https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chovu-kachen-na-nymbursku-je-letosni-osme-ohnisko-ptaci-chripky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V chovu kachen na Nymbursku je letošní osmé ohnisko ptačí chřipky

13.1.2023 17:17 | NOUZOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veterináři odhalili v chovu kachen společnosti Perena v Nouzově u Dymokur na Nymbursku další ohnisko ptačí chřipky, letos osmé. Na farmě je 1900 kachen, veterináři musejí všechny utratit. Kolem ohniska budou vymezena ochranná pásma a vydána mimořádná veterinární opatření, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
 

Farma leží v ochranném pásmu ohniska v Kozojedech v Královéhradeckém kraji. "V rámci monitoringu v ochranných pásmech se v tomto chovu odebraly vzorky a odeslaly se na vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha, které následně potvrdilo v chovu ptačí chřipku H5N1. Na stanovení patogenity se v současné době čeká," uvedl Majer.

V chovech kachen firmy Perena na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje se ptačí chřipka objevila už v roce 2021, tehdy muselo být vybito téměř 100 000 kachen.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. V Česku se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy. Letos veterináře zaměstnává hlavně likvidace velkochovu slepic společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Ve třech halách bylo nutné zlikvidovat všech téměř 750 000 nosnic. Celkovou hmotnost veterináři odhadli na 1000 tun a zbývá jim vynosit posledních zhruba 74 tun drůbeže.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Josef Valenta

13.1.2023 23:11
Jako domácí chovatel drůbeže jsem hledal informace o ptačí chřipce,prakticky všude.Zajímala mne hlavně prevence mimo doporučení vet. správy jsem nic nenašel .Za stavením na sadu mám krnítko . Mohu tam krmit sýkorky? Nepřenese virus vzduchem od sousedovic slepic?Ohniska nemoci jsou také v uzavřených halách jak se tam mohla dostat? Chovatel který má doma nějakou tu slepičku by rád znal k tomu odpovědi.Bylo by dobré ,kdyby bylo více informací mezi veřejností ,abychom věděli jak přizpůsobit své kurníky ,husníky zkrátka své chovatelská zařízení tak abychom mohli bohužel každý rok přes zimu chránit svá zvířátka proti H5N1 . Josef Valenta
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

14.1.2023 17:23
Prevence likvidací ohnisek prostě nefunguje. Vždycky může kolem haly přelétnout nakažený pták a hala virus nasaje ventilátorem. Jen plýtváme prostředky na vybití a pořízení nového hejna.
Já bych ukecal EK a EU, aby dotáhla vývoj vakcíny a začalo se očkovat.
Podobné to je u prasat s AMP
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist