen spodními prameny, okolo pole není. Takže v hnojení to asi nebude.
Odpovědět
VK

V. Kolar

16.8.2023 12:25 Reaguje na pavel peregrin
To samozrejme neni pravda dno je tvorene panely a pod nimi je skladka, zadne prameny. Nadrz je napajena ze Zlate stoky je tam i vpust a Zlata stoka z Vltavy a Litvinovickeho potoka...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.8.2023 12:46 Reaguje na V. Kolar
Tak to se omlouvám, takhle nám to vždy místní říkali....takže neměli pravdu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist