https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chovu-se-742.000-slepic-na-tachovsku-je-ptaci-chripka-nejvetsi-ohnisko-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V chovu se 742 000 slepic na Tachovsku je ptačí chřipka, největší ohnisko v ČR

30.12.2022 22:19 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku se dnes potvrdila ptačí chřipka. Ve třech halách tam chová firma Česká drůbež s.r.o. 742 000 nosnic. Jde o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku. Státní veterinární správa (SVS) dnes potvrdila ptačí chřipku subtypu H5N1, která je potenciálně přenosná na člověka. V současné době se čeká na stanovení patogenity viru, řekl ČTK mluvčí SVS Petr Majer. Vybíjení drůbeže začne zřejmě po víkendu.
 

"Důvodem k odebrání vzorků a zahájení šetření ze strany veterinárních inspektorů byla skutečnost, že chovatel ve spolupráci se soukromým veterinárním lékařem nahlásil náhlý zvýšený úhyn drůbeže v jedné ze tří hal," uvedl Majer. V chovu ihned přijali předběžná opatření k zamezení šíření nákazy. SVS se ve spolupráci s hasiči připravuje k utracení drůbeže. Kolem ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření, dodal Majer.

Ohnisko na Tachovsku je letošním devatenáctým, od začátku prosince jde o devátý výskyt. V celém Česku je od 14. prosince zakázán kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky. Nařídila to SVS, protože počet ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky v zemi roste.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) minulý týden uvedl, že Evropa už déle než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii. V nakažených chovech bylo vybito přes 50 milionů kusů drůbeže a se začátkem zimy se intenzita viru zdvojnásobila. Bilance utracených ptáků navíc nezahrnuje preventivní vybíjení zdravých zvířat v okolí ohnisek nákazy.

Od loňského října do letošního září se virus ptačí chřipky vyskytl ve 37 evropských zemích. Rozšířil se už také do Severní Ameriky a objevil se i v Ekvádoru, který začátkem prosince aktivoval plán na ochranu volně žijících ptáků na Galapágách.

Dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR objevili dosud veterináři závěrem loňského roku ve velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku, kde bylo skoro 190.000 kusů drůbeže. Nákaza subtypem H5N1 se tam objevila 22. prosince, o den později byla potvrzena. Likvidace začala po Vánocích a trvala do 1. ledna. Zničeno bylo také skoro 1,7 milionu kusů vajec. Následovala mechanická očista a závěrečná dezinfekce. Drůbežárna zůstává prázdná, první slepice se do hal vrátí nejspíš začátkem příštího roku. Firma neměla na nákup kuřic po náročné likvidaci a dezinfekci peníze. Ztráty převyšují desítky milionů korun.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

31.12.2022 09:21
Vejce za 10 Kč? Je vidět, že ani uzavření do hal a zamezení styku s volně
žijícím ptactvem nezabrání nákaze. Není načase přistoupit k očkování?
Představte si pokus vymýtit tuberkulózu bez očkování vymřením lidstva!
Je to možné, že po vymření lidstva by byla vymýcena i tuberkulóza! Kdo
nebude chtít maso a vejce očkované drůbeže, tak je konzumovat nemusí,
ale neberme ostatním alespoň tuto možnost. Stačí přece na obal dát
upozornění, že produkt pochází z očkované drůbeže a každý si může
vybrat, zda ano, či ne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.12.2022 10:20 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.1.2023 09:06 Reaguje na Břetislav Machaček
U nás se v 80.-90. proti slintavce a kulhavce vakcinovalo - proto také nepropukla, na Západě se likvidovaly celé chovy. Zřejmě je to tak pro ně levnější, když pojišťovna zaplatí újmu. Co je ale divné, že vývoj léku (perorální vakcíny) trvá zde tak dlouho. Mě vždycky jímá děs a hrůza, když vidím maníky ve skafandrech, jak hází ty nebožáčky do kontejnerů. Je něco shnilého v našem e-království...
Odpovědět
me

meluzína

2.1.2023 11:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Bohužel, u vakciny proti ptačí chřipce nejde laboratorně rozeznat jestli je zvíře očkované nebo je nakažené. Hádám, že proto se také v EU drůbež neočkuje, zřejmě je výhodnější zakázat při výskytu vývoz drůbežích produktů a vybít celé chovy, než naočkovat a nepoznat, jestli je zvíře naočkované nebo přírodní přenašeč.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2023 16:35 Reaguje na meluzína
Vás někdo zkoumá, když jdete ven, zda jste proti chřipce
naočkovaná a nebo jste infikovaný přenášeč? Zkoumá to někdo
u volně žijícího ptactva a zakazuje infikovaným ptákům styk
s ostatními? Tento problém velkochovů mohou velkochovy řešit i vybíjením, ale řešit malochovy totální izolaci je vzhledem
k volně žijícím ptákům totální nesmysl. Když začnou mé slepice umírat, tak je vybiju, zakopu a kurník desinfikuji.
Nové nosnice koupím pak raději až na jaře, když nebezpečí
chřipky pomine. Při ochraně chovu sítí proti ptactvu síť
nezabrání kontaminaci výběhu trusem letících ptáků a ani
vniku hlodavců znečištěných kontaminovaným trusem ptáků.
Dokonce sám chovatel se asi těžko poctivě přezouvá při
vstupu do výběhu, či do uzavřeného kurníku. Kampak asi
vyhodí hnůj po nemocné drůbeži? Na hnojiště, kam přiletí
třeba hrdličky hledat zbylé zrní? Chápete ten nesmysl
zakazovat volný chov v malochovech? Ať se poctivě chrání
velkochovy a neomezují malochovy, kde to stejně nemá ani
patřičný efekt. Mimochodem i ty chráněné velkochovy se
nepodaří na 100% uchránit a u malochovů to je kolik % ?
Mimochodem, když šlo o záchranu posledního chovného hejna
Českých hus, tak došlo na očkování a hejno je zachráněno.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

3.1.2023 10:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Navíc zákaz volného chovu není v žádném z okolních států.Navíc je otázka, zda husy musely být očkovány, když SVS píše, že vodní ptáci jsou vůči nemoci relativně odolní.
Souhlasím s Vámi.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

31.12.2022 21:24
Kdyby se to nechalo být, pomřelo by možná 1% slepic, možná 5% .... a přeživší, zjevně odolné, by se využily do dalšího chovu. ...Řešení dle zdravého rozumu už ale nelze očekávat nikde....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.12.2022 22:34 Reaguje na Josef Mozek
vaše představy jsou zajímavé, leč výrazně naivní...ptačí chřipka se tomu neříká jen proto, že by to vlezlo akorát na slepice.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

1.1.2023 01:17 Reaguje na Josef Mozek
Na stránkách státní veterinární správy píšou, že extrémně vnímavá je hrabavá drůbež, vodní ptáci (kachny, husy)přežijí a nákazu šíří dál.Zajímavé je, že plošný zákaz venkovního chovu nevyhlásil žádný sousední stát. SVS o ptačí chřipce https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/ptaci-chripka-v-cr/ a zajímavé jsou odpovědi na nejčastější dotazy - doporučuji všechny přečíst, mě z nich vyplývá, že charakteristická vlastnost SVS je předposranost https://www.svscr.cz/nejcastejsi-dotazy/nejcastejsi-dotazy-ptaci-chripka-omezeni-venkovniho-chovu-drubeze/
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

2.1.2023 15:47 Reaguje na Josef Mozek
No, SVS uvádí: „Během jednoho až dvou dnů dochází k vysokému úhynu.". To asi nebudou 1- 5 %....nemyslíte?
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

2.1.2023 15:50 Reaguje na Galipoli Petr
upřesnění: Mortalita se pohybuje mezi 50 – 100 %. (zdroj: https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.1.2023 14:58
742 tisíc nosnic, to je tedy pořádný zářez. Každý den 500 - 600 tisíc kusů vajec, ztráty tak 4 měsíční produkce, než se nakoupí a odchovají nové slepice.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

2.1.2023 18:54 Reaguje na Radim Polášek
Mají 6 hal ve 3 budovách, nákazu mají v 1 hale, utratit mají cca 140 000 slepic(zaslechl jsem to ve zprávách ČR, nejsem si jistý, že jsem to slyšel nebo si to pamatuji správně).
Jde také o to, jak mají ty slepice staré, po roce(jakmile začnou pelichat) je stejně likvidují a nasazují nové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist