https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-horni-rasnice-v-referendu-odmitli-vetrne-elektrarny-projekt-tim-ale-nekonci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Horní Řasnice v referendu odmítli větrné elektrárny, projekt tím ale nekončí Aktualizováno

15.1.2023 00:54 | HORNÍ ŘASNICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé z Horní Řasnice u Frýdlantu na Liberecku v místním referendu těsnou většinou odmítli spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie, která plánuje v této oblasti výstavbu devíti větrných elektráren. V referendu hlasovalo 114 ze 188 voličů, jeden odevzdaný hlas byl neplatný. Pro ukončení spolupráce bylo 60 lidí, tedy zhruba 53 procent hlasujících. O výsledku referenda ČTK informoval starosta obce Radek Haloun.
 

Projekt větrného parku tím ale podle vyjádření firmy pro ČTK nekončí, neboť na území obce měly vyrůst jen dvě elektrárny. Dalších sedm společnost plánuje postavit v katastrech sousedních obcí Dolní Řasnice a Krásný Les. Projekt je nyní ve fází zpracování takzvané EIA, tedy vlivu na životní prostředí.

V referendu obyvatelé odpovídali na otázku "Souhlasíte s tím, aby obecní zastupitelstvo Horní Řasnice neprodleně zastavilo všechny kroky k výstavbě větrných elektráren s firmou WEB Větrná Energie s.r.o., IČ 26282895, se sídlem Ríšova 149/21, Žebětín, 641 00 Brno na území obce a odmítlo takto navrhovanou úpravu územního plánu?" Rozhodnutí z referenda je pro vedení obce závazné. "Přišli občané, vyjádřili svůj názor. My ho budeme akceptovat, nic jiného nám nezbývá," řekl starosta.

Uspořádání referenda iniciovala část místních obyvatel, kteří mají obavy z přílišné blízkosti elektráren u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren. "Chtěli jsme, aby si lidé takový závažný zásah do klidové zóny s ornou půdou, blízko obydlí i lesů, skutečně rozmysleli v souvislostech. Nyní vidíme, že většina obyvatel si žádá tento konkrétní projekt zastavit. Věříme, že obec i občané Horní Řasnice budou nyní velice bdělí a zodpovědní při posuzování jakýchkoli jiných záměrů, které by měly dopad na životní prostředí a život zdejších lidí," sdělila ČTK členka přípravného výboru referenda Jolana Bláhová.

"Ráda bych ocenila, že občané aktivně vyjádřili svou vůli, ovšem zároveň ale považuji za znepokojivé, jakou roli v jejich rozhodování sehrála série nepřesností, ale i naprostých mýtů, která v posledních týdnech opanovala mediální prostor i diskusi v obci," uvedla dnes pro ČTK k výsledku referenda jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Projekt podle ní ale referendem nekončí. "Sedm z plánovaných devíti větrníků stojí na území dalších dvou obcí, se kterými budeme nadále intenzivně spolupracovat. Zakládáme si na tom, že jsme dobrým sousedem, který otevřeně komunikuje a za vybudování elektráren vždy nabízí férové odměny či bonusy. Projekt bude nadále postupovat podle všech dohod i požadavků státu a se vší ohleduplností vůči místním obyvatelům," dodala Lužová.

Společnost W.E.B Větrná energie se svým projektem větrného parku tři obce z Frýdlantska oslovila v roce 2019. Tehdy v anketách obyvatelé všech tří obcí její záměr podpořili, pro stavbu větrného parku se vyslovily více než dvě třetiny hlasujících. "Od počátku této kauzy jsme byli přesvědčeni, že zde veřejnosti chybí objektivní informace. Anketní otázka v roce 2019 k záměru nezohledňovala celý větrný park jako celek, informace od investora byly tendenční. Více podrobností se občané dozvěděli až po dvou letech z registrovaného záměru na ministerstvu životního prostředí, například o hlukové a zoologické studii," dodala členka přípravného výboru referenda Bláhová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

15.1.2023 10:57
Mne by paní jednatelka přesvědčila o pozitivech větrníku pouze tak, že
si celé vedení firmy postaví v okolí větrníků své vily a předvedou lidem
ta pozitiva mít za domem větrníky. Chápu, že vhodných lokalit není u nás
mnoho, ale mít to u domu asi nikdo nechce. Navíc 200 metrů vysoká monstra
nejsou staré větřáky vysoké metrů pár a fungující pouze v době mletí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.1.2023 09:07 Reaguje na Břetislav Machaček
přestaň blábolit !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.1.2023 20:33 Reaguje na radim buffalo tobias
Ty bydlíš pod větrníkem? Ne? Ale jiným bys ho rád vnutil
ekologisto! Já ty lidi plně chápu, že se nenechají koupit.
Mi se strašně líbí, jak to prosazují lidé, kterých se to
buď vůbec netýká a nebo jsou v tom finančně zainteresovaní.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.1.2023 12:31
No on to někdo uplatí.
Odpovědět
pa

pavel

15.1.2023 22:28
stejně budou ty ventilátory stát - ekoteroristé ve spojení s dotační politikou státu podporovanou energetickou a stavební lobby to by nebylo aby to neklaplo a ony tam nestály pro dobro domorodců
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.1.2023 08:49
Zajímavý kontrast:
zatímco odpor vůči větrníkům, které hyzdí krajinu po celou dobu své existence, aniž by přinesly příliš mnoho pozitiv je znakem neinformovanosti a zpátečnictví,

odpor vůči úložišti radioaktivního odpadu, které znamená zátěž pouze po dobu výstavby a je potřebnou součástí energetiky, je znakem občanské uvědomělosti,

zrovnatak jako blokování těžby uhlí, jediného reálně použitelného lokálního zdroje pro energetiku.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.1.2023 09:15
já bych byl jednoznačně za ty větráky neb mi vůůůůůbec nevadí fotovoltaika a ani eolika ! až se ti omezenci v té vsi přesvědčí o výhodách větrníků, tak ještě přilezou a budou okolním obcím v skrytu závidět finanční přínos do obecní kasy. já bych ale za obec asi i vyjednal slevu za elektriku v dané obci. možná že těch pár hlasů bylo i od narychlo přihlášených neoruralistů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.1.2023 11:13 Reaguje na radim buffalo tobias
A v čem spočívají výhody větrníků - mimo toho, že jde o příležitost, jak okrást spoluobčany prostřednictvím zákonné loupeže zvané "dotace"?
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.1.2023 15:48 Reaguje na radim buffalo tobias
O "výhodách" větrníků se ti "omezenci" už přesvědčit mohli dostatečně, protože v okolí už jiné větrné elektrárny hezky dlouho stojí. A proto taky zřejmě tu báječnou nabídku odmítli a nikam nepřilezou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 11:16
Problém není jedno referendum a podobné ptákoviny. Problém je, že celá ČR je zaprděná a odmítá pohnout p.delí, dokud bude v zásuvce proud a ještě bude sabotovat všechny snahy budovat nové zdroje.
A pak nastane děsivé bečení, že "vláda se o nás napostarala", že "energetická chudoba nás přivede na mizinu", že máme "daleko dražší proud než Němci" a podobné kecy.
Samozřejmě, celá normální Evropa maká na OZE i akumulacích, buduje nové zdroje a tak si soběstačnos udržuje. My jen bečíme a spolíháme na jeden usoplený blok JE možná za 15 let.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.1.2023 11:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejde o jedno referendum, takhle dopadají prakticky všechna referenda, protože místní prostě větrníky za barákem mít nechtějí a nelze se jim v tom divit. A tento problém nemá jen ČR ale třeba už teď v Německu mají problém úplně stejný. Tam se to ale vláda rozhodla řešit "na sílu" a na názor místních kašlat. Že u nás větrníky stejně nic nevyřeší jsem vám taky opakoval roky a teď se to jenom potvrzuje. Není to vhodný zdroj do hustě obydlených oblastí.
Těch bloků JE se už začíná připravovat podstatně víc než jeden, budou se stavět i nějaké plynové elektrárny a kolik se staví a připravuje fotovoltaických elektráren jste si taky nevšiml? To byste přece měl skákat radostí do vzduchu, když je všude tak tlačíte!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist