https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chomutovskem-zooparku-se-prvne-podaril-odchov-mladat-rosomaka-sibirskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V chomutovském zooparku se prvně podařil odchov mláďat rosomáka sibiřského

18.4.2022 00:18 | CHOMUTOV (ČTK)
Rosomák je po vydře mořské druhou největší kunovitou šelmou, může dosáhnout až délky jednoho metru. Obývá především území tajgy a tundry severní polokoule, žije v severní Kanadě, na Aljašce či v západním Rusku a na Sibiři.
Rosomák je po vydře mořské druhou největší kunovitou šelmou, může dosáhnout až délky jednoho metru. Obývá především území tajgy a tundry severní polokoule, žije v severní Kanadě, na Aljašce či v západním Rusku a na Sibiři.
V Zooparku Chomutov se poprvé podařilo odchovat mláďata rosomáka sibiřského. Narodila se v polovině ledna. Odchov rosomáků je i v evropských zoologických zahradách poměrně vzácný. Minulý rok se narodili jen asi ve čtyřech z nich, uvedl zoolog Miroslav Brtnický.
 

Mláďata se nedávno zoologům podařilo odchytit kvůli zdravotní prohlídce a preventivnímu odčervení. Potomci rodičů Skadi a Borise prospívají a nemají žádné viditelné zdravotní problémy. Každý z nich váží zhruba 3,5 kilogramu, což je podle zoologů na desetitýdenní rosomáky velmi pěkná váha. Odchyt nebyl podle ředitelky zooparku Věry Fryčové v plánu. "Ošetřovatelé využili momentální situace, kdy byla mláďata v manipulačním prostoru, oddělili na chvíli samici a všechno zvládli za deset minut," řekla Fryčová.

V posledních dnech se mláďata začala objevovat ve výběhu častěji, ale spatřit je byla i přesto otázka náhody. Po prohlídce si Skadi své potomky opatrovnicky schovala zpátky do nory a je možné, že je pár dní bude střežit přísněji. "Možná budou chvíli zalezlí. Ale až se zase objeví ve výběhu, budou to pořádní čerti," uvedla ředitelka. Návštěvníci mohou pohyb v ubikaci rosomáků sledovat i na webkameře, kterou tam nechal zoopark před pár týdny nainstalovat.

Rosomák je po vydře mořské druhou největší kunovitou šelmou, může dosáhnout až délky jednoho metru. Obývá především území tajgy a tundry severní polokoule, žije v severní Kanadě, na Aljašce či v západním Rusku a na Sibiři. Živí se převážně mršinami a vejci. Je samotář, v lidské péči se může dožít až 19 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.4.2022 18:44
Od pohledu mazli:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2022 09:37 Reaguje na Karel Zvářal
Taková trošku větší kolčava. :-)))
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.4.2022 10:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale myslíte to ironicky, že? Rosomákovi, pokud nemá opravdu hlad, uhne i medvěd od kořisti, aby neriskoval zranění. Srovnatelný zuřivostí je snad jen medojed.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2022 11:24 Reaguje na pavel peregrin
Tím jsem chtěl říci, že stejně jak ta kolčava, patří mezi lasicovité šelmy. Mimochodem, ani ta kolčava není zrovna mírumilovný mazlík, protože dokáže zdolat i králíka, který je několikanásobně větší než ona.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

19.4.2022 12:44
Celá generace bítáků vyrostla v bludu díky Jandovi z Olympicu .. Pták-rosomák. ..
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2022 12:50 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Taky jsem vyrostl na písničkách Olympicu a nemám ten pocit, že by Petr Janda jakkoliv deformoval mé znalosti o přírodě. To spíše bych nazval jako blud orientaci řady našich politiků na Moskvu, přičemž poslední vývoj na Ukrajině dává najevo, že oni žili v bludu a snažili se do něj dovést i nás.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.4.2022 09:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jen aby nás jisté bludy nezavedly do situace jako v jejich písničce Blíženci.(je smutná, ale skoro nejhezčí:-)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.4.2022 11:54 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Bylo třeba jako antidotum číst dostatečné množství dobrodružné severské literatury.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.4.2022 11:56
Rosomák má prý nejkvalitnější kožich, co se vůbec dá sehnat jako ochrana proti mrazu a chladu. Jeho kožešina má být na tyto účely ještě kvalitnější a lepší než vlčí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist