https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chlumci-nad-cidlinou-se-vlece-sousedsky-spor-kvuli-uklidu-listi.mesto-celi-navrhu-na-exekuci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Chlumci nad Cidlinou se vleče sousedský spor kvůli úklidu listí. Město čelí návrhu na exekuci

16.11.2021 01:45 | CHLUMEC NAD CIDLINOU (ČTK)
"Šest metrů stromy přesahují nad náš pozemek, proč bychom my měli uklízet binec, který padá z městských stromů. Obtěžuje nás to celý rok de facto," říká majitel zahrady. Radnice uvažovala, že by nechala 70 let staré javory pokácet. Úřady ochrany přírody to však nepovolily.
"Šest metrů stromy přesahují nad náš pozemek, proč bychom my měli uklízet binec, který padá z městských stromů. Obtěžuje nás to celý rok de facto," říká majitel zahrady. Radnice uvažovala, že by nechala 70 let staré javory pokácet. Úřady ochrany přírody to však nepovolily.
Foto | Mathias P.R. Reding / Pexels
Šestitisícový Chlumec nad Cidlinou čelí návrhu na exekuci kvůli údajně nedostatečnému úklidu listí, které z městské aleje padá na zahradu soukromého majitele. Vlastník zahrady se úklidu spadaného listí a květů z městských javorů ze svého pozemku domohl v září u soudu. ČTK to řekl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Radnice s rozhodnutím soudu nesouhlasí, exekuci odmítá. Na případ v minulých dnech upozornila Česká televize.
 

Majitelé zahrady se domnívají, že město dělá úklid nedostatečně a podali proto na město návrh na exekuci. "Byl podán návrh na exekuční řízení, již se to objevilo v katastru nemovitostí," řekl starosta. Radnice podle něj bude podávat návrh na zrušení exekučního řízení.

"Vrhá to na nás velmi špatné světlo. Pokud by došlo k určení exekuce, ochromilo by to majetkoprávní úkony města. Nemohli bychom například žádat o dotace," řekl starosta. Poznamenal, že majetek města je v hodnotě kolem 1,5 miliardy korun.

Město podle něj rozhodně nesouhlasí s verdikty okresního a následně krajského soudu, který rozhodl, že radnice bude muset po většinu roku uklízet listí a spadané květy na soukromé zahradě. Město se proti verdiktu krajského soudu brání dovoláním k Nejvyššímu soudu. "Rozhodnutí soudu je nesmyslné, jde o nebezpečný precedens," řekl starosta. Za město se ve sporu postavil Svaz měst a obcí.

Město má podle soudu dělat úklid zahrady jednou měsíčně od března do září. V říjnu a listopadu, tedy v době zvýšeného spadu listí, dvakrát měsíčně. V říjnu již radnice s úklidem začala. Roční náklady na úklid starosta odhadl až na 50 000 korun.

Podle vlastníků zahrady je ale úklid nedostatečný. Vadí jim, že na střeše zahradního domku a v okapu listí zůstalo, uvedla televize. "Šest metrů stromy přesahují nad náš pozemek, proč bychom my měli uklízet binec, který padá z městských stromů. Obtěžuje nás to celý rok de facto," citovala Česká televize majitele zahrady Oldřicha Popka.

Radnice uvažovala, že by nechala 70 let staré javory pokácet. Úřady ochrany přírody to však nepovolily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (72)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

16.11.2021 07:23
Bože co je toto zase za idiota ten vlastník zahrady....

Já chápu, že je potřeba odklízet listí z chodníků, cest, okapů, atd... ale uklízet listí z trávníků a jiných přírodních nebo polopřírodních ploch je IRACIONÁLNÍ NESMYSL a je to pro ŽP škodlivé... stejně jako pálení tohoto listí...

Jenomže lidi jsou hloupý a chtějí mít nad vším moc a všemu vnucovat svůj debilní pohled na věc. Ve městech někdy dokonce vidím, že na podzim jezdí sekačky a sbírají listí z trávníků ve velkém... otřesná a škodlivá debilita....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 10:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pokud na sídlišti odklidím spadané listí jen z chodníků a nechám je na travnatých plochách, stačí, aby trochu zafoukal vítr a mohu to z těch chodníků odklízet znova. Dokonce i na zahradě na podzim shrabujeme listím, abychom ho mohli kompostovat. A došlo Vám, že pod tím listím může travní porost vyhnít a na jaře tam budou prázdná místa?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 12:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Idiot jste vy.
Jednak je v článku jasně napsáno, že ten bordel má i na střeše a v okapech.
Jednak nevím, zda vy osobně zahradu máte, ale já jo ... a taky dva slušně velké stromy. Na podzim jsou schopny tu zahradu zasypat listím komplet a blbější nápad než to listí neuklízet jsem snad neslyšel.
Jo, a jsou to samozřejmě moje stromy, takže s hráběma lítám já, padat mi to ale od souseda, tak budu asi velmi asertivní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 13:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Budete asertivní, nebo nasertivní?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.11.2021 15:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Asi takhle - zřejmě jak se chová město/papaláši na radnici k občanům, tak se začali chovat občané k městu.
Tak to bývá na mnoha místech.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.11.2021 15:42 Reaguje na smějící se bestie
Zelený zakázali, tak by město mělo přenést všechnu odpovědnost za stromy na ně.
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 19:12 Reaguje na smějící se bestie
Než začnu šířit moudra, tak si ověřím fakta a nastuduji legislativu.
Kácení dřevin nepovolují zelení, ale orgán ochrany přírody, v tomto případě se jedná o odbor ŽP spadající pod městský úřad.

Jinak kácení dřevin rostoucích mimo les se řídí zákonem 114/92, viz:

"§ 8Povolení ke kácení dřevin:
(1) Ke kácení dřevin je nezbytné povolení orgánu ochrany přírody, není-li dále stanoveno jinak. Povolení lze vydat ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin."

To že padá listí, opravdu není závažný důvod pro kácení!
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

19.11.2021 22:27 Reaguje na Jan Škrdla
Asi ano, když jde na majitele exekuce.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.11.2021 06:14 Reaguje na Lukáš Kašpárek
to samé si já říkám i o tvém jako ekobioaktivistickém názoru. ta okrasná zahrada toho "idiota" vlastníka určitě není původní přírodní plocha kde zelená hmota je přínosem.
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

19.11.2021 22:31 Reaguje na radim buffalo tobias
Spíš lenost toho vlastníka zahrady. Je z toho smutno kam to došlo v této zemi, ale jak je možné, že to 70 let nevadilo?
Jsou zde hloupí lidi a dávají navědomí jak jsme se odloučili od přírody. Možná, že tenhle člověk nenávidí i tu zahradu a vše živé okolo sebe. Má rád beton, já bych mu ho dopřál.
Odpovědět
va

vaber

16.11.2021 08:22
je treba všetko popíliť ,by řekl major Terazky,
jak může příroda přežít ,když mezi lidmi převládají taková individua a nakonec je soud podpoří
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 19:48 Reaguje na vaber
Na podzim popílit, protože padá listí. V létě pak brečet, že je horko a žádný stín.
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

19.11.2021 22:31 Reaguje na Jan Škrdla
OK
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.11.2021 09:25
Největším problémem je přestěhování líného a nesnášenlivého člověka blíže
k přírodě. Tomu začne vadit práce s listím, trávou, plevelem, švitoření
ptáků, bzukot včel, kokrháni kohouta, odér hnoje z blízkého pole a stáje,
štěkání psů z celého okolí, stínící strom, nebo naopak stínu málo atd.
Takový člověk měl zůstat bydlet v paneláku s klimatizací a do ideální
přírody podle svých představ pouze chodit a ne ji mít kolem sebe trvale.
Rozsudek soudu pouze svědčí o tom, že soudce je podobný člověk a tak
dal těm lidem za pravdu. Pokud se to stane pravidlem, tak to vidím na likvidaci obecní zeleně a miliónech sousedských sporů o spadané listí
a jiné výše popsané potenciální spory. A rada pro stěžovatele? Běžte
bydlet do paneláku a nebo činžáku v centru města. Tam vás listí nebude
"ohrožovat" a okolí uklidí komunál.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 10:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, já bych ty majitele zahrady tak striktně neodsuzoval. V článku se nepíše, jak k tomu přistupovala městská radnice. Je docela možné, že přístup úředníků k celé kauze byl hodně arogantní, vystupovali z pozice síly, tak se majitelé naštvali a dali to k soudu. Taky nevíme, kolik toho listí je. Pokud to jsou velké stromy, a kvůli tomu šestimetrovému přesahu asi jsou, je docela možné, že toho listí jsou metráky a to už není záležitost, nad kterou bych mávl rukou. Kromě toho lézt každý rok po střeše a čistit okapy od listí z obecních stromů asi taky není zrovna lahůdka. Proč se k tomu obec nepostavila tak, že by to listí, které prokazatelně pochází z jejich stromů, odklidila i soukromém pozemku? Kdyby úředníci trochu uvažovali a byli vstřícní, nemuselo k té exekuci vůbec dojít.
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

19.11.2021 22:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je mi vás líto. Jaká arogance, je to na jejich pozemku to má jako líst obec přez plot a uklidit to. Do okapú to přilítne i z dálky. Tak ať to prodá a jde do paneláku. Padání listí jde mimo nás, tak jako voda a nejspíš tam bude někdo stát a chytat to lupení. Proboha jsme stále součást přírody, tak se odstěhujte na poušť, jo tam lítá zas písek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 12:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Jabka a hrušky ... moje zahrada, moje stromy a keře a moje hrábě v akci. To je zcela ok.

Ale pokud majiteli nad jeho pozemek zasahují cizí stromy, a popisovaných 6 m fakt není málo, tak je zcela v pořádku kdy chce, aby majitel sousedního pozemku brajgl z těch stromů uklízel.

Tomu se říká v normálním světě slušnost.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 13:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Já bych k tomu ještě dodal, že v článku není zmíněný věk majitelů zahrady. Pokud to jsou senioři, tak je možná ten úklid listí ze střechy a z okapů mimo jejich fyzické možnosti.
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 19:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zas tak starý, aby ten úklid nezvládl, majitel není. Zas tak nemajetný, aby si ten úklid nezaplatil, taky asi nebude. Viz:

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3393106-manzele-si-stezovali-na-listi-z-mestskych-stromu-radnice-ma-podle-soudu-jejich
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.11.2021 17:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Oba pánové chápete to, že to může být precedens? Pokud to
bude platit u jednoho vlastníka, tak to budou chtít i jiní
a výsledkem bude co? Kácení zeleně v zástavbě? No tě prd. Kdysi jsme museli dokonce uklízet chodník sousedící s
pozemkem od sněhu a ledu a to byl problém, když byl
člověk v práci a sněžilo. Vrátil jsem se z práce a už mi soused referoval, proč nemám uklizený chodník. Jiní za
to dostávali dokonce pokuty a nebo platili bolestné za
úraz na neuklizeném chodníku. Představte si revanš, když
bude město žádat úklid listí z vašeho stromu na chodníku?
Když bude padat postupně, tak budete běhat denně s hráběmi
a oni vás na revanš budou pokutovat. Pokud jste to četli, tak město ze zoufalosti chtělo ty stromy pokácet, ale ani
to nemohou. Při podzimních větrech mám v zahradě listí
až z 50 m vzdáleného lesa a mám žádat LČR o jeho úklid?
Mějte lidi rozum, takhle tu ze sporů a soudů nevylezeme
k radosti advokátů. Kdysi se sedláci soudili o brázdu
přioranou z meze a prosoudili celý statek. Dnes se toto
vše opakuje, jeden bude žalovat druhého a smát se budou
pouze advokáti a soudci. Toto opravdu není řešení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 19:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Zatím to vypadá jako precedens z opačné strany. Obec Vám zasviní Váš soukromý pozemek a tváří se, že za nic není odpovědná. Dneska je to listí, příště Vám na soukromý pozemek naveze třeba odpady a nakonec Vám ten pozemek vyvlastní, protože se o něj nestaráte a máte na něm haldy listí a odpadky. Už tak má stát proti soukromníkovi mnohem silnější pozici, tak není důvod jim ještě víc ustupovat. A opakuji se, ale kdyby radnice vystupovala vůči majitelům pozemku vstřícně, určitě by to neskončilo u soudu.
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 19:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Z níže uvedeného mi připadá, že potížistou je ten majitel pozemku, ale je to věc názoru.

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3393106-manzele-si-stezovali-na-listi-z-mestskych-stromu-radnice-ma-podle-soudu-jejich


Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

19.11.2021 22:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pěkně to pletete, jaký bordel, listí je bordel a jak chcete zajistit aby tam nepadalo, poručte větru. Že tam přesahují větve? Jenže lupení přinese vítr a nemusí zde být stromy. Chceme zeleˇnebo beton? Proč se příčíte zákonu přírody?
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 20:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, precedens, a zároveň velký průšvih pro města a obce.
Technické služby a zaměstnanci obcí mají důležitější věci na práci, než úklid soukromých pozemků.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.11.2021 05:41 Reaguje na Jan Škrdla
jenže přesah cca 5 m nad cizí pozemek je dost hodně, ne ? jak by asi jednali úředníci kdyby ze soukromé zahrady jim ty větve přesahovaly třeba nad obecní chodník a někdo by si na mokrém listí zlomil hnátu ? článek je zredaktován tak aby čtenář viděl majitele soukromé zahrady jako potížistu ale často jsou byrokratičtí potížisti právě ti úředníci. pro příklad nemusíme jít daleko - stačí se podívat na ty patálie ze stavebního úřadu s povolováním různých alternativních staveb, pořízení studny, plotu aj. když tam pak sedí tupý byrokrat nebo někdo nesnášenlivý, tak to je pak potěcha !
Odpovědět

Jan Škrdla

17.11.2021 19:45 Reaguje na radim buffalo tobias
Zajímala by mě historie tohoto případu. Stromy a větve rozhodně nenarostly z roku na rok.
Tipuji, že pan majitel, který na mě dle videa působí jako prudič a šikanizér, si koupil pozemek (nebo jej zdědil) v době když už a tam ty stromy byly. A pak postavil barák a založil si okrasnou zahradu, a divil se, že z těch stromů padá listí.

Jinak co se chodníků týká, tak údržba je plně na obci. To se týká si odklízení sněhu. Jsou občané, kteří si ten sníh odhrnou, ale pak jsou takoví prudiči (jako je ten pán stěžovatel), co vyvolávají na obecní úřad, proč ten chodník před jejich ještě není odklizený.
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

19.11.2021 22:47 Reaguje na Jan Škrdla
Souhlas.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 13:22 Reaguje na Břetislav Machaček
Já si pamatuji na průšvih s úklidem sněhu. Když to bylo na majiteli, tak obec prudila jak o život. Když se najednou měla starat ona, bo je to její chodník, tak najednou nic nejde a nic nehoří.

Jinak já ten sníh stejně uklízím, ale ze své dobré vůle a bez buzerace.
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 19:37 Reaguje na Svatá Prostoto
https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3393106-manzele-si-stezovali-na-listi-z-mestskych-stromu-radnice-ma-podle-soudu-jejich

Vypadá to na typického prudiče, technické služby listí uklízí, ale jemu to nestačí. Těch 6 m, taky asi přehání.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.11.2021 05:50 Reaguje na Jan Škrdla
já bych řekl že to má určitě změřeno. věřím tomu že kdyby listí padalo na obecní pozemek z tvé zahrady a technické služby by to ve větší míře musely speciálně uklízet, že by tě určitě obecní prudiči vyzvali k tomu úklidu pod vyhrůžkou pokuty či naúčtování nákladů na ten úklid !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.11.2021 08:58 Reaguje na radim buffalo tobias
Představte si, že mi padá a dokonce i z lesa!
Uklízím, dávám ho do svého kompostu a dokonce
ho beru i od jiných sousedů. Uklízím ho i z
obecního pozemku hlavně proto, aby nikomu
nevadilo a i ta alej lískáčů kolem zahrady.
Nebýt tomu tak, tak se určitě najde šťoura,
který je nechá vykácet, aby tam to listí už
nemusel uklízet. Vše je o lidech a o tom co
preferují. Já přírodu uvnitř i vně pozemku
a jiní pouze zastřižený trávník, bazén a
betonový chodník.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 13:34
Co je to proboha za magora?
Místo toho, aby byl rád, že má dost kvalitního listí do kompostu a hlavně nesmírně důležitý pohyb, tak bude ještě prudit?
Poslal bych ho uklízet listí po celé dědině, to by mu mohlo jen prospět.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak, a konec vycházky. Běžte si vzít medikamenty a odeberte se do té cimřičky, která má kliku pouze zvenku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 14:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To jsou přesně ty chvíle, kdy se Hanzl odkope a začně se projevovat jako echt bolšán:-))).

Inu, odříkaného chleba největší krajíc:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 16:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Co je proboha bolševickém na tom, že bych chtěl pro důchodce dost pohybu na čerstvém vzduchu (což lékaři tvrdí, že je naprostý základ pro zdraví) a ještě k tomu nějaký výdělek?
Já přehazuji kompost už asi 55 let a vůbec nemám pocit, že by mi to ublížilo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Vážně jste tak natvrdlý, nebo to jenom hrajete? Tak za prvé - ten kompost je Váš, zatímco to listí není jejich, tak proč by se o něho měli starat? A říká Vám něco občanský zákoník? Ten celkem jasně hovoří o tom, že Vámi pěstované stromy nesmí obtěžovat sousedy. Jsou ty stromy těch majitelů pozemku? Nejsou. Takže to spadané listí z nich je jasné obtěžování a úřednická zvůle, která ten problém dlouhodobě neřešila, se naráz diví, že to majitel pozemku řeší právní cestou. A co se týče toho pohybu, tak u každého baráku je dost práce a tudíž pohybu i bez toho spadaného listí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 21:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud považujete listí a tím stromy za obtěžování, tak sorry jako.
To je pak nejlepší se odstěhovat do betonové džungle, nebo do browfieldu, kde na několika (stech??) hektarů není nic zeleného.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.11.2021 05:58 Reaguje na Pavel Hanzl
jsi pomatený nebo co ? když ti zasypo metráky listí tv ou okrasnou zahradu, byl bys rád ? a ještě jsem neviděl nějaký ten tvůj browfield aby nebyl zarostlý vzrostlým náletem. tys nějaký takový viděl , a kde ? a jak můžeš okrasnou zahradu srovnávat s nějakým neudržovaným prostorem plným ruin
?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.11.2021 06:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Majitel je povinen svůj majetek udržovat. Pokud nechá na zahradě je pcháče a bodláky apod. a ty se budou šířit , vyzve mne město k nápravě. Pak přijde pokuta. A to nesekám trávu 2x/týden , ale jakmile přeroste tak 15 m a sekačka jede jen vršky. jenže listí fakt mohou být metráky. Co se sype od sousedů z ořešáku , tak mám ořechy za úklid. Někoho třeba nemusí obtěžovat tůrování motoru v 7:00 , někoho řezání dlažby. Mě třeba jo. Listí nechávám k koutech pro ježky , zjara tam ale tráva neroste. A zrovna z javorů fakt padají metráky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 13:24 Reaguje na Pavel Hanzl
"Poslal bych ho uklízet listí po celé dědině, to by mu mohlo jen prospět."

... a pak na uran, ne? A umístěnky a PTP a tak dál.

Inu soudruh Hanzl v akci:-).
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.11.2021 15:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Že by si tam nastupoval pravidelně na brigádu ? !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 17:28 Reaguje na smějící se bestie
Hanzl nemůže. On nemá tak dlouhé vycházky.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.11.2021 05:53 Reaguje na Pavel Hanzl
a proč by to měl být magor ? v tv jsem tu zahradu viděl a má ju jako okrasnou a načančanou a tak když mu tam napadá to listí a květy tak tu pak určitě nejde pod tím spadem vidět.
Odpovědět
LK

Libor Kopal

16.11.2021 18:02
Podle mně je věc k rozhodnutí zcela jednoduchá. Tady to opravdu smrdí velkým precedentem. Co tam bylo dřív? Ty javory a nebo zahrada toho stěžovatele? Já bych řekl, že ty javory a tedy ten stěžovatel tam začal budovat svou zahradu v době, kdy tam ty javory již stály. Takže asi tak. To je jako bych si postavil barák metr od dálnice a pak chtěl, aby tam přestala jezdit auta, protože mně to ruší a je tam nezdravo.
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 20:24 Reaguje na Libor Kopal
Dle videa to vypadá, že tam opravdu dříve byly javory, a pak až zahrada a barák stěžovatele.

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3393106-manzele-si-stezovali-na-listi-z-mestskych-stromu-radnice-ma-podle-soudu-jejich

Trochu mi to připomíná Kocourkov. Nedříve bude sázet stromy, pro stín a ochlazovaní v budoucnu. Na podzim se budeme soudit kvůli listí, a kvůli tomu se pokácí vzrostlé stromy, které už ten stín vrhají a ochlazují klima už teď.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.11.2021 06:00 Reaguje na Libor Kopal
metr od dálnice by ti nepovolili nic stavět a tak nedávej příklady jako hlupák !
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.11.2021 07:02 Reaguje na Libor Kopal
Jde o obtěžování souseda( obyvatele města). Vejce nebo slepice nemá smysl. Ono by to mělo mít nějaké hranice. Kvůli pár lístkům se nehádá a i soud to už rozhodl k vymáhání náhrady exekucí. Takže město to nechalo dojít fakt daleko a teď hraje na poslední ekostrunu. Co kdyby majitel to listí sebral a vysypal třeba na obecní trávník na náměstí hezky pod sochu ? To by byl fučák a pokuta
Odpovědět
JM

Jan Marján

16.11.2021 19:20
Může se také stát, že dům dotyčného je na hranici pozemku a v zimě sjíždí sníh ze střechy na obecní chodník. Bude tedy muset vlastník nemovitosti ten sníh na vlastní náklady odklízet? Bylo by to logické ale nejsem si jist, že právníci to budou vidět také tak.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.11.2021 07:04 Reaguje na Jan Marján
Přesně tak. Zrovna jako zvyk lidí vyhrnout svůj chodník až na silnici , kde to má jako roztát. Bouračka by šla za nimi, účet od silničářů taky.
Odpovědět

Jirka Černý

16.11.2021 20:00
Víte proč nemusíte odklízet sníh z chodníku jako před mnoha lety? Díky takovým lidem. Vše ostatní jsou pozůstatky komoušského myšlení kdy občan má jen povinnosti a radnice jen práva.
Odpovědět
JM

Jan Marján

16.11.2021 22:44 Reaguje na Jirka Černý
Není to tak zase dlouho, kdy občané museli uklízet chodníky před svými nemovitostmi. Tato povinnost nevznikla za bývalého režimu ale asi dávno před ním. Můj děda, když kupoval r. 1923 nový dům tak ve smlouvě bylo, že obec postaví na své náklady chodník ale majitel přilehlé nemovitosti je povinnen ho udržovat v čistém stavu t.j. zametat a odklízet sníh a náledí. Změna nastala asi před 10 až 15 lety, kdy na základě zákona navrženého panem Kuberou byla tato povinnost převedena na obce.
Odpovědět
JD

Jitka Dostalová

16.11.2021 20:12
Řekla bych, že v právu je ten, kdo byl na místě dřív, tedy stromy. V neprávu je ten, kdo si své sousedy mohl vybrat, takze pan XY.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 20:27 Reaguje na Jitka Dostalová
A kde berete jistotu, že ten barák tam nestojí třeba 150 let a ty stromy tam byly vysázeny třeba před šedesáti roky, tedy mnohem později? Ale i kdyby to bylo naopak, občanský zákoník, podle kterého soud rozhodoval, hovoří o něčem jiném.
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 20:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Díval jste se na video, co jsem díval jste se na video, co jsem dával do odkazu už dříve. Ten barák fakt nevypadá, že by tam stál 150 let.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.11.2021 06:03 Reaguje na Jan Škrdla
a viděl třeba nově omítnutý starý dům ? poznáš z toho kolik mé let ?
Odpovědět

Jan Škrdla

17.11.2021 19:51 Reaguje na radim buffalo tobias
Ten barák nevypadá na omítnutý starý barák. Skoro bych se vsadil, že ty javory tam byly dříve.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 13:29 Reaguje na Jitka Dostalová
No, ono to není tak easy. Protože dříve tam byl samozřejmě ten pozemek, a ten někomu patřil. A ten někdo to měl na háku. Což nic nemění na tom, že i on měl právo, aby majitel stromů ten bordel z nich uklízel.
No, a pak se majitel změnil, na háku to nemá a celkem právem požaduje, aby cizí bordel na pozemku neměl a majitel "původce":-) jej uklízel.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.11.2021 20:39
Větve stromů a keřů zasahujici nad můj pozemek smim ořezat, nejlepe po oznámení majiteli stromu. Někdy je soused slusny a přesahující větve oreze sám. Pokud je majitel mesto a větve stromu nad soukromym pozemkem bez techniky nedostupné, muze tim spis nabidnout orezani nekolika vetvi a nemusi se kacet cely strom. Není nad slušný dotaz na radnici.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.11.2021 21:13
Podle radnice trvá jeden úklid cca třičtvrtě hodiny a náklady jsou až tři tisíce korun.
Takže jsou dvě možnosti
- buď jsou toho fakt hromady a radnice tedy zatěžuje vlastníka sousedního pozemku náklady na úklid ve výši cca tři tisíce měsíčně, na podzim ještě víc ... to je za rok slušná suma, že? Nechtěl bych mít takové výdaje se sousedem a jeho zálibou ve velkých stromech.
- anebo město postupuje při úklidu nesmyslně nehospodárně a teď to na ně vylezlo.
Odpovědět

Jan Škrdla

16.11.2021 21:54 Reaguje na Viktor Šedivý
Pak je tu ještě třetí možnost.
- a to, že nároky vlastníka na rozsah a frekvenci úklidu listí jsou přemrštěné. Zvláště, kdy zvážím, že ty stromy tam byly zřejmě dříve než barák a zahrada toho majitele.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.11.2021 09:09 Reaguje na Jan Škrdla
Dokud jeden sousede vážně neonemocněl, tak uklízel
listí i dvakrát denně. Vždycky jsem mu říkal, že mu
půjčím žebřík a ať ho najednou otrhá a uklidí. Dnes je
nemocen a je rád, když to listí děti uklidí až na jaře.
Potížista bude chtít uklízet denně celý měsíc a i pak
si bude stěžovat na posledních deset listů. Jsem tak
zvědav na vyšší soudy, ale v absurdistánu je možné vše.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.11.2021 07:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Takže mohu sypat svoje listí na městský chodník ? To asi ne. Zákon hovoří jasně , odpovědný je majitel stromu = město.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.11.2021 09:11 Reaguje na Petr Pekařík
Chodíte vůbec ven? Vidíte jak přemísťuje listí vítr? Je možné jeho padání nějak usměrnit?
Vy si myslíte, že záměrem města je obtěžovat
majitelé nemovitostí spadaným listím a ne jen
občanům vytvořit hezké životní prostředí? Co
na to případné kácení poví naprostá většina
obyvatel? Je v silách města uklízet ze všech
soukromých pozemků listí z městské zeleně? Ne
to už města neutáhnou, pokud razantně nezvýší
daně z nemovitostí. Na to doplatí i ti, co
doposud náklady komunálu šetří a listí si sami
uklízejí. Kde až bude ta hranice daní a budou
je schopni a ochotni nakonec lidé platit? Chce
to trochu myslet v souvislostech a ne pouze
sobecky z vlastního zájmu. Čekám, kdy si bude
někdo stěžovat, že sníh padá i na jeho dům, když
si to nepřeje. Stěžovat si bude kam? To pak volá
hasiče placené z daní všech, že mu hrozí zničení
střechy, okapů rampouchy a nechává ho klidným,
když ten sníh sjede z jeho střechy na obecní
chodník. Dopadne to tragicky, pokud nezačnou
lidé myslet místo chytračit.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.11.2021 22:19 Reaguje na Jan Škrdla
Ale to jsou náklady podle odhadu radnice! Vlastník zahrady chce mít uklizeno a technické služby si to takhle spočítaly.
Odpovědět

Jan Škrdla

17.11.2021 22:27 Reaguje na Viktor Šedivý
Vlastník zahrady je tak trochu náročný a chtěl by uklidit pomalu každý lístek.
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.11.2021 15:48
listí je zlo především v kombinaci s ploty. když nejsou ploty, tak se listí válí na zemi pár týdnů, a pak je zafoukáno větrem do mezí a remízků. nikdo nic nemusí uklízet, remízky vesele bují, ptáčci vesele hnízdí a krajinou zvoní dětský smích.
1. to ovšem platí v rozvolněné venkovské zástavbě s opolocenými pouze zeleninovými záhony
2. bohužel nejsme ještě (nebo už?) připraveni existovat bez plotů mimo malé vesničky na konci slepých cest. zkuste si v centru maloměsta nebo dokonce ve velkoměstské vilové čtvrtí existovat bez plotu, a na pozemku se Vám objeví v hojné míře odpadky tělesnosti od dvounožců a čtvernožců, nelegální hromady cizí posečené trávy, komunální odpad a stavební suť, a jako bonus Vám budou očesány Vaše ovocné stromy.
3. pojetí zahrady je soukromou věcí majitele zahrady, a přeje-li si ten odporný anglický trávník a načinčané konifery (nebo cokoli jiného), potom nám nezbývá, než toto právo respektovat. stejně tak, jako nemůžeme postavit garáž na hranici pozemku bez souhlasu souseda, nemůžeme na hranici pozemku bez dostatečného odstupu sázet dlouhověké stromy v bujným vzrůstem.
4. je samozřejmě otázka, jestli bylo dříve vejce nebo slepice. byl dřív postaven dům, nebo zasazen strom?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.11.2021 18:47
Být na místě radnice, tak bych metodicky třídil jednotlivé listy na "naše" a "jejich", aby byla celá absurdita kompletní, nevidím totiž jediný důvod proč by pracovníci municipality poklízeli soukromé listí, že ano? By mě docela zajímalo jak by se vlastníci tvářili, když by tam určení pracovníci trávili každý měsíc po dobu jednoho týdne osm hodin denně. Patrně by jistě i recipročně vyhráli soud o to, že soukromé listí uklízet nemusí.

Pokud to čte někdo ze zástupců dotčené municipality: Berte to jako bezplatný návod, jak s dotyčným hezky dle zákona vybabrat:-)
Odpovědět

Jan Škrdla

17.11.2021 19:59 Reaguje na Jakub Graňák
Však si tak trochu hrají na popelky. Listy z obecních javorů odváží, ale listy ořešáků majitele nechávají.
Jenže majitel je tak trochu náročný.

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3393106-manzele-si-stezovali-na-listi-z-mestskych-stromu-radnice-ma-podle-soudu-jejich

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3399116-mestske-listi-zustalo-v-okapu-a-na-strese-majitele-zahrady-podali-na-radnici-navrh

Odpovědět
me

meluzína

18.11.2021 08:44
Chudáci stromy, myslím že nemají šanci přežít, dřív nebo později je pokácí, nebo je někdo navrtá a otráví a budou se muset pokácet. Majiteli té zahrady vůbec nefandím, není moje krevní skupina, bohužel takových je mnoho. Každý strom je požehnání a dobro. Tyhle lidi patří do městského bytu, beton jim dělá dobře. K tomu jak je dnes těžké získat povolení ke stavbě, a člověk obíhá jako magor milion razítek, už vidím, jak si úřady začnou dávat pozor, aby náhodou nepovolili stavbu v blízkosti stromů, a nejmíň 50m po větru, protože by je to vystavilo nebezpečí exekuce.
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

19.11.2021 22:26
Připadám si jak na marzu. Nejlépe vše vykácíme, zničíme a hotovo. Prostě ze stromu padá lupení a kam ho vítr zanese za to nikdo nemůže. Tak se to uklidí. Nevím proč by to měla obec snášet. Já bych to pokácel, užitek ze stínu a krásy toho stromu mají všichni, ale když musí něco udělat tak je zle. Vykácet a okolo toho domu vybetonovat.
Víta u nás dělali cesty, udělali příkopy místo aby odvedli vodu do polí pustily jí dál. Prý voda cizí nesmí zde týct do těch polí. Co to je za bordel, víte kam jde při přívalu místo aby se zastavila a nebo spomalila v polích tak šla do baráků a zde to vyplavila. Ale to již nevadí.
Tohle se sem doneslo z Ameriky soudí se i z přírodou a hodí se to na majitele, ale jsme stále součástí přírody. Jak je možné, že se dříve neřešilo a dnes jsme tak chytří až jsme blbí.
Odpovědět
VV

Vladan Vinklárek

24.11.2021 22:18
Nějak na celé věci postrádám informaci, proč problém se stromy skončil až u soudu. Jestli je majitel pozemku takový puntičkář, že mu vadí každý spadlý lísteček, nebo zda ho radnice ignorovala když se chtěl na nějakém rozumném úklidu domluvit. Takže mu nic jiného než ji k tomu dokopat nezbylo.

Nicméně, pokud nějaký soud vynese verdikt, že radnice má uklízet 10x do roka, tak ten soud je dost nesoudný. Květy spadnou v měsíci po odkvětu a listí během jednoho měsíce na podzim. Co budou uklízet mezi tím je mne záhadou. Že by každý spadlý lísteček? K pobavení dobrý. Zákopy jsou vykopané a ted si budou škodit, dokud je smrt nerozdělí. Nebo nepokácí stromy, který jsou v tom úplně nevinně.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

25.9.2022 07:25
Tento spor máme se sousedem taky. Je to strašně protivný chlap, který se s námi nechce domluvit už z principu. Dokud jsme dělali všechno tak, jak chtěl, tak to byl kamarád, ale jen jsme jednou řekli ne, tak byl oheň na střeše. Máme s ním velké problémy, takže jsem si už našel právníka tady https://www.cikr.cz/ , protože už mi s ním fakt došla trpělivost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist