https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-glasgow-pokracuji-klimaticka-jednani-britove-predlozili-nove-navrhy-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Glasgow pokračují klimatická jednání, Britové předložili nové návrhy dohody

14.11.2021 01:26 | GLASGOW (ČTK)
Ve skotském Glasgow pokračovala v sobotu jednání na prodloužené klimatické konferenci OSN. Ta měla původně skončit v pátek. Předsedající Britové předložili nové návrhy konečné dohody. Podle agentury AP návrh obsahuje mimo jiné opatrnou výzvu zemím k postupnému utlumení výroby energie ze spalování uhlí.
 

Vyjednávači se včera opět sešli, aby probrali nové návrhy, které mají umožnit shodu na závěrečné dohodě, která má věrohodně podpořit celosvětové úsilí o zpomalení globálního oteplování.

Konference COP26 měla skončit už v pátek, ale protože se nepodařilo dosáhnout konečné dohody, britští představitelé oslovili delegáty z více než 190 zemí, aby si šli odpočinout a připravili se na sobotní zasedání.

Mezi sporné body dohody patří zejména síla závazku ukončit používání uhlí a fosilních paliv. Spory se vedou rovněž ohledně finanční pomoci poskytované bohatšími státy těm chudším.

Nový britský návrh podle AP nadále obsahuje kontroverzní výzvu k urychlení úsilí směrem k postupnému ukončení výroby energie z uhlí a neefektivních podpor využívání fosilních paliv.

V novém znění však text zmiňuje i to, že země uznají potřebu podpory spravedlivé transformace. Odkazuje na výzvy k finanční podpoře průmyslu fosilních paliv v situaci omezování pracovních míst a podnikání v oboru.

Další návrh obsahuje výzvu zemím, aby si stanovily nové cíle omezení emisí pro období mezi léty 2025 až 2035 a 2030 až 2040, což podle AP zakládá pětiletý cyklus. Předtím se předpokládalo, že rozvojové země si budou klimatické cíle stanovovat každých deset let.

Vědci varují, že svět nemíří k dosažení ambiciózního cíle z pařížské dohody z roku 2015 udržet do konce století globální oteplení na úrovni 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou.

Britský premiér Boris Johnson v pátek vyjádřil naději, že je v dohledu "ambiciózní výsledek" dvoutýdenních jednání v největším skotském městě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.11.2021 09:54
Velmi dobré mi připadá situace, že se to nerozpustí, dokud se nepodepíše dohoda.
To mi připadá situaci po smrti papeže, kdy jsou kardinálové zazděni ve vyhrazeném prostoru a nejsou vypuštěni dřív, dokud nezvolí papeže nového.
Tímhle opatřením se už dlouhá staletí církev vyhýbá zmatkům a dlouhým období bezvládí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.11.2021 15:03
Bohatší státy by měly těm chudším pomoci se zvládnutím porodnosti. Přelidnění je největší hrozba, které čelíme právě teď a která si žádá okamžité řešení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2021 16:51 Reaguje na Richard Vacek
Taky se divím, že to nikde ještě nazaznělo. Nebo zaznělo a naše média na to mastí? čort znajet.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.11.2021 20:16 Reaguje na Richard Vacek
Ano, okamžité řešení,a hlavně v muslimských zemích. Bude další promarněná sance, jestli chudé státy dostanou peníze bez podmínek, příp. pomocí, ke změně porodnosti.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

14.11.2021 20:38
https://ekonomika.sme.sk/c/22783733/teploty-klesaju-a-europa-nema-dostatok-plynu.html
"Teploty v Európe klesajú. A ochladzovanie zvyšuje tlak na už aj tak nedostatočné zásoby energií na kontinente v tohtoročnej zimnej sezóne.Podľa aktuálnych predpovedí v niektorých častiach Talianska má byť na budúci týždeň až o 2 stupne Celzia nižšia teplota, ako je bežné pre túto ročnú dobu. Aj v južnom Francúzsku, Španielsku a Nemecku očakávajú chladnejšie počasie ako zvyčajne.
Spoločnosť Centrica, hlavný dodávateľ energie v Spojenom kráľovstve, varovala svojich 9 miliónov zákazníkov, aby sa pripravili na ochladenie, ktoré môže trvať až šesť týždňov."
Samozrejme, je to iba počasie a nie Klíma. Lenže my žijeme v konkrétnom počasí a tu je iba slabá ochutnávka toho čo nás čaká. Je zjavné, že nás neohrozuje globálne oteplenie ale hlúposť určitej skupiny ľudí a tých čo im uverili."
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist