https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-dobrovolnici-nejcasteji-sazeji-duby-lipy-a-borovice-vyplyva-z-databaze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku dobrovolníci nejčastěji sázejí duby, lípy a borovice, vyplývá z databáze

21.1.2024 01:25 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Česku dobrovolníci nejčastěji sázejí duby, lípy a borovice. Vyplývá to z databáze zasazených stromů, kterou vytváří iniciativa Sázíme budoucnost. Podle ní je nejvíce vysazených stromů ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Díky databázi vzniknou potřebné údaje o výsadbách v Česku, které využívají obce, vzdělávací instituce i úřady rozhodující o financování výzev pro podporu krajiny. Registrovat se může kdokoli, kdo od roku 2019 zasadil jakýkoliv strom mimo les, uvedla Nadace Partnerství.
 

Databáze poskytne data o počtu zapojených dobrovolníků či zda se častěji sází aleje nebo sady. Iniciativa uvedla, že databáze je jedinečná nejen pro Českou republiku, ale také pro Evropskou unii. Pokrývá téměř čtyři miliony stromů, přičemž v celé evropské databázi je 26 států s aktuálně 13 miliony stromů. Evropské záznamy navíc nejsou podle iniciativy natolik podrobné. V Česku se již připojilo 89 000 dobrovolníků, kteří vysázeli 3,8 milionu stromů.

Podle iniciativy je důležité sázet stromy mimo les, neboť ve volné krajině hrají zásadní úlohu při zadržování vody a zároveň brání nebezpečné erozi půdy. Slouží i jako účinné větrolamy, brání šíření hluku nebo poskytují útočiště volně žijícím zvířatům.

Iniciativu Sázíme budoucnost založila Nadace partnerství, která poskytuje granty na výsadby, díky kterým obce, spolky, školy ale i hasiči nebo skauti vysazují aleje, sady nebo stromy v ulicích. Od roku 1991 mohlo díky Nadaci Partnerství uskutečnit své projekty přes 3700 organizací.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.1.2024 06:14
Doufám jen, že nevalí červeňáky, ale naše, což jsou top eko dřeviny. Národní strom a boryš umí jsou samozřejmě vítány též.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.1.2024 09:43
Nějaký ten ovocný strom, by rozhodně nevadil - staré odrůdy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist