https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-galerii-v-canbere-se-klimaticke-aktivistky-prilepily-k-warholovym-obrazum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V galerii v Canbeře se klimatické aktivistky přilepily k Warholovým obrazům

9.11.2022 11:00 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Tina Kuper / Unsplash
Dvě ekologické aktivistky se dnes v Australské národní galerii v Canbeře přilepily k obrazu od Andyho Warhola. Informovala o tom agentura Reuters. Jde o dalších ze série podobných incidentů ve výstavních sítích v různých částech světa.
 

Skupina Stop Fossil Fuel Subsidies (Přestaňte s dotacemi na fosilní paliva) zveřejnila na sociálních sítích video, na kterém si dvě mladé ženy přilepily ruku k obrazu s Campbellovými polévkovými konzervami. Na cyklu deseti obrazů, které chrání sklo, jsou také vidět modré čmáranice.

"Andy Warhol v tomto ikonickém cyklu zobrazil konzumní styl života, který se zvrhl," uvedla aktivistka Bonnie Cassenová v prohlášení zveřejněném skupinou. "A nyní se zvrhl kapitalismus. Zatímco společnosti produkující fosilní paliva mají rekordní zisky, musejí rodiny rozhodovat, zda dětem koupí léky nebo jídlo," řekla.

Aktivisté usilující o účinnější ochranu klimatu využívají ke svým protestům známá umělecká díla ve světových galeriích, aby k hrozící klimatické katastrofě upoutali pozornost. V říjnu aktivistky vychrstly rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha v londýnské Národní galerii. Obraz byl sice za sklem, polévka ale lehce poškodila jeho rám. O něco později se pak jeden protestující přilepil k obrazu Dívka s Perlou v haagské obrazárně Mauritshuis u díla nizozemského malíře Jana Vermeera. Před několika dny se aktivisté přilepili ke Goyovým obrazům v madridském muzeu Prado.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

9.11.2022 12:33
"A nyní se zvrhl kapitalismus. Zatímco společnosti produkující fosilní paliva mají rekordní zisky, musejí rodiny rozhodovat, zda dětem koupí léky nebo jídlo," řekla.
Takže pokud by společnosti produkující fosilní paliva měly menší zisky, dáma by se k obrazům nepřilepovala? Navrhuji ji nechat přilepenou, dokud si neutřídí myšlenky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.11.2022 15:38 Reaguje na Marcela Jezberová
Psychopatům stačí málo aby blbli
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist