https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dilli-namerili-rekordnich-52-3-stupne-urady-varuji-pred-nedostatkem-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Dillí naměřili rekordních 52,3 stupně, úřady varují před nedostatkem vody

29.5.2024 15:53 | DILLÍ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí dnes naměřili rekordní teplotu 52,3 stupně, informovala agentura AFP. Teploty tam překonávají historicky nejvyšší hodnoty již od úterka, kdy o sedm desetin stupně padl dosavadní rekord 49,2 stupně z května 2022. Podobné teploty asijská země očekává i ve zbytku týdne. Vedra Indii sužují už více než měsíc a vláda upozorňuje na možný nedostatek vody.
 
Úřady dosud nejvyšší teplotu v Dillí zaznamenaly na předměstí hlavního města. Vysoké teploty jsou na jaře a v létě v Indii běžné, vědci nicméně upozorňují, že vlny veder se v důsledku klimatické změny každý rok prodlužují a zintenzivňují. Dillí a další oblasti už minulý týden kvůli extrémním vedrům uzavřely školy. Více než padesátistupňové teploty meteorologové naměřili například v severozápadním Rádžasthánu, kde v úterý teploměry na některých místech ukazovaly 50,5 stupně. Provincii Sidh v sousedním Pákistánu v neděli zasáhly 53stupňové teploty.

Kromě extrémních teplot úřady v Dillí varují také před nedostatkem vody. Ministryně vodních zdrojů Atiši Marlena Singhová požádala, aby lidé s vodou zacházeli zodpovědně. "Abychom problém nedostatku vody vyřešili, museli jsme v řadě míst přistoupit k omezení dodávek na jednu denně místo dvou. Ušetřenou vodu rozdělíme na příděly a budeme ji distribuovat v oblastech, které se potýkají s jejím nedostatkem a také tam, kde zásoby vody vystačí jen na 15 až 20 minut denně," citoval ministryni deník The Indian Express.

Severovýchod Indie naopak zasáhly přívalové deště doprovázené silným cyklonem Remal, který v neděli zabil více než 38 lidí. Indičtí meteorologové označili cyklon za jeden z nejdelších, jaký oblast kdy zažila. Může za to podle nich klimatická změna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

na

30.5.2024 17:48
To nevadí. Českej Pepík v podobě např. herního vývojáře Daniela Vávry nám vysvětlí, že za Karla IV. se v podhradí pěstovaly melouny a tudíž je všechno v pohodě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist