https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hradeckem-kraji-pribylo-nemoci-od-klistat-je-jich-tolik-jako-loni-koncem-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V hradeckém kraji přibylo nemocí od klíšťat, je jich tolik jako loni koncem září

7.8.2024 22:45 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Případů klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy v Královéhradeckém kraji proti loňsku přibylo. Od ledna zaznamenali hygienici v kraji 124 případů lymské boreliózy a 12 případů klíšťové encefalitidy. Loni byl podobný počet případů zaznamenán až koncem září. Zhruba polovinu letošních případů obou onemocnění odhalili odborníci v červenci, vyplynulo z údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Nárůst nemocí od klíšťat meziročně vzrostl v celé ČR.
 
Lymskou boreliózou se v Královéhradeckém kraji nakazí každoročně průměrně 347 lidí, v celém Česku je zaznamenáno asi 3500 případů ročně. Nejvyšší procento případů bývá u věkové skupiny 50 až 64 let, 25,6 procenta případů a pak u lidí ve věku mezi 35 a 49 lety, kterých se týká 21 procent případů. Onemocnění se léčí antibiotiky.

Klíšťovou encefalitidou se v kraji nakazí ročně průměrně 24 lidí, v celé ČR je to asi 690 případů ročně. Ve věkové skupině mezi 35 až 49 lety se onemocnění týká zhruba 27 procent lidí a ve skupině 50 až 64 let u 23,5 procenta případů. Klíšťová encefalitida nejde léčit, prevencí je očkování. Aktuální proočkovanost Královéhradeckého kraje je 38 procent, celostátní pak okolo 40 procent populace.

V celé České republice bylo letos do konce července nemocí od klíšťat zhruba o polovinu víc než loni za stejné období, vyplývá z dat SZÚ. Podle zdravotnického ústavu letošních 1938 případů boreliózy je nejvíc za posledních deset let. Klíšťové encefalitidy bylo zatím 362 případů. Obě onemocnění mohou mít i trvalé následky včetně brnění či obrny končetin nebo poruchy paměti či spánku, odborníci proti doporučují očkování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist